NOVA PREDSTAVA MIRE GAVRANA Muškarci kakvi (ne) žele biti

Miro Gavran: »Sve o muškarcima«; režija: Mladena Gavran; glume: Vedran Komerički, Tomislav Krstanović, Rade Radolović; Teatar Gavran, KD Vatroslava Lisinskoga, Zagreb, premijera 26. rujna.

Nakon predstave »Sve o ženama« Miro Gavran zaronio je i u svijet muškaraca te na dinamičan i humorističan način na sceni prikazao život iz muške perspektive. U komediji »Sve o muškarcima« tri mlada i talentirana glumca, od kojih je svaki utjelovio više različitih uloga, uspješno su prikazala probleme i situacije s kojima se muškarac današnjice susreće.

Što se događa s prijateljstvom tri srednjoškolca kad stignu u zrele godine i kad naiđe na nove probleme i neslaganja, samo je jedno od pitanja na koje komedija pokušava dati odgovor. Osim prijateljstva, Gavran obrađuje i odnos otac – sin kroz tegobnu priču mladoga muškarca koji se suočava s rastavom roditelja, što mu obilježi život. Nakon mnogih godina ljutnje prema otcu, pa čak i vlastitomu bratu, je li moguće da čovjek promjeni mišljenje i pokaje se? Predstava na scenu dovodi i homoseksualni par te priču o muškarcima koji su isprepleteni mračnim, »muškim« poslovnim odnosom.

Kroz zabavne scene, brze i kratke dijaloge i svakodnevne situacije Gavran na blizak i prepoznatljiv, jednostavan način prikazuje muškarca i kao ranjivoga, ljubomornoga, često tvrdoglavoga… Onakvoga kakvoga mnogi muškarac ne će htjeti prepoznati ni priznati samomu sebi. Različiti svjetovi jedne te iste predstave zaokružuju se u skladnu cjelinu, pričom koja potvrđuje važnost iskrenoga prijateljstva i među muškarcima, dovoljno snažnoga da nadživi i prebrodi sukobe i svađe. (Andra Ž.)