ŠTO (NE) PREPORUČITI DJECI ZA GLEDANJE Potraga za »oazama normalnosti« na platnu

Već je lapidaran pregled kratkih isječaka serija i filmova koji se nude na popularnim platformama za »videozabavu« – kao što su Netflix ili Amazon – dovoljan da u svakom roditelju pobudi sumnju, a onda i zabrinutost. Osobito u roditeljima koji svoju djecu nastoje odgojiti u kršćanskom duhu. Predstavivši zbornik radova »Kino i obitelj: Otkrivanje vrjednota u filmovima naših života«, projekt »Obitelj i mediji« pokazao je da u moru zaista nezdravih filmskih i televizijskih sadržaja postoje i svojevrsne »oaze normalnosti«, sadržaji koje roditelji bez zabrinutosti mogu ponuditi svojoj djeci.

Sve što potiče rast humanosti u pojedincu

Premda iz »Obitelji i medija« nisu sastavili »definitivni popis« takvih filmova i serija, roditeljima su ponudili nekoliko savjeta kako i među novijim ostvarenjima prepoznati što je dobro, a što loše.

Među imenima filmova i serija koje spominje španjolski zbornik našla se i »Igra liganja«. Autor Alfonso Mendiz roditelje je upozorio da takvu seriju ne preporučuju svojoj djeci bez obzira na činjenicu da se ona može shvatiti i kao kritika nekih negativnosti u suvremenom društvu

»Koje vrjednote ne mogu izići iz mode? Koje vrjednote mogu svaki film učiniti velikim djelom? To su oprost, prijateljstvo, obitelj, odanost, ljubav. Drugim riječima, sve ono što u srcima gledatelja ostavlja pozitivan utjecaj. I kada kažemo ‘pozitivan’, mislimo na sve što potiče rast humanosti u pojedincu. A u suprotnom događa se da poticanje negativnih djela samo stvara pojedince koji će se ponašati loše i biti destruktivni«, pojasnili su iz »Obitelji i medija«.

Među imenima filmova i serija koje spominje španjolski zbornik našao se i naslov koji je relativno nedavno postao »popularan« i među hrvatskim gledateljima, a riječ je o seriji »Igra liganja«. O njoj je Alfonso Mendiz, profesor na Sveučilištu u Kataloniji, rekao da nije »uobičajena« serija za djecu i mlade, premda su poneki kritičari, nastojeći ju afirmirati, o njoj govorili na takav način. Roditelje je zapravo upozorio na tu seriju i potaknuo ih da svojoj djeci ne preporučuju »Igru liganja« bez obzira na činjenicu da ona može biti shvaćena i kao »filmska alegorija« za neke negativnosti i boljke u suvremenom društvu.

Još 1946. godine snimljen je film »Divan život«, koji kao pozitivan primjer spominje zbornik »Kino i obitelj«. U njem se ističu vrjednote koje nikad ne izlaze iz mode – oprost, prijateljstvo, obitelj, odanost, ljubav – i koje ostavljaju topao trag u srcima gledatelja.