ROMKINJA HAJRIJA PRAVEDNICA MEĐU NARODIMA Baka joj je povjerila tek rođenu djevojčicu

»Pravednica Romkinja« (The Righteous Gypsy); dokumentarni film; redatelji: Jakov i Dominik Sedlar; sudjeluju: Esther Levy, Yaron Levi, Miriam Aviezer

U povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja održana je svečana premijera dvaju filmova redateljâ Jakova i Dominika Sedlara »Pravednica Romkinja« i »Anne Frank, nekoć i danas«, u zagrebačkom CineStaru u Branimir centru. Organizatori su bili Savez Roma u RH »Kali Sara« i saborski zastupnik manjina Veljko Kajtazi.

Uz glas pripovjedača

Tijekom holokausta stradali su ne samo Židovi, nego i mnogi Romi. No dogodio se i poseban slučaj da je Romkinja Hajrija Imeri Mihaljević s Kosova spasila židovsku djevojčicu Esther tijekom Drugoga svjetskoga rata, odgajajući je kao svoje dijete. Ona je jedina Romkinja koja je dobila najviše izraelsko priznanje koje se dodjeljuje nežidovima koji su pod cijenu vlastita života spasili jednoga ili više Židova, medalju »Pravednik među narodima«.

U filmu je zanimljivo prikazano kako su tražili podatke o Hajriji da bi je mogli proglasiti pravednicom među narodima

O tome je riječ u 33 minuta dugom dokumentarcu »Pravednica Romkinja«, za koji je scenarij napisao Hrvoje Hitrec, a snimio ga je i montirao Dario Bajurin. Posebna gošća na premijeri bila je Esther Levy koja živi u Izraelu, a koju je Hajrija spasila.

Na početku filma arhivskim je crno-bijelim snimkama dana povijest romskoga naroda uz glas pripovjedača. Slijedi potom vrlo dirljiv dio u kojem sudjeluje Esther i koji opisuje njezinu životnu sudbinu. Snimljen je u Izraelu i na Kosovu.

Da se pobrine za tek rođenu djevojčicu

Njoj je Hajrija ostala najbliža osoba, uvijek majka. Kako nema Hajrijinih fotografija, slikarica Saša Alfirević naslikala je njezin portret prema Estherinu opisu. Zanimljivo je prikazano kako su tražili podatke o Hajriji da bi je mogli proglasiti pravednicom među narodima.

Hajrija je bila kod Estherinih roditelja kućna pomoćnica koju su jako voljeli, a Estherina ju je baka zamolila da se pobrine za tek rođenu djevojčicu ako se njima što dogodi u ratu…