AUTORICA PRIRUČNIKA O SPOLNOSTI ZA RODITELJE I DJECU: Razgovarati u atmosferi ljubavi

Snimio: I. Tašev
»Iako je roditeljima ponekad to teška zadaća, pitanja spolnosti intimne su prirode i dotiču samo središte ljudske osobe na fizičkom, emocionalnom i duhovnom području. Zato je važno da se u razgovoru o tim temama djeca osjećaju sigurno, prihvaćeno i voljeno. Smatram da djeca imaju pravo čuti nešto tako intimno u svojem domu, a ne u javnosti«, kaže Louise Kirk.

Iako dolazi iz zemlje u kojoj su problemi rastavljenih obitelji, tinejdžerskih trudnoća i promiskuiteta u mladih posebno izraženi, to nije spriječilo Louise Kirk da se hrabro suoči s tim izazovima i krene u traženje rješenja kako vrijednosti iz vakuuma ponovno vratiti u život. Svoj je aktivizam pokazala izdajući u Ujedinjenom Kraljevstvu priručnik o spolnosti za razgovor roditelja s djecom, ohrabrujući ih da poučavaju vlastitu djecu kroz priče i najnovije dosege znanosti, a knjiga je već doživjela prijevod na španjolski, francuski, poljski i rumunjski jezik. Očito je koordinatorica edukacijskoga programa »Alive to the World« i članica biskupijskoga ureda za brak i obitelj iz Shrewsburyja uspjela prenijeti pozitivan pogled na brak i aktivno građanstvo, a kao »alternativno štivo« i jedno od rijetkih izdanja koja konkuriraju sve brojnijim knjižicama i slikovnicama koje u pitanje dovode tradicionalno shvaćanje braka i obitelji našlo je svoje mjesto u mnogim obiteljima.

O spolnosti s roditeljima

Jedna od njezinih glavnih teza govori da se u djece utvrđeno smanjuju rizična ponašanja svih vrsta kada roditelji sudjeluju u spolnom odgoju. »Jedan od najvećih izazova s kojima se suočava naše današnje društvo jest kako obrazovati novu generaciju za istinu o spolnosti i braku. Uvjerena sam da je uloga roditelja kao glavnih odgojitelja i dalje nezamjenjiva, iako smo svjedoci da se i u školama provodi spolni odgoj, često ne postavljajući pitanje kako ga se može poboljšati. Smatram da bi roditelji, neovisno o tome je li riječ o funkcionalnim ili jednoroditeljskim obiteljima, trebali biti prvi koji će svojem djetetu objasniti plodnost, prirodu spolnoga odnosa, iako i u odraslih to izaziva zbunjenost i nesigurnost. Nisu samo mladi izgubljeni u mnoštvu informacija koje im se o tim temama svakodnevno serviraju«, kaže majka dvojice sinova Louise Kirk koja se i zbog takve sveopće pomutnje i narušenih vrijednosti odlučila angažirati kao koordinatorica udruge »Alive to the World« u Velikoj Britaniji.

U prilog njezinoj tezi da roditelji trebaju uložiti više napora u poučavanju vlastite djece o spolnosti govore i istraživanja koja pokazuju da djeca i mladi prve informacije o spolnosti i spolnim odnosima žele dobiti od svojih roditelja i obitelji. Navedeno je to i u smjernicama vlade Ujedinjenoga Kraljevstva, što sugovornica dodatno pojašnjava: »Iako je roditeljima ponekad to teška zadaća, pitanja spolnosti intimne su naravi i dotiču samo središte ljudske osobe na fizičkom, emocionalnom i duhovnom području, zato je važno da se u razgovoru o tim temama djeca osjećaju sigurno, prihvaćeno i voljeno. Smatram da djeca imaju pravo čuti nešto tako intimno u svojem domu, a ne u javnosti.«

Razgovor kroz priče

Mnogi će na to odgovoriti protuargumentom da roditelji često ni sami nisu najbolje informirani, no i za to autorica Kirk ima odgovor. »Roditelji imaju najbolju namjeru za svoje dijete i uvijek će govoriti istinu koju znaju. Oni sa svojom djecom mogu razgovarati u atmosferi ljubavi i primjereno dječjim godinama i razvoju. Roditelji imaju još jednu prednost, a to je da misle dugoročno. Čak i najpredaniji učitelji samo prolaze kroz djetetov život, no roditelji su tu od djetinjstva do odrasle dobi, pa tako svjedoče i dječjim zaljubljivanjima i svim drugim fazama razvoja. S druge strane ako se ne otvori ta tema u obitelji, djeca će zasigurno biti sumnjičava i sramit će se govoriti o tome. Odrasli mogu odabrati hoće li o tome razgovarati sa svojom djecom.«

