PREPORUKE ZA LJETNE DANE Vrijeme odmora može biti vrijeme duhovne preobrazbe

Foto: Shutterstock

Ljeto je doba godine kada život »uspori«, mladima na neko vrijeme prestaju školske i akademske obveze, zaposleni odlaze na godišnje odmore i tako se cijele obitelji »okupljaju« odmarajući se i provodeći vrijeme zajedno. Treba se odmoriti, ne samo fizički, nego psihički i duhovno kako bi se tijelo i um regenerirali i bili spremni na daljnje izazove. I Sveto nam pismo poručuje: »I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini« (Post 2, 2-3).

Odmor pridonosi našemu sveopćemu blagostanju. To je kratak bijeg od obaveza koje su, bez obzira na zadovoljstvo koje u radu pronalazimo, ponekad stresne. Odmor ne mora podrazumijevati nerad jer je vrlo često aktivan. Čitanje ili plivanje, šetanje i razmišljanje aktivnosti su koje hrane um i tijelo, a istodobno su odmor za našu dušu. Vrijeme odmora u kojem imamo mnogo vremena za promišljanje može biti i vrijeme našega preobraženja, odnosno »prebiranja« i otkrivanja onoga što u sebi kao vjernici možemo poboljšati i na taj način ostvariti preobrazbu u osobu posvećeniju Bogu. A usred ljeta – 6. kolovoza – slavimo blagdan Preobraženja Gospodnjega. Na Zapadu se taj blagdan pojavio u drugoj polovici 9. st., prvo u Napulju, zatim u germanskim zemljama, a nakon toga je u 11./12. st. prihvaćen i u Rimu. Preobraženje se objašnjava kao temeljno iskustvo Isusova života, izbor koji je učinio u krštenju, a sada se usredotočuje oko križa, potvrđuje se kao put u slobodi i u Božjoj slavi. Isus se preobrazio točno 40 dana prije svoje smrti pa tako Crkva slavi Uzvišenje sv. Križa 14. rujna, točno 40 dana nakon blagdana Preobraženja. Njegovo se preobraženje očituje u preobražavanju njegova tijela u sunce i svjetlo.

Ljudsko preobraženje započinje kada zaista počnemo slušati Boga, umjesto da slušamo sebe – na taj se način mijenjamo i posvećujemo onomu vrijednomu. Isusovo je preobraženje bilo važno za učenike kao što je sada važno za nas kako bismo shvatili što nas udaljava od Boga i to promijenili; time postajemo novi i ispunjeniji ljudi, bliži njemu jer »na svoju sliku stvori Bog čovjeka« (Post 1, 27).

Medijske preporuke za ljetne dane
Preporuke za dobre filmove i knjige posebice volimo dobiti u ovo ljetno doba kada svatko od nas ima ponešto više slobodnoga vremena. Stoga smo u ovom broju razgovarali s Magdalenom Magdić, 24-godišnjom studenticom iz Bjelovara, koja kaže da je tijekom studija imala prilike detaljnije uroniti u svijet filmskoga stvaralaštva i upoznati se s djelovanjem redatelja kao što su Kieślowski, Bergman ili Hitchcock, a posebno ju je oduševio ciklus filmova »Dekalog« za koji je Kieślowski bio nadahnut Božjim zapovijedima. »Mnoga djela tih redatelja snimana su u doba crno-bijeloga filma, ali su njihova ostvarenja bezvremenska te je filmski svijet današnjice nezamisliv bez njihova djelovanja«, kaže Magdalena i dodaje da su filmski ostvaraji tih redatelja govorili o važnim temama koje nas okupiraju tijekom života kao što su (ne)vjera, grijeh, smrt, odanost, ljubav itd. Kada je riječ o filmovima novijega datuma, naša sugovornica preporučuje »Greben spašenih« (2016.), »Tišinu« (2016.), »Skriveni život« (2019.) ili trilogiju »Gospodar prstenova«. Za one koji ipak više vole pročitati dobro štivo nego pratiti male ekrane Magdalena kao poticaj i nadahnuće navodi knjigu »Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju« autora Odilona-Gbenoukpa Singba. »Navedeni sadržaji mogli bi podsjetiti mlade kako olako zaboravljamo da svatko od nas svojim svakodnevnim djelovanjem može mijenjati stvari nabolje te vraćati radost i nadu u živote drugih jer nema nevažnih i malenih ljudi koji nisu dostojni poštovanja i ljubavi«, zaključuje naša sugovornica.
Duhovna glazba kao način opuštanja

