SALEZIJANSKI LJETNI ORATORIJI DILJEM LIJEPE NAŠE Kroz igru i šport do najvećega »superheroja«

Snimio: M. Erceg | Sveti Josip, koji je bio tema prošlogodišnjeg oratorija, po drvodjelskim radovima vratio se u Podsused
Utihnula su školska zvona i započeli dani ljetnih radosti, zabave i opuštanja za osnovnoškolce i srednjoškolce diljem Hrvatske. U posljednjem lipanjskom tjednu dvorišta salezijanskih crkava, u kojima nikad ne manjka prisutnosti mladih i njihova veselja, postala su još glasnija. Diljem Lijepe Naše, od istoka do juga, stotine djece okupljale su se oko bogatih radionica, druženja i duhovnih programa salezijanskih ljetnih oratorija. Pripreme i prijave počele su tjednima unaprijed – u nekim župama početkom lipnja, a drugdje i prije, od sredine svibnja. Posjetili smo salezijanske oratorije, osluhnuli njihovo bilo i zapisali dojmove salezijanaca i njihovih pomoćnika – mladih i neumornih animatora.

»Okupiti mlade i učiniti od njih poštene građane i dobre kršćane«, u tih nekoliko riječi, koje je prije gotovo dva stoljeća izrekao svetac, prijatelj mladih i njihov veliki nebeski zagovornik Ivan Bosco, može se sažeti »program« koji i dandanas u pastoralu s mladima primjenjuju redovnici salezijanci, svetčevi duhovni sinovi i nasljednici. Gotovo da ne postoji način i medij ljudske komunikacije kojim se salezijanci ne koriste da bi mladima – od dječje do studentske dobi – približili Isusa Krista. Ipak, salezijanski oratorij kao klasični medij pastorala duhovnih sinova sv. Ivana Bosca »program« je vrijedan posebne pozornosti. Povode nije trebalo izmišljati – nakon što je zaključena školska godina, u posljednjem lipanjskom tjednu stotine djevojčica i dječaka osnovnoškolaca i srednjoškolaca, diljem Lijepe Naše, sudjelovale su u bogatim programima salezijanskih ljetnih oratorija.

Vika od Podsuseda do Jaruna

Nedjelja 26. lipnja, trinaesta nedjelja kroz godinu, bila je iznimno vesela u salezijanskoj župi na zapadnom rubu hrvatske metropole, u podsusedskoj župi sv. Ivana Bosca, kada je program ljetnoga oratorija otvoren večernjom misom. Salezijanska je crkva, uz ljetnu vrućinu i sparinu, bila premalena da bi primila svekoliku djecu i njihove roditelje, pa su mnogi misno slavlje pratili i iz crkvenoga dvorišta, gdje je nakon mise za djecu i roditelje upriličen uvod u temu ljetnoga oratorija. Dvojica animatora – mladi »osobenjaci« kojima javni nastup, skeč i vic pred mnogobrojnom publikom nisu bili nikakva poteškoća – neprestano su održavala pozornost roditelja i djece, predstavila program oratorija i ovogodišnje geslo »Heroj je u tebi« te poticala djecu da svojim vikanjem kažu čitavu Podsusedu da počinje oratorij i da pokušaju biti toliko glasni da ih čuje i oratorij koji se istodobno zbivao na Jarunu.

Privući mlade i zadržati ih uz Crkvu

Danima je od jutra do poslijepodneva dvorište salezijanske crkve u Podsusedu nalikovalo na pravu košnicu. Učilo se što je to prva pomoć i kako brzo zbrinuti onesviještenoga ili kako previti zavojem posjeklinu. O tome ih je učio jedan od dvojice spomenutih »osobenjaka«, animator i župni ministrant Luka Krstanović, učenik zagrebačke srednje medicinske škole, koji inače dolazi s Podsusedu susjednoga brježuljka – Susedgrada. Podsusedski su osnovnoškolci učili i kako izraditi klupice – nekoliko takvih drvenih klupica izrađeno je tijekom prošlogodišnjega oratorija i postavljene su u dvorište župne crkve. Podijeljeni u četiri skupine s pripadajućim majicama, osnovnoškolci su izrađivali razne predmete, učili kuhati, a »na terenu« je bila i dječja novinarska grupa, koja je čas od jednoga, čas od drugoga kružoka uzimala izjave na pitanja poput: »Tko ti je najdraži superheroj, a tko najdraži svetac?« Sva su druženja i radionice bili prožeti i molitvom, kao i duhovnim temama i čestim digresijama na poruke i promišljanja sv. Ivana Bosca. Uskoro – nadaju se župljani i podsusedski salezijanci, jer su prikupljene potrebne građevinske dozvole i osmišljeni projekti – ponad starih garaža uz župnu crkvu niknut će novi pastoralni centar za sve buduće oratorije i okupljanja mladih i raznih župnih zajednica.

