RAZGOVOR S AUTOROM NOVE MAKOVE KNJIGE O SVETCIMA Neven Drozdek – pisac s nevidljivim dječjim naočalama

Naš čupavi Blaž među prvima je pročitao novu knjigu »Sveci na malčice drugačiji način« i toliko mu se svidjela da je baš osobno htio upoznati njezina pisca Nevena Drozdeka, »dječaka s Volovčice«, a danas »muža i oca s Malešnice«. Što je čuo od njega, čujte sad i vi!

Blaž: Čini mi se da sam konačno naletio na još nekoga tko je u školi volio čitati lektiru… Jesam li u pravu?

Neven Drozdek: Lektiru nam je svima uvijek najteže započeti čitati, ali kada krenemo, onda samo ide, zar ne? U pravu si, puno sam čitao, i dan danas puno čitam, a najviše sam volio Julesa Vernea, prikupio sam sve njegove knjige i više puta ih pročitao!

Tko su prave »zvijezde«

Blaž: Kako i zašto si odlučio napisati knjigu baš o svetcima, a ne na primjer o športskim ili pjevačkim zvijezdama? Ne bi li više djece poželjelo takve knjige?

Neven: Uvjeren sam da je stvar posve suprotna! Svetci su, naime, prave zvijezde, samo ih treba upoznati. Proučavajući svetce, toliko su me oduševili da sam imao potrebu svoje oduševljenje podijeliti s drugima. Uvjeren sam da će se, čitajući ovu knjigu, mnogi iznenaditi kada otkriju koliko su svetci zanimljivi, dragi i nama slični!

Blaž: Pročitao sam cijelu knjigu i svidjeli su mi se svetci, osobito dok sjede na narančinoj grani ili dok im zmija spava pod krevetom. Pa ipak, je li bilo i onih koji su se zaljubljivali, poput makovica i makovaca?

Neven: Ako je Bog ljubav, a zaljubljenost izraz ljubavi, naravno da je bilo zaljubljenih svetaca! Kao što je posve naravno i to da će mnogi zaljubljeni, koji ovo čitaju, postati pravi svetci! Ne samo to, nego tko se ne može zaljubiti, tko u drugoj osobi ne može otkriti neodoljivu privlačnost – kako uostalom i može postati svet? Sve se vrti oko ljubavi, a zaljubljenost kao kruna pravoga prijateljstva uistinu postaje »svetačka« stvar.

Svetac koji je Z.A.K.O.N.

Blaž: Je li ti baš najdraži sveti Josip, kad si s njime započeo knjigu?

Neven: Sveti Josip je Z.A.K.O.N. On me apsolutno ODUŠEVLJAVA! Nema, uz Isusovu majku Mariju, važnije osobe u našoj povijesti, osobe koja je sebe u potpunosti darovala da bi Isus i Marija mogli ostvariti svoju ulogu, a opet – osobe o kojoj gotovo ništa ne znamo. Potpuno različit od suvremenih »celebrityja«, on je šutljiva i samozatajna stijena, koja je zaslužila da joj se iskreno divimo. Odlično si zamijetio, ciljano sam ga stavio na prvo mjesto!

Blaž: S kojim svetcem ili sveticom planiraš započeti iduću knjigu?

Dragi moj Blažu, toliko ima svetaca i velikana da stotinu knjiga ne bi bilo dosta da ih sve opišemo. Samo u hrvatskom narodu ima ih toliko da je nevjerojatno koliko smo bogat narod! Ne postoji kutak naše domovine koji nije dao nekoga velikana ili velikanku. A u ovom trenutku, dok radim na novoj knjizi, mogu ti odgovoriti samo kroz zagonetku: »Smeđe mi odijelo, brkovi mi gusti. Narod moj na srcu, Hercegovina u duši«. Ha?

Blaž: Makovci će to odgonetavati, osobito oni u kojima se kriju pisci. Što bi takvima preporučio, kako prepoznati pisca u sebi?

Neven: Vrlo je važno redovito učiti i puno čitati. Kada učimo, osim što stječemo znanje, razvijamo i maštu. Nekada nam je tako teško učiti, ali sve nas to izgrađuje, i tada iz te riznice našega znanja, i iz zanimljive okoline koja nas okružuje, dolazimo do novih ideja. Ako vam se čine vrijednima da bi ih trebalo pribilježiti, onda se u vama možda stvarno krije pisac.

Što jedu pisci krimića?

Blaž: Konačno da nekoga upitam i ovo – koja je razlika između pisaca krimića i drama od pisaca za djecu i mlade?

Neven: Razlika je svakako u hrani koju jedu. Pisci krimića najviše vole jako začinjenu, posebno ljutu hranu. Pisci drama vole razne juhe, a mi koji najviše volimo dječju književnost uglavnom se hranimo pizzom! Šalim se, naravno, iako mi je pizza visoko na ljestvici omiljene hrane. Svaki pisac piše ono što voli i za što misli da mu dobro ide. Ja jako volim čitati knjige za djecu i mlade, i gotovo da nema knjige koju nisam pročitao. Na taj način zadržavam na očima nevidljive dječje naočale, kroz koje svijet vidim onakvim kakav zapravo i jest, a ne onako kako ga vide odrasli. Jasno da onda to želim dijeliti, baš poput neke radosne vijesti koju ne možete držati samo za sebe!

Blaž: Hvala na razgovoru, možda još neka »krajnja« preporuka makovcima?

Neven: Svaki pobjednik stotinu puta posustane prije nego što dođe do cilja! Na kraju pobjeđuje onaj kojega neuspjesi ne pokolebaju nego ga motiviraju da još jače zapne! Da je Luka Modrić odustao kada su mu govorili da od njega ne će biti ništa jer je malen, nikada ne bi postao najbolji nogometaš svijeta. Vjerujte u sebe, puno se trudite i zasigurno ćete zasjati baš kao i svetci sa stranica moje knjige.