TRUDNOĆA I DRUŠTVENE MREŽE Umjesto objavljivanja fotografija »iz dana u dan« bolje je trudnoću proživljavati u krugu obitelji

Foto: Shutterstock

Do pojave društvenih mreža i interneta trudnoća je bila stvar obiteljske intime, a o njezinim se etapama uglavnom govorilo u krugu najbližih ljudi, obitelji i bliskih prijatelja. Danas pak nije neuobičajeno vidjeti majke koje na društvenim mrežama iz tjedna u tjedan fotografijama ili raznim objavama svoje pratitelje i »prijatelje« redovito »izvještavaju« o svojoj trudnoći. Možda bi se trebalo razgovarati o motivima iza takve prakse, podsjećaju iz projekta »Obitelj i mediji«. Činjenica da »baš svi« objavljuju fotografije u trudnoći – uključujući i prijatelje na društvenim mrežama, ali i »zvijezde« i razne »influencere« – prema stručnjacima iz »Obitelji i medija« ipak nije ozbiljan razlog zbog kojega bi se fotografije iz razdoblja trudnoće tek tako dijelile po društvenim mrežama.

Bolje je ostaviti pametni telefon po strani i svoje pravo vrijeme posvetiti proživljavanju svojih važnih trenutaka s onima koji to zaslužuju. I zapamtimo, djeca ipak nisu naše vlasništvo

Projekt »Obitelj i mediji« praksu objavljivanja trudničkih fotografija samu po sebi ne smatra kontroverznom, ali majke trudnice upozorava da najprije promisle s kime sve dijele takve objave i mogu li njihove trudničke fotografije postati »materijalom« za različite internetske prijevare ili manipulacije. Bolje je zapravo »obrnuti pilu« – umjesto da se iz dana u dan objavljuju fotografije o napretku nečije trudnoće, bolje je trudnoću proživljavati u krugu obitelji. »Nanovo otkrijmo ljepotu trudnoće koja se događa u obiteljskoj intimi. Svijet društvenih mreža veliki je ‘izlog’ u kojem je jedino važno pokazivati se. Budimo stoga oprezni – želimo li svoju trudnoću ili novorođenu djecu pokazivati u takvu izlogu? Hoće li nas jednoga dana naša djeca kritizirati ako pogledaju naše profile na društvenim mrežama i vide svoje fotografije za koje ih nitko nije pitao mogu li biti objavljene. Bolje je ostaviti pametni telefon po strani i svoje pravo vrijeme posvetiti proživljavanju svojih važnih trenutaka s onima koji to zaslužuju. I zapamtimo, djeca ipak nisu naše vlasništvo«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«.

7 milijardi američkih dolara procijenjena je količina novca koja se godišnje »obrće« u različitim internetskim prijevarama. I društvene su mreže »teren« za takve manipulacije. I trudničke fotografije mogu postati »materijal« za prijevare u internetskom prostoru.