RANJENE CRKVE ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE Župa sv. Mihaela – Gračani

Snimio: B. Čović | Crkva sv. Mihaela - Gračani

Iako je epicentar nedavnoga snažnoga potresa bio udaljen tek nekoliko kilometara zračne linije, u obližnjem Markuševcu, župa sv. Mihaela u Gračanima ostala je pošteđena težih posljedica. Najteže je stradao zvonik, u koji je trenutačno opasno ulaziti i čija su zvona izvan upotrebe do daljnjega. U crkvi su oštećenja rijetka i uglavnom slabije uočljiva. Najveće se pukotine naziru na dva mjesta na bočnim zidovima glavnoga broda. Freske su dobrim dijelom uščuvane, iako su se na nekim mjestima otkrhnuli manji dijelovi. U dijelu sakristije vidljive su tanke pukotine u boji, a najteže je oštećenje duža pukotina koja se nazire iznad izlaza. U nekim se dijelovima crkve može osjetiti da je pod neravan zbog ulegnuća tla koje je uzrokovalo desetak sekunda trešnje. Oltar je u cijelosti očuvan, kao i mnogobrojni kipovi i slike koje potres nije oborio.

Na vanjskim zidovima crkve vidljive su tanke pukotine u boji, no prema ocjeni statičara riječ je ipak o nešto dubljim i ozbiljnijim oštećenjima koja će također zahtijevati poseban popravak. Potres je na nekim mjestima ostavio deblje pukotine na bijelim zidovima koji okružuju dvorište oko crkve, a oko nedavno uređenih grobnica u koje su ujesen pokopani zemni ostatci žrtava komunističkih poratnih ubojstava u selima podno Medvednice uočljiva su ulegnuća tla.

Župni stan ostao je gotovo bez ikakvih oštećenja, a s obzirom na to da je crkva dobila žutu oznaku uporabljivosti, župnik fra Marin Matančić redovito služi misna slavlja. Najstariji zapis o crkvi sv. Mihaela u današnjim Gračanima datira iz 1622. godine, no pretpostavlja se da je crkva na tom mjestu postojala i ranije. Različiti dijelovi koji čine današnju crkvu s vremenom su nadograđivani na jezgru prvotne crkvice. Današnji zvonik izgrađen je 1750. godine. Posljednji ciklus velike obnove, u kojoj su osvježeni vanjski zidovi, umjetnine, a posebno stropne freske, dovršen je 2016. godine.