TRAGOM KAPTOLSKOGA GRAFITA Je li koronavirus ateist?

Snimio: V. Žic | Grafit na franjevačkoj crkvi na Kaptolu

Šećem svojim Kaptolom. Svojatam ga, ali ipak sam tu išao u »osnovnjak« još dok je Miroslav zemljom šetao i ni mislio nije kako će se OŠ Kaptol po njemu nazvati Krleža. U mome »životnom oduvijek«, na Kaptolu su uvijek šetali pristojni ljudi, možda i bogobojazniji no danas… Za dobar primjer navodim kad sam, baš u trećem razredu i baš negdje tu pokraj uredništva prvoga i jedinoga hrvatskoga katoličkoga tjednika (koji je tad bio dvotjednik u pelenama), prolazio sa Željcem, nerazdvojnim »šulkolegom« u kojem je tad teško bilo prepoznati budućega Ddr-a. Na leđima mu »zdrava« školska torba s dva remena, u prstićima i ustima… čik! A pred nama »čovjek u crnom«, koji mu je jednostavno istrgnuo cigaretu, bacio ju na pod i zgazio. Ne sjećam se više je li moj Željac »popio« i ćuškicu ili samo paprenu »jezikovu juhicu«, ali do škole je dokoračao sasvim rumen u licu. Zamislite samo što bi se danas dogodilo tomu »neotesanomu« prolazniku! Ili pak onomu socijalističkomu samoupravljaču koji je u kanoničkoj kuriji imao autoservis, u koji je jednom zatočio toga istoga Željca jer mu je »hračnuo« (tu se već počeo prepoznavati kulturnjak u njemu) na jedan auto. Trtario sam što ću reći Željcovim starcima, ali… bio je u »reštu« samo dok pristojno laktom svoje školske kute nije oglancao pljunuti auto.

Eto, šećem tim istim Kaptolom, više ne u vremeplovu, i na zidu potresom napuknute franjevačke crkve nailazim na »grafit«, stidljiv, ali prirodan natpis kredom: »KORONA JE KONTROLA«! Bože mili, skoro sam vlastitim rukavom počeo čistiti taj natpis! Jer, ne će li novonormalna »policija duha« reći da je riječ o začetcima društveno opasne teorije zavjere, ne će li pomisliti da su sami franjevci to ispisali ili početi tragati ne stoji li iza te opake subverzije baš nas 25 vjernika, koliko nas je na ranojutarnju misu u crkvu sv. Franje dolazilo prije ograničenih ograničenja?! Još bi mi samo to falilo! Valjda ne će, pa bar crkveni ljudi pokazali su se kao ponajveći suradnici svih epidemioloških stožera. Prvi Papa, imenjak patrona moje kaptolske ljepotice, odmah prošloga ožujka prvi je navukao vatikanske zastore. Pa i biskupi i drugi svećenici od formata, baš ni jedan se nije inatio, »pravio frajerom« koji će radije »bit kažnjen do daske nego služit’ misu bez maske«… I nitko od teologa, što im pomalo i zamjeram, nije »fitiljio« oko potrage za »nultim šišmišom«, tj. odgovorom otkud nam zapravo ova »nadograđena« gripa, kao stvorena za zaštitu mirovinskih fondova bogati(ji)h država?

Baš na ovom mjestu mi je računalo ostalo »otvoreno«, a naišao je, jasno, Željac. Prije nego sam uspio zatvoriti »prozore«, već je čitao, dapače komentirao moje umotvore: »Eee, Vilko, jesi se ‘zakopao’! Sama prošlost, sama ispričavanja… Daj, budi jednom prorok! Pa lijepo napiši da nas za Uskrs čeka ‘novi val’, nove zabrane i ograničenja! Zar ti doista nisi skužio da je ovaj virus prije svega ateistički, ma, antiteistički nastrojen?! Uvijek bukne baš pred velike blagdane!? Pa zar ti natpis na crkvi ne govori sve?«

Čekaj, Željac… da nisi i ovo opet ti… taj »prorok« kaptolski?