SUPROTSTAVLJANJE DVA SASVIM RAZLIČITA SVIJETA Odrasti i ostati dijete

Snimila: I. Novković
J. M. Barrie: »Petar Pan«; redatelj: Zoran Mužić; dramatizacija: Petra Mrduljaš; kreacija lutaka: Neda Vuković; igraju: Željko Šestić, Marina Kostelac, Jadran Grubišić, Dinka Vuković; Zagrebačko kazalište lutaka, 19. ožujka.

Svijet u kojem nema odraslih, u kojem je »vječno danas« i u kojem ne postoji nemoguće – stvarnost je koju živi poznati lik iz poznate bajke Petar Pan. Zaigrani vječni dječak u pustolovinu na svoj skriveni otok povede djecu iz obitelji Darling. Dok malena Wendy preuzima ulogu majke, koja u Petrovu svijetu ne postoji, djeca upadaju u nevolje i sukobe s gusarima predvođenim kapetanom Kukom. Odletjevši iz svojih domova u svijet prepun pustolovina, Wendy, John i Michael ubrzo se počinju brinuti što je s njihovim roditeljima; hoće li ih oni zaboraviti ako se predugo zadrže u tom čudesnom svijetu? Srećom, na povratku kući dočekuje ih otvoren prozor, majka i otac koji su im u svakom trenutku spremni pružiti dom i sigurnost.

Ostaviti otvoren prozor djetinjim čudesima

Predstava namijenjena djeci uzrasta od tri godine naviše, u 40 minuta suprotstavlja upravo dva sasvim različita svijeta. Onaj stvarni, koji obilježavaju ograničenost i smrtnost, sa svijetom Petra Pana u kojem ne postoje granice i živi se neopterećen život. U njemu je mašta jedini pokretač, a brige ne postoje. Iako se takav svijet može činiti privlačniji od stvarnosti koju treba živjeti, čini se da se takva dva različita svijeta mogu uspješno ispreplesti. Odrastanje ne označava kraj pustolovinama, poruka je koju šalje kazališna predstava. Čovjek može ostaviti otvoren prozor djetinjim čudesima koja ga zatim od bezbrižnoga i znatiželjnoga djeteta na putu odrastanja mogu voditi do različitih zanimanja u kojima će sačuvati dio radoznala djeteta u sebi. Kao što na kraju predstave ustvrdi lik autora »Petra Pana«: »Ne bojte se odrasti i pritom ostati djeca.«

Dora Sesar