PUTOVANJE ŠEGRTA HLAPIĆA Dobro se dobrim vraća

Snimila: I. Novković
Ivana Brlić Mažuranić – Ana Tonković Dolenčić: »Putovanje šegrta Hlapića«; režija: Zlatko Sviben; igraju: Jadran Grubišić, Marta Bolfan Ugljen, Andrea Baković, Željko Šestić; Zagrebačko kazalište lutaka, Zagreb, 6. svibnja.

»Malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko«... Riječi su to koje se generacijama čitaju u jednom od najpoznatijih hrvatskih dječjih romana, »Putovanju šegrta Hlapića«. Priča o skromnom i dobrom dječaku kojemu je glavni cilj razgaziti tijesne čizmice namijenjene jednomu od klijenata njegova majstora Mrkonje oživjela je i u lutkarskoj predstavi Zagrebačkoga kazališta lutaka. Neobične zgode te neočekivani zapleti zadržali su napetost, ali i čudnovatost karakterističnu za malenoga i poniznoga šegrta Hlapića, koji već cijelo stoljeće uspijeva zadržati popularnost među djecom.

Poruke koje za Hlapićem ostaju u prvom su redu one o važnosti dobrote i altruizma u životu, ali Hlapić jednako tako može biti i uzor skromnosti, hrabrosti i neodustajanja od svoga cilja.

Na svom putovanju Hlapić se susreće s osobama različita karaktera, a neiskvarenost svjedoči pomažući svima koji mu se nađu na putu. Dinamična predstava, namijenjena djeci starijoj od tri godine, kombinacijom pjesme, plesa i zanimljivim dijalektalnim dijalozima dočarava spomenutu čudnovatost. »Tradicijsku« notu predstavi dodaje lik Ivane Brlić Mažuranić, koja pripovijeda i u kutu piše roman te na taj način dočarava mladoj, novoj publici o kakvom je velikom i važnom književnom djelu riječ.

Hlapićevo putovanje prepuno je različitih (ne)zgoda, ali Hlapićeva je važna osobina upravo sposobnost prevladavanja zaprjeka. Neustrašivo i spremno suočava se s različitim problemima i zlim karakterima. Nepopravljive zlikovce uspijeva nadmudriti i svladati, a ljude koji su na svom životnom putu »zalutali« na krivu stranu Hlapić uspijeva lijepom riječju »preobratiti« i podsjetiti na ono dobro koje nose u sebi. Poruke koje za Hlapićem ostaju u prvom su redu one o važnosti dobrote i altruizma u životu, ali Hlapić jednako tako može biti i uzor skromnosti, hrabrosti i neodustajanja od svoga cilja.

Dora Žic