PRAIZVEDENA PREDSTAVA »OL’ SMO ZA JEDAN DAN« Život za vječnost

Foto: D. Zeljko Selak
Ol’ smo za jedan dan: Marko Uvodić; adaptacija i režija: Trpimir Jurkić; igraju: Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić.

Drama »Ol’ smo za jedan dan« Marka Uvodića praizvedena je u petak 22. prosinca na pozornici HNK-a Split u prigodi 140. obljetnice rođenja i 70. obljetnice smrti toga splitskoga autora koji je svojim živopisnim ljetopisima ovjekovječio, a velikim dijelom i stvarao duh grada Splita. 

U formi pričanja priča

Ta drama nije se bavila obnavljanjem Uvodićeva vremena ni obnavljanjem onih koji su baština splitskoga kazališta, nego je u njoj redatelj pokušao obnoviti i progovoriti jezikom pučkoga kazališta, u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih svevremenih novela, djelićima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednoga grada. Varoša, kakvoga više nema.

Sustipanskoga groblja, Matejuške, Palače, splitske peškarije, konoba i dvora A da to uistinu jest istina, uvjerava i sam Marko Uvodić na početku jedne od svojih novela: »Sve ovo ča ću van ispričat, sve se dogodilo, sve je istina. Jerbo da sve ovo ni istina, ne bi vajalo ništa!«

Vrsna glumačka igra

U predstavi koja je na početku varirala zbog pretjeranoga monologa, dužine i karikiranja, zbog predočavanja i prepričavanja posebnosti života kakvoga danas nema, koji današnji splitski naraštaji teško mogu razumjeti, kroz čakavštinu koja daje izvorni život predstavi, prožimaju se u vrsnoj glumačkoj igri smijeh, tuga i ironija života. Život koji je nekada bio ispunjen toplinom i zajedništvom, u svim životnim radostima i nedaćama, život potpuno drugačiji nego danas, kada se živjelo »ol’ smo za jedan dan«.