Blaženi kardinal Alojzije Stepinac nije samo uzor i oslonac u odnosu prema Bogu, vjeri i naciji, on je uzor i u mnogim područjima umjetnosti. Stepinčev su karakter pokušali na svoj način dočarati mnogi kipari, slikari, povjesničari, književnici, pjesnici, ali i glazbenici. Teško je i u svjetskim razmjerima naći da se nekoga blaženika toliko slavi glazbom kao što hrvatska glazba i glazbenici slave djelo bl. Stepinca. Ako onaj tko pjeva dvostruko moli, gotovo bi se moglo reći da je i zbroj više desetaka uglazbljenih pjesama o bl. Stepincu velika glazbena molitva i za njegovu kanonizaciju.

Stoga sada kada Crkva vapi za Stepinčevim proglašenjem svetim, prvi put na jednom mjestu valja donijeti i popis ne samo zborskih višeglasnih, nego i tamburaških pjesama te skladba nastalih u duhu nekoga suvremenoga glazbenoga pravca (šansona, pop i rock) koje na izravan ili neizravan način govore o kardinalu Stepincu. Postoje i glazbeno-scenska djela posvećena bl. Stepincu te festivali duhovne glazbe koji nose Stepinčevo ime. Popis skladba nije dovršen jer mučenik iz Krašića ostaje trajna inspiracija mnogim umjetnicima.

Jedna od najpopularnijih zborskih skladba posvećenih kardinalu Alojziju Stepincu svakako je napjev Blaženi naš kardinale za koji je tekst napisao Josip Zidarić, a glazbu maestro Miroslav Martinjak, koji je komponirao nekoliko verzija toga teksta, ali i napravio više obrada za razne zborske postave. Maestro Martinjak 1999. godine komponirao je skladbu In te Domine speravi za soliste i mješoviti zbor.

Josip Zidarić napisao je tekst za još jednu skladbu o Stepincu. Ona nosi naziv Slugo Božji, a za dvoglasni zbor i orgulje skladao ju je 2011. godine maestro Šime Marović.

Dvije pjesme posvećene kardinalu Alojziju Stepincu napisao je danas pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić. Za prvu Najsvjetliji li si nam koja je nastala 2008. godine povodom 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca biskup Ćurić je napisao i glazbu, a pjesmu je harmonizirao maestro Ivan Andrić. Za drugu skladbu Tvoj te narod biskup Ćurić je napisao tekst, a pjesmu je skladao Dejan Bubalo. Isti tekst uglazbio je i Ivan Rakonca.

Alojzije Stepinac

Vrlo je popularna i rado pjevana i skladba Pastiru dobri Alojzije, koju je na tekst Josipa Baloga skladao Dražen Car. Pjesma ima više izvedaba u raznim obradama, a vrlo zanimljivo zvuči ona koju izvodi Bogoslovski tamburaški sastav pod vodstvom Josipa Škvorca i Oktet zagrebačkih bogoslova pod vodstvom Leonarda Šardija te verzija koju je snimio Ivo Šepraović s »Bljeskom«, a nazvali su ju Himna Alojziju Stepincu.

Više skladba posvećenih kardinalu Stepincu napisao je i Ljuboslav Ljubo Kuntarić, a svakako je najpoznatija Blaženom Alojziju Stepincu koju je skladao 2003. godine na stihove Danijela Načinovića.

Za skladbu Mučeniče roda moga tekst i glazbu napisao je Zvonimir Klemenčić Mito, a zborski aranžman priredio maestro Martinjak. Skladbu Svemogući dobri Bože na tekst franjevca kapucina Modesta Boraka skladao je Branimir Novokmet.

Povodom drugoga pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1998. godine Vinko Lesić komponirao je dvije skladbe u klapskom duhu, Kardinale moj i Doša nam je čovik. Za obje tekst je napisao Tonči Baučić, a nalaze se na repertoaru mnogih klapa počevši od klape »Kamen« za koju su i napisane.

Skladba Moja je savjest čista, za koju je stihove Jože Prudeusa uglazbio Nikica Kalogjera, doživjela je ne samo više obrada, nego i nazivlja, kao na primjer: Kantik mučeniku, Stepinčev kantik te Kantik bl. Alojzija Stepinca. Posebno su zanimljive obrade zbora »Pelikan« i Tomislava Brajše.