Upravo kao odgovor i na takvu situaciju prije tri godine Louise Kirk odlučila je napisati vodič za roditelje i djecu o spolnosti u kojem se znanjima o ljudskom tijelu i ponašanjima koristi kao »odskočnom daskom« za razgovor o svakodnevnim pitanjima, životnim stilovima. Osvjedočila se da roditelji često nemaju dovoljno materijala koji bi im pomogli u njihovoj zadaći odgoja te trebaju pomoć i poticaj za razgovor o tim temama jer djeca dolaze s brojnim i izazovnim pitanjima… Tako je nastala i ta knjiga na dvjestotinjak stranica. Metoda kojom se Louise Kirk koristi, slično kao i u programu »Alive to the World«, jesu priče. »Ne može se uvijek učiti djecu predavačkim stilom, jer često kad se djetetu kaže da učini nešto određeno, ono učini upravo suprotno. Zato smo odlučili koristiti se pričama jer se i Isus u svojem vremenu koristio prispodobama, to je zaista stara tehnika. Priče pružaju sjajnu mogućnost jer osvajaju dječju maštu, omogućavaju da se misao zadrži što duže u glavi, a poduke i lekcije koje nauče kroz situaciju i priču lakše će primijeniti kada se nađu u konkretnoj situaciji u stvarnom životu. To je zasigurno mnogo bolji put od općenitoga moraliziranja jer ih u pričama suočavamo sa simulacijom stvarnoga života«, kaže Louise Kirk.

Liječiti uzroke

Njezinom se knjigom sada koristi sve više obitelji, a čak su i neke škole pokazale interes i počele u svojim nastavnim programima rabiti radne materijale. Knjiga je podijeljena na deset poglavlja i mnogo pozornosti posvećuje biološkim činjenicama, ali predstavlja ljudsku spolnost kao spoj tijela, misli i duha. Autorica roditeljima preporučuje da pročitaju cijelu knjigu da bi dobili kompletan uvid u tematiku pa da onda odluče s kojim će sadržajima, kada i kako upoznati vlastitu djecu. Prvih je pet poglavlja posvećeno radu s djevojčicama. U razgovoru s majkom Josie se upoznaje s jajnim stanicama, menstrualnim ciklusom, zaljubljivanjem, a dječak Michael i njegov otac razgovaraju o muškom reproduktivnom sustavu i pornografiji. Za oba su spola predviđene teme poput prirodnoga planiranja obitelji, kao i spolnih bolesti – ali se ne naglašavaju simptomi, nego se pokušavaju »liječiti« uzroci.

»Nije mi prvotna intencija bila napisati knjigu, no susreti s mnogim roditeljima potaknuli su me da stvorim ovu knjigu koja daje okvir za razgovor. Roditelji su mi stalno dolazili i govorili da im je potreban kvalitetan materijal koji odgovara njihovim vrijednostima. U tome su me vodile dvije ideje: da naglasim dostojanstvo ljudske osobe i čovjekovu vrijednost. Mi smo slika Boga koji je veličanstven i koji nas je stvorio kao muškarce i žene te smo zato fizički i karakterno različiti. To je važno naglasiti posebice u ovom vremenu rodne ideologije. Na tome sam gradila svoje priče«, pojašnjava Louise Kirk, koja je bila u Zagrebu krajem listopada kada je održala predavanje na konferenciji udruge »U ime obitelji«.

Smiješne i opuštene ilustracije

Autoričina želja nije bila da knjiga izgleda kao znanstvena publikacija, nego – kako svjedoči – da bude pristupačna za razgovor u kuhinji i u svakom trenutku, no svejedno je prije objavljivanja sadržaj detaljno iščitao liječnik te dao svoje komentare. Važan dio priručnika jesu ilustracije i dijagrami, u čemu je autorici pomogla ilustratorica Jessie Gillick. »Rekla sam svojoj ilustratorici da želim smiješne i opuštene slike, da se djeca ne prestraše kada se primjerice govori o spolnim bolestima. Na kraju svakoga poglavlja nalazi se sve potrebno – jednostavan sažetak i rječnik pojmova, a u okvirima su pojašnjene znanstvene činjenice«, kazala je sugovornica. Sve to kako bi se na buduće generacije prenijela prava istina o ljudskoj spolnosti i obitelji, jer je to najviše što možemo ostaviti onima koji dolaze nakon nas.