STUDIJA KOJA JE UZNEMIRILA I ZNANOST I JAVNOST Cjepivo protiv gripe i spontani pobačaj

Foto: Shutterstock

Američki su znanstvenici objavili studiju u kojoj se razmatra moguća povezanost cijepljenja trudnica protiv gripe i spontanih pobačaja (Vaccine 2017, 35, 5314). To je jedna od prvih znanstvenih studija u svijetu u kojima se povezuju dva medicinska događaja – cijepljenje i spontani pobačaj. 

Imunizacija trudnica

Istraživanja su započela zbog otkrića da je, u promatranoj skupini trudnica, od 485 zabilježenih spontanih pobačaja tijekom dviju »sezonskih gripa« (2010. – 2012. godine), 17 njih bilo povezano s cijepljenjem protiv svinjske gripe. To nije velik udio, ali je četiri puta veći nego kod kontrolne skupine. Epidemiološka znanost takve podatke smatra statistički značajnima. Žene između 18. i 44. godine koje su doživjele spontani pobačaj primile su kao trudnice cjepivo u prosjeku mjesec dana prije smrti nerođenoga djeteta. Prosječna dob fetusa bila je dva mjeseca.

Usprkos uvjeravanjima drugih znanstvenika da je riječ o preliminarnim podatcima, koje treba dodatno provjeriti, objavljeni će rezultati izazvati, u javnosti i u znanstvenim krugovima, nove rasprave o opasnostima cijepljenja.

Ozbiljnost i važnost studije temelji se i na činjenici da su u istraživanjima sudjelovali i djelatnici američkoga Centra za kontrolu bolesti (CDC). Njihovo koautorstvo daje rezultatima posebnu težinu i (polu)službeni karakter interpretacija. Štoviše, troškovi istraživanja podmireni su iz projekta koji financira CDC, dakle državna odnosno mjerodavna institucija za brigu o zdravlju američke nacije. Stoga upozorenja koja proizlaze iz studije u javnom diskursu ne će imati etiketu teorije zavjere, nego odmjerenoga opreza. 

Pobuna pobornika cijepljenja

Kako bi amortizirali eventualne negativne reakcije u javnosti, mnogi se znanstvenici, posebice oni koji promiču cijepljenje, umirujućim izjavama obraćaju medijima. Tako Laura Riley, bostonska predsjednica povjerenstva za imunizaciju majka, kaže: »Željela bih da stručnjaci iz CDC-a nastave ta istraživanja. Također se nadam da ti rezultati ne će stvoriti paniku i potaknuti ljude da odbijaju cijepljenje.« Amanda Cohn, CDC-ova savjetnica za cijepljenje, pojašnjava: »Važno je da žene shvate da je to moguća povezanost cijepljenja i pobačaja, veza koju treba dodatno ispitati kroz duži niz godina.« I sam autor studije Edward Belongia kao da umanjuje značaj istraživanja: »Napredak znanosti je postupan pa mnogi ljudi ne razumiju da jedna studija nije konačan odgovor koji uzrokuje promjene službenih preporuka.«

Pod pritiskom pobornika cijepljenja u dnevnom je listu »Washington Post« (od 13. rujna 2017.) čak izmijenjen naslov članka u kojem se izvještavalo o rezultatima znanstvene studije. Neutralnim naslovom »Što treba znati o studiji o cijepljenju i pobačaju« ublažena je prva verzija u kojoj se tvrdi da su »istraživači pronašli povezanost cijepljenja protiv gripe i spontanih pobačaja«. Očigledno je eksplicitan govor o vezi cijepljenja i pobačaja bio previše iritantan za »ljubitelje« cijepljenja.

Nastavak javne rasprave

Usprkos uvjeravanjima drugih znanstvenika da je riječ o preliminarnim podatcima, koje treba dodatno provjeriti, objavljeni će rezultati izazvati, u javnosti i u znanstvenim krugovima, nove rasprave o opasnostima cijepljenja. Rezultate koje potpisuju stručnjaci s uglednim adresama i objavljuju u dobrim znanstvenim časopisima nije razumno ignorirati. Onima pak koji sumnjaju u sigurnost cijepljenja nova će studija zasigurno postati argument i polazište za prigovore.

Nova studija pokazuje i podsjeća da je svako cjepivo zaseban medicinski slučaj, koji treba istraživati i procijeniti odvojeno od ostalih.

Predstavnici CDC-a kontaktirali su s liječnicima u Američkom savezu porodničara i ginekologa te im unaprijed najavili objavu spomenute studije. Svrha je toga upozorenja bila da se liječnici pripreme za mogući val upita i prigovora zabrinutih trudnica i njihovih bližnjih. Moguće je da će objavljena studija doliti ulje na vatrene sukobe oko potrebe i sigurnosti cijepljenja. Obje strane u sukobu temelje svoje položaje na strahu – na strahu od novih epidemija i na strahu od autizma. 

Cijepljenje (ni)je panaceja

U svakom slučaju nova studija pokazuje i podsjeća da je svako cjepivo zaseban medicinski slučaj, koji treba istraživati i procijeniti odvojeno od ostalih. Neutemeljeno je govoriti o prednostima ili nedostatcima cijepljenja općenito jer to je neopravdana znanstvena generalizacija. Cijepljenje nije panaceja, a svako je cjepivo medicinski proizvod sa svojim karakteristikama i mogućim nuspojavama. U konkretnom slučaju bila je riječ o cjepivu protiv H1N1 virusa (sojevi California, Hong Kong i Brisbane), koje sadrži pH1N1 antigene, ali i organometalnu živu te različite soli poput natrijeva taurodeoksikolata.

Studija također otkriva nedovoljno razumijevanje mogućih učinaka cijepljenja na zdravlje trudnica i njihov plod. To i ne čudi jer klinička ispitivanja povezanosti cijepljenja protiv gripe i spontanoga pobačaja nisu prikladno provedena. Vrlo je vjerojatno da, kada bi sve bilo jasno i sigurno, znanstvenici ne bi provjeravali vezu cijepljenja i spontanih pobačaja.