TRI DESETLJEĆA BEZ STAROSJEDILACA Crkva Gospe Karmelske na Malim Srakanama

Snimio: Z. Galić | Crkva Gospe Karmelske na Malim Srakanama

Crkva sv. Ane na otočiću Velim Srakanama pripada župi sv. Nikole iz Suska, a crkva Gospe Karmelske na susjednom otočiću Malim Srakanama župi sv. Nikole iz Maloga Lošinja. Srakanježi su oduvijek vezani za mjesto Ćunski na otoku Lošinju i ćunsku crkvu sv. Nikole, na čijem se groblju i pokapaju. Nekada su Vele i Male Srakane bile jedan otok koji nije razdvajao prolaz Žaplić (oko 100 m). Na Malim je Srakanama u prošlosti boravilo 50-ak žitelja, a danas povremeno jedan ili dvojica. Posljednji stalni stanovnik Malih Srakana bila je žena koja je umrla g. 1989.

Nekada su Vele i Male Srakane bile jedan otok koji nije razdvajao prolaz Žaplić (oko 100 m). Na Malim je Srakanama u prošlosti boravilo 50-ak žitelja, a danas povremeno jedan ili dvojica. Posljednji stalni stanovnik Malih Srakana bila je žena koja je umrla g. 1989.

Crkva Gospe Karmelske izgrađena je kod vrha otoka (30 m) na sjecištu putova od jedne na drugu stranu otoka. Crkvu je projektirao Francesco Del Conte iz Maloga Lošinja g. 1927., ali ona nije izvedena prema projektu zbog oskudnosti i ratnih prilika. Dovršena je i blagoslovljena g. 1944. za župnika Graziana Maggia. Prema dopisu Zadarske nadbiskupije od 20. travnja iste godine vidljivo je da na blagoslov nije mogao doći nadbiskup. Crkva, koja je obnovljena g. 1994. i 2011., jednobrodna je građevina s plošnim pročeljem koje završava dvostrukom preslicom bez zvona. Druga dvostruka preslica s dva zvona uzdiže se iznad začelnoga zida prigrađene sakristije na stražnjoj strani crkve. Na bočnim zidovima nalaze se po dva četvrtasta prozora. Dva prozora oslikana su likovima Blažene Djevice Marije s Isusom i sv. Nikolom. U svetištu je postavljen kip Gospe Karmelske visok 160 cm. Kip je dar jedne otočke obitelji iz g. 1953. Iste ga je godine za blagdan 16. srpnja blagoslovio krčki biskup Josip Srebrnić (1876. – 1966.). Tada se trebala održati procesija po otoku s kipom, ali je taj događaj onemogućila milicija iz Lošinja. Malološinjski dekanat nastoji obnoviti hodočašće i procesiju za blagdan, što ovisi o uređenju pristaništa za brodice. Mise se služe za blagdan ili u dane kada može pristati brodić sa svećenikom. Sve ovisi o meteorološkoj situaciji i veličini valova na moru.