INTIMISTIČKA TRAGIKOMEDIJA »KAKO ŽIVOT« Život u staračkom domu

Nina Mitrović: »Kako život«; režija: Ivan Leo Lemo; dramaturgija: Nina Mitrović; scenografija: Vesna Režić; kostimi: Mirjana Zagorec; igraju: Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević, Ecija Ojdanić; produkcija: Kazalište Moruzgva u podrumima Dioklecijanove palače, Split, 2. kolovoza

Intimistička tragikomedija »Kako život« izvedena na 63. splitskom ljetu, smještena u starački dom, prepun delikatnih, neočekivanih detalja tamošnjega života, predstava je koja se bavi promišljanjima o tome kako živjeti život na pravi način. Mogu li se izbjeći žaljenja i jesu li strahovi ono što upravlja ljudima? Priča je to o ljubavi i prijateljstvu, mladosti i starosti, životu i smrti. Priča o ljudima kakvi jesu i kakvi bi mogli biti kad bi se opustili i prihvatili život u svoj njegovoj nesavršenosti.

Predstava je nastala na temelju opsežnoga istraživanja i brojnih intervjua spisateljice s korisnicima i zaposlenicima zagrebačkih domova za umirovljenike. Četvero živih likova te drame progovaraju jezikom i šalama koje odgovaraju njihovoj dobi. Život u staračkom domu, mjestu na koje se ljudi smještaju u tzv. trećoj životnoj dobi, tekao je mirno sve dok se na sceni nisu pojavile tri starije osobe, stanovnici doma i njihova radna terapeutkinja Suzana koja ima 40-ak godina i čiji se privatni život raspada. Zapravo riječ je o ljubavnom trokutu u kojem se našlo troje starih ljudi, koji će propitati same sebe, način na koji se tamo živi i voli, i svađa se i miri, čak i tulumari, sve kako bi pobijedili strah od zloglasnoga konačišta starosti.

Za vrijeme predstave koja nikoga nije ostavila ravnodušnom publika se smijala od tuge i plakala od smijeha. Bila je to prilika svima da se sjete svojih roditelja i svoje djece i sebe i svoje uloge u priredbi života.