Maestro Anđelko Klobučar uglazbio je Psalam 31 čiji je glavni motiv U tebe se, Gospodine, uzdam te se i on često izvodi u Stepinčeve dane. I don Šime Marovicě je 2015. godine skladao isti psalam, U tebe se, Gospodine, uzdam, za mješoviti zbor i solista uz pratnju orgulja, a Tihomir Prša kardinalu Stepincu posvetio je posebnu Aleluju po Gregorijanskom III.b tonusu.

Bl. Stepinac u raznim žanrovima

Pjesmu Molitva za kardinala Stepinca, skladatelja Stjepana Mihaljineca i autora teksta Milana Sigetića, na festivalu »Stepinčeva katedrala« 1991. godine izvela je Elvira Voća.

In te Domine speravi vrlo je čest naziv mnogih skladba posvećenih kardinalu Stepincu. Jednu je napisao Dražen Pavin, a snimio i sastav »Mir« iz Županje. I Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburaša skladao je i snimio skladbu In te Domine speravi (U tebe se, Gospodine, uzdam) koju je 2014. napisao na tekst Ivana Čuljka. Druga je Svetom Alojziju Stepincu koju je napisao na tekst Marije Dubaravac, a objavio 2016. godine.

Dalibor Paulik uglazbio je riječi Drage Britvića te tako stvorio pjesmu Stepinčeva katedrala koja ima više verzija. Jednu od njih snimio je 2003. godine i dječji zbor »Kardinal Alojzije Stepinac« pod vodstvom Bernardice Kraljević. Stjepan Kralj autor je skladbe Alojzije blaženi koju je 1999. godine snimio Mladen Kvesić. Na tekst Nenada Marinca Ivan Pikivača komponirao je skladbu Stepinčevo vrelo. Nedo Zuban napisao je tekst, a Zoran Jašek glazbu za skladbu U čast Stepincu. Skladbu Pamtim tvoje ime – Stepincu 2016. godine skladao je Zoran Pavković na tekst Josipa Bakalasa. Mandica Tomašić autorica je teksta i glazbe za Hvalospjev kardinalu A. Stepincu, a aranžmana Zrinka Tomašić. Skladbu Kardinalova Nebesa 1995. godine na tekstove Alojzija Stepinca skladao je Mladen Beljan, a Nikola Garašić autor je tekst i glazbe za skladbu Blaženi Alojzije.

Postoji i nova ovogodišnja skladba. Splitski rock-sastav »Croatia« snimio je skladbu Kardinal čiji je autor teksta i glazbe Pere Eranović, glumac splitskoga HNK-a, ujedno vokal benda.

Kopajući po bespućima YouTubea, moguće je pronaći i neke možda manje poznate pjesme o kardinalu Stepincu. Među njima su skladba Kardinal Stepinac za koju su glazbu i aranžman napisali Zlatko i Marijan Ošlaj, a tekst Ivica Jurjević. Pjesmu izvodi duo »Party«. Stepinčeva stijena pjesma je čiji je autor glazbe i stihova Kazimir Mikašek-Kazo, a izvode kvartet »Pro Patria« i članovi zbora HRT-a. Imamo sveca Alojzija Stepinca izvodi Josip Zorić. Skladbu Blaženi Alojzije napisala je i izvodi Tihana (Lovrinčević). Potpuno drugačiju skladbu s istim imenom snimio je dječji zbor »Radost« Budaševo 2019. Još jednu skladbu istoga imena, ali drugih autora snimio je i dječji zbor »Put ljubavi« župe Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna.

Fra Ivan Široki pjesmom o Stepincu

I fra Ivan Široki skladao je više pjesama o kardinalu Stepincu. Prva je, a možda i najizvođenija, On je rekao »NE« koju je skladao 1990. godine. Skladbu je u Ciboni na »Uskrs festu« 1990. godine izveo sastav »Diadora« iz Zadra. Ta skladba izvedena je i na »Stepinčevim notama« u više navrata, a nalazi se na repertoaru mnogih dječjih zborova i zborova mladih. Skladbu In te Domine speravi o. Široki skladao je 1997. godine i nalazi se na CD-u Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina koji je u cijelosti posvećen Stepincu. U ljubavi za svoj narod još jedna je skladba posvećena Stepincu za koju je o. Široki 2010. godine napisao tekst i glazbu.

