SASTALI SE CHARLIE CHAPLIN I ZAGREBAČKA FILHARMONIJA…. Sklad pokretnih slika i glazbe

Mirna ulica
»Mirna ulica«, »Tjedan«, »Izađi i popravi« (Easy Street, One Week, Get Out and Get Under); redatelji: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Hal Roach; glume: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd

Već sedmu sezonu Zagrebački filmski festival i Zagrebačka filharmonija donose izniman i jedinstven program nazvan »Fil(m)harmonija« u kino Europu. Riječ je o posebnom doživljaju i velikoj umjetničkoj poslastici za gledatelje svih naraštaja jer se spaja film i glazba. Naime, prikazuju se najbolji filmski crno-bijeli klasici iz razdoblja nijemoga filma uz svirku uživo hrvatskoga glasovitoga orkestra – Zagrebačke filharmonije. To je ujedno rijetka prigoda da se ti filmovi vide pa je stoga vrlo edukativno i poučno za djecu i mlade. Zato bi bilo dobro da su takve projekcije, spoj i sklad pokretnih slika i glazbe, što češće.

Ove su godine pripremili tri kratkometražna filma, po dvadesetak minuta, koje su prikazivali i izvodili kao jednu projekciju nazivanu »Tri velikana nijemog filma«.

Ove su godine pripremili tri kratkometražna filma, po dvadesetak minuta, koje su prikazivali i izvodili kao jednu projekciju nazivanu »Tri velikana nijemog filma«. I doista, to su najveći predstavnici američkoga slapsticka, fizičke komedije – vrhunski i svestrani Charlie Chaplin i njegova »Mirna ulica« iz 1917. godine, u kojoj njegov najpoznatiji lik Skitnica postaje policajac, zatim čovjek »kamena lica« Buster Keaton u filmu »Tjedan«, te simpatičan »očalinko« Harold Lloyd u filmu »Izađi i popravi«, oba iz 1920. godine.

Ni jedan film od ta tri nije imao glazbu pa ju je za sve njih skladao suvremeni skladatelj Robert Israel, u stilu onoga doba. A glazba je uistinu odlična, vrlo dinamična i brzoga tempa, s orkestracijom prikladnom da dočara događaje na filmu. Takva pratnja uživo zahtjevna je za glazbenike, a filharmoničari su je vrlo dobro izveli pod ravnanjem novoga mladoga dirigenta Filipa Šljivca.

Zanimljivo je istaknuti da na Zagrebački filmski festival kao gošća dolazi kći Charlieja Chaplina, glumica Geraldine Chaplin.

IZVORGlas Koncila br. 45/2018.
Prethodni članakČOVJEK KOJI JE HRVATIMA PRIBLIŽAVAO SVETCE Biografsko-hagiografsko blago Josipa Antolovića
Sljedeći članakGlas Koncila br. 46/2018.