RIJEČKI NADBISKUP MATE UZINIĆ O BENEDIKTU XVI. Pamtit ću ga po trima darovima koje je donio Crkvi

Sadašnjega riječkoga nadbiskupa i metropolita Matu Uzinića papa Benedikt XVI. prije 12 godina imenovao ga je biskupom dubrovačkim. Osim što je potpis njemačkoga pape stajao na dekretu o imenovanju, nadbiskup Uzinić imao je iskustvo tri osobna susreta s papom Benediktom – dvaput u Vatikanu i jednom u Hrvatskoj.

Svaki je naš susret odisao nečim posebnim

Za Glas Koncila se nadbiskup Uzinić prisjetio tih susreta: »Svaki je naš susret na jednak način odisao nečim posebnim. Mogao sam osjetiti da je papa Benedikt XVI. u razgovoru cijeli prisutan, kao da u tom trenutku jedini za njega postojim, da mu je stalo do mene, da sam mu važan. To je iskustvo nesumnjivo ostavilo pečat na moj život.«

Pamtit ću njegov pastirski duh

Jučer preminuloga papu emeritusa Benedikta XVI., ističe riječki ordinarij, pamtit će prvenstveno po vlastitom biskupskom imenovanju, ali i po trima darovima koje je Benedikt XVI. donio Crkvi. »Pamtit ću pastirski duh kojim je vodio Crkvu, jasnoću kojom je izlagao njezin nauk i odlučnost da odstupi u trenutku kada je prepoznao da je to za nju najbolje«, zaključio je riječki nadbiskup Uzinić.