PRIJATELJSTVO IZ NAPULJA Odrastanje u pedesetima

Foto: HNK Zagreb | Genijalna prijateljica
»Genijalna prijateljica« (L’amca geniale); drama; Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu; glume: Iva Mihalić, Jadranka Đokić, Ksenija Marinković; redateljica: Marina Pejnović; premijera: 30. prosinca 2021.

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište već tradicionalno uoči Nove godine postavlja na scenu dramsku premijeru. Ove su godine adaptirali veoma čitan roman »Genijalna prijateljica«, prvu knjigu »Napuljske tetralogije«, popularne, ali zagonetne talijanske književnice Elene Ferrante. Taj zahtjevan posao prilagodbe složene radnje i mnogih likova znalački su napravili Nina Pavlović, ujedno dramaturginja, i Filip Jurjević, u prijevodu Ane Badurine. Uspjeli su i dočarati tešku društveno-socijalnu situaciju napuljskoga predgrađa pedesetih u kojima su dvije prijateljice Elena i Lila provodile djetinjstvo, okružene patrijarhatom, obiteljima, siromašnim i bogatim susjedima, mutnim trgovcima i pripadnicima mafije.

Cijelu fresku sudbina čak 29 likova uspješno je i dinamično uskladila mlada redateljica Marina Pejnović, izabravši pristup da je manje – više, što se posebice očituje na jednostavnoj sceni s efektnim svjetlom i projiciranim videosnimkama, uz nenametljivu glazbu. Usto, scene nasilja uspješno su izbjegnute uz pomoć silueta.

Iva Mihalić tumači uloge djevojčice Elene ili Lenu i pripovjedačice, a posebice je dobra Jadranka Đokić kao njezina buntovna, genijalna prijateljica Lila, premda su to obje rekle jedna za drugu. Problem nedovoljnoga školovanja djevojčica u to doba vrlo je izražen, kao i veliko nastojanje učiteljice, koju utjelovljuje Ksenija Marinković, da se to barem Eleni omogući. Tu je i mogućnost da napuste takvu sredinu. Kao i roman, ta jako dobra ansambl-predstava završava Lilinim vjenčanjem.