Opereta novoga Splita

Ivo Tijardović: Mala Floramye; HNK Split; redatelj: Goran Golovko; dirigent: Hari Zlodre; scenografija: Zvonimir Mihanović; kostimograf: Mladen Radovniković, koreografija: Jasna Frankić Brkljačić; zborovođa: Ana Šabašov; svjetlo/zvuk: Srđan Barbarić i Damir Punda; sopranistica Antonija Teskera; tenor Bože Jurić Pešić. Praizvedba 3. prosinca u HNK-u Split.

Razbarušeni kolorit popularne operete »Mala Floramye« i ritmovi svjedoče o odlasku jednoga i dolasku drugoga doba. Melodramski zaplet i niz komičnih situacija i upečatljivih likova grade sliku grada koji se mijenja, svijeta koji iz doba nevinosti ratom prelazi u doba potrošnje. Radnja operete u prvom činu odvija se pred Prvi svjetski rat u karnevalskoj noći na splitskoj Rivi, a kraljica i kralj karnevala su mladi par Floramye (Antonija Teskera) i Mirko (Bože Jurić Pešić). Istodobno su šjor Bepo Pegula (Goran Marković) i njegove samoproglašene zavodničke sposobnosti i u ovoj prigodi predmet zabave njegovim, njemu sličnim, prijateljima, kao i ostatku grada, gdje se pojavljuju šjora Petronila (Elizabeta T. Gančević) i komični par starih splitskih momaka šjor File (Zlatko Aurelio Kokeza) i šjor Dane (Vinko Maroević). Drugi se čin događa u gradiću Quimpervilleu pokraj Marseillea za vrijeme rata gdje se ponovno susreću Floramye i Mirko, ona kao bolničarka, a on kao opjevani ratni junak poručnik Petar Petrović, a tu se nekako zatekne i šjor Bepo u kojega se ludo zaljubljuje engleska bolničarka miss Eveline Beautyflower (Cynthia Hansell Bakić). Treći je čin smješten ponovno u Split po završetku rata, a ljubavne se priče sretno zaključuju u romantičnom ili pak komičnom sretnom kraju.

IZVORGlas Koncila br. 51/2016.
Prethodni članakZAŠTO NEVAŽNO MOŽE POTISNUTI BITNO?: Sudjeluju li i pojedini visoki državni dužnosnici u stvaranju unutarnjih neprijatelja?
Sljedeći članakAGROBIZNIS I GMO: Budućnost poljoprivrede u sjeni TTIP-a, CETA-e i TISA-e