Slušanje glazbe mnogima popravlja raspoloženje i potiče pozitivne osjećaje. Postoji mnogo žanrova glazbe koje slušamo ovisno o prigodi i raspoloženju, ali duhovna je glazba poseban oblik umjetnosti koji ima duboko značenje i u stanju je doprijeti do dubine našega bića. Na svjetskoj, ali i na hrvatskoj glazbenoj sceni mnogo je umjetnika, soloautora i zborova koji stvaraju duhovnu glazbu. Dobro je i korisno s vremena na vrijeme odmoriti i dušu i tijelo, »napuniti baterije«, a to se uvijek može uz duhovnu i vjersku glazbu, koja se stoljećima razvijala i mijenjala, pa tako danas imamo priliku slušati tradicionalne, ali i suvremene skladbe. Unatoč promjenama koje su ju pratile kroz povijest, duhovna je glazba ipak u svojoj srži zadržala ono osnovno: prenošenje poruke čovjeku da ga Božja ruka uvijek i posvuda vodi.

Što gledati za obnovu duha i povratak vjeri?

S obzirom na to da je ljeto pred nama i mnogi od nas uživaju u razdoblju bez obveza, slobodnoga vremena imamo napretek. Kako iskoristiti vrijeme za obnovu vlastitoga duha? Kako se vratiti vjeri uz medijski sadržaj ispunjen strahotama i problemima svijeta? Evo nekoliko preporuka za različite medijske sadržaje s porukama u duhu kršćanstva koje će nas odvratiti od problema i podsjetiti na pravi put i sretniji način života.

Poznata serija »Izabrani« (eng. The Chosen) kroz tri sezone prati život Isusa Krista te je time prva svjetska serija koja prati njegov život ispričan kroz više epizoda. Za sada ima 24 epizode, a počela je sa snimanjem još 2017. Isusov život ekraniziran je prema uzoru na tekst Novoga zavjeta.

Kako iskoristiti vrijeme za obnovu vlastitoga duha? Kako se vratiti vjeri uz medijski sadržaj ispunjen strahotama i problemima svijeta? Evo nekoliko preporuka za različite medijske sadržaje s porukama u duhu kršćanstva…

Iako se pojavljuju fiktivni likovi koji se u temeljnim zapisima ne spominju, radnja ostaje istovjetna poznatim učenjima kršćanstva i dosljedno prikazuje Isusov život na umjetnički način. Najskuplji projekt crowfundinga dostupan je na streaming-platformama poput Netflixa i Angel Studiosa.

Neočekivani mjuzikl »A Week Away« uči nas o ljubavi i prihvaćanju Boga kroz dirljivu priču između tinejdžera. Mladi Will Hawkins, nakon problema sa zakonom zbog krađe policijskoga auta, dobije na odabir dvije mogućnosti: otići u popravni dom ili provesti ljeto u kršćanskom ljetnom kampu. Odabirom odlaska u kamp Will prvi put upoznaje ljubav, uči o vjeri i odluči se otvoriti prema Bogu. Obraćenje prema vjeri i odabir prihvaćanja Oca u vlastite živote aktualna je tema u vremenima kušnje i problema s kojima se trenutačno suočavamo.

Zanimljiva dokumentarna serija »Voices of Fire« prati Pharella Williamsa, točnije njegov život u rodnom mjestu Hampton Roadsu u Virginiji u potrazi za talentima koji će dospjeti u svjetski poznati gospelski zbor. Kroz šest epizoda gledatelji prate uspon nekih ponajboljih glasova, dok biskup Ezekiel Williams pokušava formirati netradicionalan zbor. Predivna glazba i zanimljiva priča uvode nas u svijet štovanja i slavljenja pjevanjem.

Neke od daljnjih preporuka svakako su filmovi »Fatima« (2019.) o djeci kojima se u tom portugalskom gradu ukazala Majka Božja te »Hea Sam« (2019.) koji se temelji na istoimenoj knjizi o neobičnom samaritancu koji ostavlja sto tisuća dolara na nasumično odabranu pragu u New Yorku.

Pripremili: A. Bukovac, V. Lukačin, I. Moslavac, I. Tomić