SASTALI SE CHARLIE CHAPLIN I ZAGREBAČKA FILHARMONIJA…. Sklad pokretnih slika i glazbe

Mirna ulica
»Mirna ulica«, »Tjedan«, »Izađi i popravi« (Easy Street, One Week, Get Out and Get Under); redatelji: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Hal Roach; glume: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd

Već sedmu sezonu Zagrebački filmski festival i Zagrebačka filharmonija donose izniman i jedinstven program nazvan »Fil(m)harmonija« u kino Europu. Riječ je o posebnom doživljaju i velikoj umjetničkoj poslastici za gledatelje svih naraštaja jer se spaja film i glazba. Naime, prikazuju se najbolji filmski crno-bijeli klasici iz razdoblja nijemoga filma uz svirku uživo hrvatskoga glasovitoga orkestra – Zagrebačke filharmonije. To je ujedno rijetka prigoda da se ti filmovi vide pa je stoga vrlo edukativno i poučno za djecu i mlade. Zato bi bilo dobro da su takve projekcije, spoj i sklad pokretnih slika i glazbe, što češće.

Ove su godine pripremili tri kratkometražna filma, po dvadesetak minuta, koje su prikazivali i izvodili kao jednu projekciju nazivanu »Tri velikana nijemog filma«.

Ove su godine pripremili tri kratkometražna filma, po dvadesetak minuta, koje su prikazivali i izvodili kao jednu projekciju nazivanu »Tri velikana nijemog filma«. I doista, to su najveći predstavnici američkoga slapsticka, fizičke komedije – vrhunski i svestrani Charlie Chaplin i njegova »Mirna ulica« iz 1917. godine, u kojoj njegov najpoznatiji lik Skitnica postaje policajac, zatim čovjek »kamena lica« Buster Keaton u filmu »Tjedan«, te simpatičan »očalinko« Harold Lloyd u filmu »Izađi i popravi«, oba iz 1920. godine.

Ni jedan film od ta tri nije imao glazbu pa ju je za sve njih skladao suvremeni skladatelj Robert Israel, u stilu onoga doba. A glazba je uistinu odlična, vrlo dinamična i brzoga tempa, s orkestracijom prikladnom da dočara događaje na filmu. Takva pratnja uživo zahtjevna je za glazbenike, a filharmoničari su je vrlo dobro izveli pod ravnanjem novoga mladoga dirigenta Filipa Šljivca.

Zanimljivo je istaknuti da na Zagrebački filmski festival kao gošća dolazi kći Charlieja Chaplina, glumica Geraldine Chaplin.