Pjesme Željka Pavičića

I nedavno preminuli Željko Pavičić napisao je nekoliko skladba posvećenih blaženomu Alojziju Stepincu. Prva je Dobro došao, Sveti Oče koja je nastala povodom drugoga papina pohoda Hrvatskoj 1998. godine kada je u Mariji Bistrici kardinala Stepinca proglasio blaženim. Napisao je tekst i glazbu za pjesmu koju izvode Vladimir Kočiš Zec, Sanja Doležal, Alen Nižetić, Blanša, te dječji zborovi »Klinci s Ribnjaka«, Zbor kardinala Stepinca i »Bim Bam Bom«. Pavičić je također uglazbio tekst Ivanke Bićak za pjesmu Stepinčev put. Aranžman za pjesmu napravio je Danijel Galar i s njom su Mladi iz Marije Bistrice nastupili 2009. godine na »Krapina festu« 2009. Iste godine nastala je i skladba Pastir sa srcem Jaganjca koju je Stjepan Japarić izveo na »Bonofestu« 2009. godine. Svoju verziju te pjesme snimio je i zbor »Zvjezdice«.

Davor Terzić, sav Stepinčev

Davor Terzić zasigurno je autor s najviše skladba posvećenih bl. Stepincu. Jedan od razloga svakako je vrlo aktivno sudjelovanje na festivalu »Stepinčeve note« u Koprivnici na kojem se godinama pojavljivao s novom skladbom. Skladao je deset pjesama posvećenih kardinalu Stepincu, za koje je napisao i tekst. U Tebe se, Gospodine, uzdajem prva je njegova skladba posvećena kardinalu Stepincu. Skladbu je na »Krapina festu« 2005. godine izveo uz pratnju zbora »Stepinčeva mladež«. Skladba se nalazi i na prvom Terzićevu duhovnom albumu Put povratka, 2005. Pjesma Blaženi Alojzije nastala je za festival »Stepinčeve note« 2006. godine te postala himna festivala. In te domine speravi još je jedna pjesma napisana za »Stepinčeve note«, a za prethodnu i tu pjesmu zborski aranžman potpisuje Ivana Jaklin. Pjesmu je na »Stepinčevim notama« 2010. premijerno izvela klapa »Alojzije Stepinac« pod vodstvom pokojnoga svećenika Krune Pačalata. Skladbu Božji narod (Molitva Stepincu) Terzić je uz pratnju klape »Alojzije Stepinac« izveo na Stepinčevim notama 2010. godine. Pjesma je ovih dana dobila i studijsku verziju, a aranžman je radio Antonio Tkalec. Stepinčev zavjet Majci Božjoj Bistričkoj još je jedna Terzićeva pjesma posvećena Stepincu, a nastala je za festival »Stepinčeve note« te je premijeru doživjela 2012. godine. Njegovu pjesmu Kardinale sveti klapa »Alojzije Stepinac« izvela je na »Stepinčevim notama« 2014. godine. Umjesto festivala »Stepinčeve note« 2016. godine (zadnje izdanje festivala bilo je godinu dana prije) Terzić je premijerno izveo glazbeno poetski recital Svjetlo na putu života. Na »Bono festu« 2011. godine Terzić je nastupio sa skladbom Alojzijeva oporuka, a na »Sudamja festu« 2018. godine sa skladbom Viktor (Stepinčev rođendan za Nebo).

Ovih je dana pri završetku još jedna pjesma o Stepincu pod nazivom Ti već danas svet si za nas. O životu kardinala Alojzija Stepinca Terzić je napisao i dramu Omnia ad maiorem Dei gloriam koja je premijerno izvedena u Koprivnici 2016. godine.

Mise u čast blaženoga Alojzija Stepinca
Povodom već drugoga pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1998. godine Željko Bradić na tekst Jože Prudeusa skladao je Hrvatsku pučku misu u čast blaženog Alojzija, a godinu dana kasnije na liturgijski tekst Misu u čast blaženog kardinala Alojzija Stepinca skladala je Zrinka Tomašić. Misu pod nazivom In te Domine speravi na liturgijski tekst skladao je i Terzić.