PRIZNANJE TOPČIĆIMA ZA UZORNO SVJEDOČENJE VJERE U OBITELJI I DRUŠTVU Obitelj pedeset godina u zvonarskoj službi

Snimio: V. Janjić

Dan posvete crkve sv. Jakova u selu Podvrškom, filijali prostorno velike župe Cernik u Slavoniji, bio je u znaku iskazivanja počasti i zahvalnosti obitelji Topčić iz Podvrškoga. Naime, obitelj pokojnoga Marijana Topčića i njegove također pokojne žene Ane veoma je zaslužna za skrb o toj crkvi. Oni su već pedeset godina zvonari i brinu se za čistoću, kićenje i urednost te crkve. Otac Marijan doživio je 20. obljetnicu zvonarske službe i zato je 1987. godine dobio posebnu zahvalnicu od sv. pape Ivana Pavla II. U zahvalnici stoji zapisano: »Sveti otac papa Ivan Pavao II. od sveg srca udjeljuje svoj Apostolski blagoslov Marijanu Topčiću u povodu vjernog služenja Crkvi i želi obilje Božjeg blagoslova!« U zvonarskoj službi pokojnoga otca Marijana naslijedio je najstariji sin Željko, koji je u službi do sada proveo 30 godina.

Na svečanom slavlju, na kojem su sudjelovala i petorica franjevaca, u subotu 28. listopada župnik fra Vjenceslav Janjić predao je Željku Topčiću posebno priznanje Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, srebrenu medalju i zahvalnicu. Župnik Janjić poželio mu je da njegova obitelj doživi još puno takvih svečarskih prigoda te je dodao da se očekuje da će Željkov mlađi brat Vlado i njegova supruga Višnja nastaviti tamo gdje je Željko stao.

Željko Topčić, koji je zajedno s pokojnim otcem Marijanom u ime obitelji Topčić proveo 50 godina u zvonarskoj službi, primio je u požeškoj katedrali u petak 27. rujna iz ruku požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića posebno priznanje povodom pedesete obljetnice vjernoga služenja Bogu i svomu narodu u zvonarskoj službi. U biskupovoj zahvalnici stoji: »Požeška biskupija dodjeljuje o 20. obljetnici svoje uspostave, a prigodom Trećega biskupijskoga euharistijskoga kongresa, Biskupijsku medalju gosp. Željku Topčiću u znak zahvalnosti za pedesetogodišnje vjerno služenje u službi zvonara u kapeli u Podvrškom, filijali župe sv. Petra apostola u Cerniku, te za uzorno svjedočenje vjere u obitelji i društvu.«

Selo Podvrško, smješteno ispod jednoga vrha planine Psunj, jedna je od perjanica cerničke župe. Ponajprije zbog svoje povijesti: već godine 1403. imalo je kapelu sv. Jakova, a 1765. spominje se drvena kapela sv. Šimuna i Jude Tadeja. Sadašnja kapela izgrađena je 1926. godine, a 2008. temeljito je obnovljena. Na vrhu brda u Podvrškom dominira visoki bijeli križ podignut nakon Domovinskog rata. (T. J.)