ŠEST MINUTA S PAPOM FRANJOM O BL. ALOJZIJU STEPINCU Hrvatski branitelj pješačio do Rima za Stepinčevu kanonizaciju

Dragovoljac Domovinskoga rata Ante Duvnjak (1959.) od 8. do 29. svibnja drugi je put pješice hodočastio od Krašića, iz rodne kuće kardinala Stepinca, do Vatikana, propješačivši 950 kilometara. S papom Franjom susreo se na općoj audijenciji pred bazilikom sv. Petra te mu predao fotografiju bl. Alojzija Stepinca i bilježnicu s potpisima nekoliko tisuća vjernika s nakanom da ga što prije proglasi svetim. U šestominutnom razgovoru s Papom prevoditelj mu je bio hrvatski svećenik iz Kanade Ante Marketa. Pokroviteljica hodočašća bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a Veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici nabavilo je ulaznice za opću audijenciju. Tijekom hodočašća Duvnjak je rekao da je molio zagovor bl. Stepinca za hrvatski narod. Na prvom hodočašću 2016. suputnik mu je bio kninski domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

Ante Duvnjak rođen je u Vrlici, a kao dijete od nekoliko mjeseci s roditeljima se nastanio u Suhopolju, u Virovitičko-podravskoj županiji. Ondje je proveo djetinjstvo i mladost, a s 20 godina odselio se u Kaštel Lukšić. Želeći kroz hodočašća (pješice) naglasiti i promicati vrijednosti Domovinskoga rata i spomen važnijih događanja hrvatske povijesti 20. vijeka, 2009. godine osnovao je udrugu »Lučonoše Domovinskoga rata«. Dosad je s članovima udruge sudjelovao na 50 hodočašća u Hrvatskoj i inozemstvu s prijeđenih više od 18 tisuća kilometara. »Lučonoše« su s raznim nakanama hodočastili pješice i od Asiza do Samobora, 10-ak puta do Bleiburga, u Tezno i Barbarin rov u Sloveniji, od Krašića do Gologa otoka i dr. Udruga godinama okuplja hrvatske branitelje iz više desetaka udruga u Memorijalnom hodu od spomenika dr. Tuđmanu u K. Lukšiću do križa na prijevoju Malačka na Kozjaku, prigodom proslave dana grada Kaštela.

Težnju da se istina o Domovinskom ratu i njegovim znanim i neznanim junacima proširi i spasi od zaborava okrunili su 2017. hodočašćem »Koraci istine« na kojem su palili svijeće pred više od 100 spomenika u isto toliko mjesta od Dubrovnika do Iloka, Istre i Međimurja, podignutih u čast žrtvama i ratnicima, što je ovjekovječeno i snimljenim DVD-om.

Vlatko Jelenčić