U središtu svih zbivanja oratorija uvijek se moglo sresti podsusedskoga kapelana Branka Bendru, ujedno i povjerenika za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. U jednoj od stanki, koja je svejedno bila praćena bukom dječje igre, čitateljima »Glasa Koncila« iznio je svoje oratorijske dojmove. »Uistinu primjećujemo tijekom posljednjih nekoliko godina u kojoj je mjeri oratorij pravi odgovor na pastoralne i duhovne potrebe obitelji i djece. Ponekad ni same obitelji ne znaju kako djecu otrgnuti od svih tih računala, mobitela i interneta i, još važnije, kako ih približiti vjeri, dovesti u Crkvu«, rekao je mladi salezijanac Bendra.

130 animatora i 112 studenata na jednom oratoriju

Oko istoga gesla kao i u Podsusedu – »Heroj je u tebi« – tijekom posljednjega lipanjskoga tjedna djeca i mladi okupljali su se i u salezijanskoj crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu i njezinu prostranom predvorju, gdje je program oratorija otvoren također misom u nedjelju 26. lipnja. Ljetni oratorij na Jarunu izvodio se u dva dijela. Ujutro je program bio namijenjen djeci od trećega do šestoga razreda osnovne škole, a zatim bi poslijepodne pristigli osnovnoškolci od sedmoga do osmoga razreda, kojima je atraktivniji večernji termin, koji se obično razvuče i koju minutu nakon deset navečer. Jarunski ljetni oratorij okupi stotine djece, a kada se tomu pribroji i organizacija jesenskoga oratorija, tada je riječ o otprilike 850 djece, rekao je »Glasu Koncila« kapelan jarunske župe Duha Svetoga Tomislav Lukač, zadužen za pitanja vezana uz ljetni oratorij. Kao i u drugim salezijanskim oratorijima, za toliki broj djece treba osigurati i odgovarajuću logističku potporu. »U ljetni je oratorij uključeno 130 animatora koji su angažirani u jutarnjim i popodnevnim terminima, a uz nas je i 112 studentskih volontera i ostalih mladih koji cijene što radimo s djecom pa pomažu i oko dijeljenja hrane, pranja posuđa, urednosti prostora u kojem se djeca okupljaju. Ne trebamo zaboraviti i naše brojne majke župljanke koje i kuhaju za oratorij«, opisao je salezijanac Lukač. Dio oratorija bilo je i euharistijsko klanjanje za djecu, a u oratorijskom ozračju nije bilo potrebno mnogo nagovaranja za pristupanje ispovijedi. Djeci je na oratoriju u crkvi Sv. Mati Slobode vjersko svjedočanstvo iznio i hrvatski nogometaš Oliver Petrak, što je naišlo na poseban interes dječaka sedmaša i osmaša.

Salezijansko »Baranjsko ljeto« trajalo je od petka 24. lipnja do srijede 29. lipnja, a djecu i mlade okupili su oko poznate rečenice koju je sv. Ivan Bosco uputio mladima – »Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti«

Salezijanski je oratorij bio »atrakcija« koja je privukla brojnu djecu i njihove roditelje i na zagrebačkom Rudešu, naselju na zapadu grada koje je uz Podsused, Špansko i Jarun također blagoslovljeno brojnim mladim obiteljima koje su bliske Crkvi i župi. U rudeškoj župi sv. Ane, koju također vode redovnici salezijanci, program oratorija otvoren je jutarnjom misom u srijedu 29. lipnja, a glavno žarište ljetnoga oratorija bilo je igralište Osnovne škole Rudeš, s obzirom na to da je crkva sv. Ane u uličici Topolnica u prilično stiješnjenoj poziciji. Uz vodstvo župnika Josipa Petričića, oratorij je bio organiziran za djecu od trećega do osmoga razreda.

U ostatku kontinentalne Hrvatske svakako valja izdvojiti i bogati program oratorija u Belom Manastiru, u salezijanskoj župi sv. Martina biskupa. Salezijansko »Baranjsko ljeto« trajalo je od petka 24. lipnja do srijede 29. lipnja, a djecu i mlade okupili su oko poznate rečenice koju je sv. Ivan Bosco uputio mladima – »Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti«. Program je bio ispunjen raznim igrama, plesom, radionicama i molitvom. Organizirano je i hodočašće u Vukovar. Okupljalište za većinu oratorijskih aktivnosti u Belom Manastiru bio je salezijanski Centar za mlade, a program su uz voditelja Centra Vitomira Zečevića izvodili salezijanski bogoslovi iz Zagreba te animatori iz župe u Belom Manastiru. 

