SKRB ZA OBOLJELE OD PTSP-a Ljudsko je dostojanstvo temelj

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a
Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske

Posljedice obrambenoga Domovinskoga rata osjetili su brojni hrvatski branitelji i njihove obitelji te su različiti oblici traume »zamrznuti užas« u memoriji. U svrhu pomoći osnivane su brojne udruge, a krovna Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a osnovana je 2003. s ciljem razvijanja suradnje i povezivanja svih udruga koje okupljaju hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a ili koje psihičke bolesti. Zajednica okuplja udruge u 12 županija te klubove u pojedinim gradovima u Hrvatskoj.

Uz različite oblike duhovne, psihičke, pa i materijalne pomoći bavi se zaštitom statusa i promicanjem interesa i ciljeva članova udruga te svih stradalnika Domovinskoga rata. U središtu je zaštita ljudskoga dostojanstva. Udruga promiče širenje istine o Domovinskom ratu u zemlji i u inozemstvu te štiti čast i dostojanstvo sudionika, čuva uspomenu na Domovinski rat i sve one koji su dali svoj život za domovinu. Zajednica provodi niz projekata usmjerenih k poboljšanju kvalitete života branitelja oboljelih od PTSP-a i njihovih obitelji. U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Hrvatskim psihijatrijskim društvom i Hrvatskom udrugom za prevenciju suicida priprema i organizira radionice za liječene od PTSP-a. Svake godine organizira hodočašće u Međugorje za članove i njihove obitelji te druge branitelje. Zajednica organizira športske igre i druge aktivnosti te tako povezuje članove, da kroz vlastita iskustva budu uzajamno oslonac i podrška.

Zajednica je članica Svjetske veteranske federacije i godinama razvija suradnju s međunarodnim organizacijama veterana te ustanovama i udrugama iz drugih zemalja. Pomaže braniteljima u ostvarivanju prava, pruža pomoć pri upućivanju na preglede, prikuplja dokumentaciju, organizira radionice, predavanja i druženja, ribolov, aktivnosti čišćenja okoliša i druge terapijske okupacijske oblike. U vremenu koronavirusa uvedeni su različiti oblici pomoći jer oboljele od PTSP-a izolacija može dodatno dovesti do retraumatizacije. Istraživanje o kvaliteti života branitelja oboljelih od PTSP-a pokazalo je da mnogi imaju osjećaj nelagode u društvu, probleme u komunikaciji i slično pa Zajednica udruga stavlja naglasak na ljudsko dostojanstvo.