RANJENE CRKVE ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE Župa Pohoda BDM – Čučerje

Snimio: M. Erceg

Blizina epicentra potresa 22. ožujka ostavila je u Čučerju, naselju ponad zagrebačke Dubrave, i njegovoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije teške posljedice. Potres je uzrokovao višestruke pukotine na masivnom trokatnom zvoniku crkve koji je zbog narušene statike, s obzirom na blizinu škole i glavne ceste koja prolazi kroz naselje, prijetnja sigurnosti. Prostor uz crkvu nesiguran je i zbog opadanja cigla i crjepova, što mogu dodatno potaknuti oborine i jači vjetrovi. Urušavanje zabata iznad glavnoga ulaza u crkvu, najvidljivije oštećenje izvana, izazvao je drugi potres, jačine 5 stupnjeva po Richteru, koji je uslijedio oko sat vremena nakon prvoga, najsnažnijega udara. Unutrašnjost crkve nesigurna je zbog dugačkih i širokih pukotina na stropu i stalne opasnosti od odlamanja velikih komada žbuke. Lukovi koji nose strop na više su mjesta teško napuknuli i neizvjesno je hoće li se nastaviti urušavati. Prostor kora također je jako oštećen, a neizvjesno je i hoće li stare crkvene orgulje, obnovljene prije tek nekoliko godina, biti uporabljive. Jačina potresa vidljiva je i na teškoj mramornoj oltarnoj menzi koju je trešnja izbacila iz središta za nekoliko centimetara. U potresu je pao i polomljen je golemi drveni križ s raspetim Isusom iznad glavnoga oltara. Ipak, stari i bogato ukrašeni glavni oltar i oltari u bočnim dijelovima crkvenoga broda nisu pretrpjeli nikakve štete. No jedna od najzahtjevnijih zadaća obnove bit će upravo njihovo sigurno izvlačenje iz crkve s obzirom na to da ih u uvjetima ugrožene statike treba odvojiti od krhkih zidova metodom koja ne bi trebala uključivati snažne udare alatima i jake vibracije.

Teško je stradao i farof, koji do daljnjega nije upotrebljiv za stanovanje župnika, administraciju i druge župne aktivnosti. Dio redovitih poslova novoimenovani župnik Marko Torbar, kojega sljedećih godina čeka obnova župe, obavlja iz garaža u kojima djeluje župni Caritas. Mise se slave u filijalnoj kapelici u Dankovcu, a zbog ograničenoga prostora u pripremi je i gradnja montažne crkve sve dok župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije ne bude obnovljena i sigurna za liturgiju. U Čučerju potres je mnogobrojne obitelji izbacio iz njihovih domova. Pedesetak kuća predviđeno je za rušenje, a 150-ak njih dobilo je oznaku da nisu sigurne za život.

Župa u Čučerju jedno je od najstarijih prošteništa u Zagrebu, s prvim spomenom na početku 13. stoljeća, a u spisima se od 1344. spominje i naziv »Beata virgenes de Chucheryja«. Prvotno je na današnjem mjestu stajala gotička crkva, koja je barokni oblik poprimila u prvoj polovici 18. stoljeća. Zagrebački potresi nanosili su crkvi velike štete, ponajprije potres 1880., ali i onaj iz 1905. godine, kad je crkva bila izvan uporabe tri godine.