Na riječkom igralištu koje nije nikad tiho

Riječki salezijanci također su se pobrinuli da njihove mlade na kraju godine dočeka pravi duhovni i kreativni spektakl. Program oratorija koji je započeo kada i zagrebački oratoriji, u nedjelju 26. lipnja, za petstotinjak djece vodio je salezijanac don Danijel Dragičević, uz potporu brojnih animatora, njih šezdesetak. Mjesto radnje bila je župa Marije Pomoćnice i obližnje igralište, koje ni u ostatku godine nije prazno jer se ondje uvijek mogu pronaći djeca u igri nogometa i košarke. Na igralištu je podignuta i pozornica, gdje su uz duhovne i praktične radionice upriličeni i scenski nastupi. Dio oratorija bio je i izlet na Cres, a fokus programa bio je na geslu »Heroj je u tebi«. »Želimo potaknuti mlade da otkriju Heroja u sebi, da otkriju da svatko od nas ima Gospodina u svojem srcu. Kroz šport, kroz razne praktične i formativne radionice, vodimo mlade do spoznaje tog Heroja«, kazao je iz srca riječke oratorijske vreve salezijanac Dragičević u telefonskom razgovoru za »Glas Koncila«. 

»Oratorij je bio pun pogodak!«

Od ostatka priobalne Hrvatske istaknuo se Zadar i to dvama oratorijima. U Arbanasima, u župi Gospe Loretske koju vode salezijanci, program oratorija započeo je u ponedjeljak 27. lipnja. Kao i u Belom Manastiru i arbanaški su salezijanci mlade okupili oko citata »Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti«. Uz igru, radionice i molitvu, našlo se vremena i za izlete, a da bi se velik broj djece animirao, bilo je potrebno angažirati tridesetak animatora. U drugoj zadarskoj župi, u naselju Belafuža, »putujući oratorij« kao salezijanska pastoralna inovacija osmišljena prije nekoliko godina, dao je dobre plodove. Belafužu su posjetila dvojica salezijanskih bogoslova i dvojica animatora u tjednu između 20. i 24. lipnja. U programu »putujućega oratorija« sudjelovalo je osamdesetak djece, a župa je iz svojih redova za potrebe događanja angažirala dodatnih 12 animatora. »Oratorij je bio pun pogodak! Evo, u posljednjih su nekoliko dana povratne informacije od djece i roditelja jako pozitivne. Pitaju kada će opet oratorij. Koliko je meni poznato, iako sam u župi godinu dana, ovo je prvi oratorij u Belafuži. Hvala i mladim animatorima koji su se angažirali. Krenulo je ljeto, sezona, mnogi kreću raditi, no svejedno su izdvojili svoje vrijeme za župu. Nitko nije rekao da je ovdje ‘gubio vrijeme’ i da je mogao biti drugdje«, kazao je u telefonskom razgovoru župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Zvonimir Mikulić.

Što salezijancu i mladima znači oratorij?
Kako najlakše opisati oratorij i koji su njegovi plodovi, tijekom podsusedskoga oratorija »Glasu Koncila« opisao je župnik Anto Stojić. »Salezijanci su rođeni iz oratorija«, rekao je podsusedski župnik, nudeći odmah i primjer glasovitoga Valdocca, nekadašnjega radničkoga predgrađa Torina u kojem je don Ivan Bosco utemeljio prvi oratorij. »Ondje su siromašni mladići, zanatlije, kod don Bosca pronašli krov nad glavom i komad kruha i, naravno, mnogo ljubavi. On se brinuo za njih, pronalazio im posao, odlazio je zidarima i drugim obrtnicima i poduzetnicima, preporučivao ih, jamčio za njih svojim autoritetom. Ukratko, oratorij je paradigma našega salezijanskoga djelovanja, odgoja i pastorala. Svaka salezijanska prisutnost želi imati oratorij. Jer, kroz oratorij svećenik može djelovati. On lako okuplja mlade, moli s njima, igra se s njima, odlazi na izlete i može štošta planirati. Najvažnije je od svega da tako mladima pomažemo rasti u vjeri«, pojasnio je salezijanski župnik Stojić. Nadalje, salezijanski oratorij dolazi u različitim inačicama – u Podsusedu, kao i u drugim salezijanskim župama, organiziraju se i jesenski oratoriji, kao i subotnji oratoriji ili večernji oratoriji.