SVJETLOST U MALOM SLOVAČKOM SELU Prikrivene prijetnje

Nek bude svjetlost
»Nek bude svjetlost« (Nech je svetlo / Let There Be Light); drama; redatelj: Marko Škop; glume Milan Ondrik, František Beleš

Ovogodišnji Zagrebački filmski festival održava se od 7. do 17. studenoga na više mjesta u Zagrebu, ali i u još dvadeset hrvatskih gradova. Među pet je natjecateljskih programa i program PLUS, namijenjen srednjoškolcima, u kinu Tuškanac. Oni su i odabrali pet filmova, i petero će ih biti članovi žirija.

Među tim je filmovima slovački kandidat za Oscara »Nek bude svjetlost«, redatelja i scenarista Marka Škopa, koji živi u Zagrebu. To je njegov drugi dugometražni igrani film, premijerno prikazan na festivalu u Karlovym Varyma. Ondje je Milan Ondrik nagrađen za najboljega glumca, a film posebnim priznanjem ekumenskoga žirija. Hrvatska premijera bila je na Motovunskom filmskom festivalu.

To je vrlo dobra, napeta, socijalna i obiteljska drama, koja poprima elemente trilera. Na važnost teme upozorava naslov biblijskih asocijacija. Riječ je o veoma mračnoj, rasprostranjenoj, ali i donekle prikrivenoj pojavi u Slovačkoj: stvaranju paravojnih skupina među mladima s ksenofobnim odnosom spram ljudi te vršnjačkom nasilju.

Glavni je lik Milan (Ondrik), dobrodušan, vrijedan radnik u Njemačkoj, kamo je otišao da bi obitelji omogućio egzistenciju. Za Božić se vraća kući, u malo slovačko selo, gdje ga čekaju supruga i troje djece. Međutim, tragedija školskoga kolege starijega sina Adama (Beleš) otkriva mnoge situacije i događaje koje nije znao, kao i socijalne i psihološke probleme i prijetnje, koji utječu na obitelj i ostale mještane. Milanov lik moralna je vertikala i putokaz k čestitu životu u toj sredini. Božićno ozračje ističe običaje.

Film je snimljen uglavnom kamerom iz ruke, s čestim krupnim planovima, dobroga je ritma i redateljski vješto vođen. Time je postigao veću uvjerljivost i pokazao kako je doista potrebna Svjetlost da se sve raščisti i smiri.