ŠKOLSKE BRIGE Može li demografski oporavak doći preko željezničke pruge?

Snimio: D. Orlović

U mnoštvu vijesti o sve manjem broju učenika koji upisuju prvi razred osnovne škole (navodno će učenika biti manje od 35 000, a godinu dana ranije bilo ih je oko 2000 više) iznenađenje je došlo s Visa koji ima najviše novoupisanih prvašića. Višnja Gotal u Jutarnjem listu navela je da ipak neki gradovi bilježe i porast upisa. Najveći rast ima Vis koji je upisao dvaput više učenika u prve razrede nego prošle godine, a gleda li se u brojkama, najveći porast sa 39 učenika ima Kutina, ukupno njih 201. Prema broju upisanih na tisuću stanovnika najbolji su Krk (13,53) i Supetar (13,50). Grad Novi Marof svim je učenicima prvih razreda svoje srednje škole kupio prijenosna računala. I to nije prvi put, drugu godinu zaredom upisanim će učenicima u srednju školu Novi Marof, zahvaljujući Gradu, učenje biti lakše. Ove su godine upisana 34 učenika u gimnazijski ili ekonomski odjel, škola ukupno ima 134 učenika. Neki će se još možda i prebacivati pa ravnatelj računa da će, kad se završi proces, škola imati i kojega učenika više, najavljujući da nije problem kupiti još koje prijenosno računalo. Za 34 »sigurna« iz gradskoga je proračuna izdvojeno 120 000 kuna. Kad se tomu pribroje besplatni udžbenici (za njih je utrošeno 52 000 kuna), taj grad po učeniku izdvaja oko pet tisuća kuna. Grad financira i prijevoz učenika do škole unutar pet kilometara.

Besplatne željeznice za školarce

Najavljeno je iz Vlade da će od 1. listopada sva djeca, kao i učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, imati pravo na besplatan željeznički prijevoz. Vlada je prihvatila taj pilot-projekt za koji je predviđeno da traje do 31. prosinca 2022. Projektom se želi uspostaviti jednakost u ostvarivanju prava na besplatan mjesni i međumjesni prijevoz djece i učenika, povećati mobilnost i poduprijeti demografska revitalizacija i unaprjeđenje kvalitete života i standarda građana. Vlakovima će djeca moći besplatno svaki dan putovati u školu, povremeno ići na izlete, k liječniku, na ljetovanje… Izostali prihodi HŽ putničkoga prijevoza u razdoblju provedbe toga projekta procjenjuju se na oko 30 milijuna kuna, a pokrit će se razlikom između planiranih troškova i prihoda u navedenom razdoblju, koja će se obračunati u skladu s odredbama Ugovora o javnim uslugama od općega gospodarskoga interesa u javnom željezničkom prijevozu u RH.

Maske za učenike i dok žvaču hranu

Koronavirus i protupandemijske mjere danomice izazivaju čuđenje, a svjetsku pozornost privukla je američka škola koja od učenika traži da nose masku – i kad jedu. Djecu koja su se ove jeseni vratila u školu »Geiger Montessori« u Tacomi, nedaleko od Seattlea u državi Washington, dočekala je bizarna epidemiološka mjera. U e-pošti upućenoj roditeljima škola je savjetovala da djeca budu smještena u prozračnoj menzi i da mogu ukloniti maske s lica samo da malo popiju i pojedu. Nakon što bi stavila hranu u usta djeca su zamoljena da stave maske dok jedu, gutaju ili razgovaraju. Na žalbu roditelja odgovorili su da se pravilo temelji na smjernicama ministarstva. Međutim, u dokumentu države Washington ne spominje se nošenje maski za vrijeme ručka, osim što se navodi da učenici moraju nositi masku prilikom kretanja kroz liniju posluživanja hrane.

U želji da podupru demografsku revitalizaciju i unaprjeđenje kvalitete života i standarda građana Vlada je prihvatila projekt kojim će vlakovima djeca moći besplatno svaki dan putovati u školu, povremeno ići na izlete, k liječniku, na ljetovanje

Ipak, vodstvo škole nakon brojnih prigovora roditelja povuklo je pravilo, opisujući ga kao dobronamjerno tumačenje smjernica.

Mobiteli na daljinsko upravljanje

U Večernjem listu Vedran Balen potpisao je tekst naslovljen »Mogu vas pratiti« u kojem prenosi Reutersovu vijest da je Litva savjetovala svojim građanima da odmah bace kineske mobitele u smeće te preporučila potrošačima da izbjegavaju kupnju kineskih mobitela, a onima koji ih već imaju da ih bace. Vlasti su učinile to nakon što je vladin izvještaj pokazao da kineski uređaji imaju ugrađenu mogućnost cenzure. Pametni telefoni koje u Europi prodaje kineski proizvođač Xiamoni Corp imaju navodno ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova. Pojašnjeno je da Xiaomijev softver za telefon Mi 10 5G tu mogućnost ima isključenu za Europsku uniju, ali se može uključiti daljinski u bilo kojem trenutku, navodi se u izvješću. »Naša je preporuka da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite onih koji su već kupljeni«, rekao je novinarima pri predstavljanju izvješća zamjenik ministra obrane, a iz Xiaomija nisu odgovorili na Reutersovu molbu za komentar. U izvješću litavskoga nacionalnoga kibernetičkoga centra također se navodi da telefoni tvrtke Xiaomi šalju šifrirane podatke o upotrebi telefona poslužitelju u Singapuru. Kineska tvrtka Huawei također je pronašla sigurnosnu pogrješku u telefonu P40 5G, no ni jedna nije pronađena u telefonu drugoga kineskoga proizvođača OnePlusa. Predstavnik Huaweija na Baltiku rekao je da njihovi telefoni ne šalju korisničke podatke izvana. U izvješću se navodi da popis pojmova koje bi mogle cenzurirati sistematske aplikacije telefona Xiaomi trenutačno uključuje 449 izraza i stalno se ažurira. To nije važno samo za Litvu, nego za sve zemlje koje upotrebljavaju Xiaomijevu opremu, navodi centar.