»PRVE ZVIZDE ŠTO IZIĐU ODMA GLEDA« 3. lipnja 1963. umro svećenik astronom Nikola Miličević ml.

Dani između 3. i 6. lipnja mogli bi se nazvati tjednom astronoma, geografa i geodeta Nikole Miličevića ml. Rođen je 6. lipnja 1887. u Zvečanju u Poljicima. K svećeničkomu zvanju vodio ga je njegov stric Nikola Miličević st. Pučku školu pohađao je u bračkoj blatačkoj Pustinji, a gimnaziju u Splitu i Zadru, gdje je upisao bogosloviju i započeo se zanimati za astronomiju. Zaređen je 1910., a 1912. pošao je na studij astronomije u Beč. Početkom rata mobiliziran je i poslan s postrojbama nekoliko mjeseci za vojnoga kapelana u Crnu Goru, no uspio je doktorirati i raditi kao asistent na bečkoj zvjezdarnici. Godine 1923. preuzeo je upraviteljstvo Pustinje Blaca, koju od 16. st., kada su je kao samostan utemeljili poljički svećenici glagoljaši, po nasljednom pravu vode Poljičani.

Asteroid nazvan njegovim imenom

Godine 1926. postavio je u nju tzv. Brennerov teleskop, i danas očuvan. Koliko je bio zaljubljen u zvjezdoznanstvo, možda ponajbolje svjedoči zapis njegove sestre Katice: »Kad bi sunce zašlo, odma ide namistit kanoćale i onda prve zvizde što izađu odma gleda. (…) I tako svaki dan, svaki dan. Gleda bi te satove, uspoređiva, pisa, gleda, miri. (…) Kasno bi se diza i kasno bi lega.« Objavljivao je u časopisima »Astronomische Nachrichten«, »Priroda« i drugima. Posebice se bavio nebeskom mehanikom, odnosno izračunavanjem putanja nebeskih tijela. Pisao je o teorijskim i praktičnim pitanjima upotrebe raznih astronomskih naprava. Budući da je osim latinskoga i grčkoga znao talijanski, njemački i engleski, sve vrijeme održavao je veze s poznatim svjetskim astronomima i surađivao s opservatorijima, prikupljajući knjižnu i časopisnu građu. Uz astronomiju, volio je urarstvo pa je skupljao satove i popravljao Bračanima njihove ure i budilice. Zanimljivo je da je pisao i glagoljicom i poljičkom ćirilicom.

Ratno je doba proboravio u Blacima i kao protivnik talijanske okupacije surađivao je s partizanima. Nakon rata ostao je u Pustinji. Umro je 3. lipnja 1963. U spomen na njegove zasluge jedan asteroid nazvan je njegovim imenom, a zahvaljujući njemu drugi je nazvan imenom Brač. (L)