UČENJE ŽIVOTNIH LEKCIJA Lekcije poniznosti u obiteljima s puno djece uče se i preko majice

Foto: Shutterstock

»Peto sam dijete u obitelji i Bogu zahvaljujem što se moji roditelji u rađanju djece nisu zaustavili ranije«, zapisao je u jednoj prigodi talijanski odvjetnik, novinar i autor nekoliko zapaženih knjiga Vito Rizzo. Njegova promišljanja o »životnim lekcijama« koje se mogu naučiti u velikim obiteljima predstavio je projekt »Obitelj i mediji«.

Talijanski novinar i odvjetnik u svojim knjigama i javnim nastupima nerijetko se referira i na promišljanje bl. Carla Acutisa o tome da su svi rođeni kao originali, ne kao kopije. To je, napominje Rizzo, još jedna lekcija koja se najbolje uči u velikim obiteljima

Novinar i odvjetnik Rizzo svoja iskustva odrastanja u ozračju velike obitelji često povezuje s nekim zapaženim promišljanjima koja su u novijoj povijesti izrekli važni književnici, znanstvenici i državnici. Tako je promišljanje da »ni jedan čovjek ne može biti otok« – što je izrekao još u 17. stoljeću pjesnik John Donne, a popularizirali dva-tri stoljeća kasnije Thomas Merton i Ernest Hemingway – Rizzo nazvao lekcijom koja se itekako dobro usvaja odrastajući u velikoj obitelji. Imati puno braće i sestara znači imati uza se uvijek nekoga tko će biti na raspolaganju kada zatreba. Ponekad su oni, jasno, i previše prisutni, navodi talijanski novinar i odvjetnik, no važno je da nisu odsutni.

S obzirom na široke potrebe brojnih članova, »kućna ekonomija« u velikim obiteljima rijetko si može dopustiti bacanje hrane. Stari keksi, stari kruh i druga nekvarljiva hrana s lakoćom se pretvara u zanimljiva jela, napominje Rizzo. A to je, smatra, upravo na tragu promišljanja glasovitoga kemičara Antoinea Laurenta de Lavoisiera koji je govorio da ništa nije izgubljeno, ili uništeno, nego samo preoblikovano. Odrastajući uz stariju braću i sestre, Rizzo je naučio da je nova majica ona koja se nosi prvi put, a ne ona koja je tek kupljena u nekoj trgovini poznatih »brendova«. »Treba odrasti da bi se ‘zaslužio’ neki odjevni predmet starije braće, što je ujedno svojevrsna medalja – ona koja nam u djetinjstvu daje osjećaj da odrastamo«, napominje Rizzo. Talijanski novinar i odvjetnik u svojim knjigama i javnim nastupima nerijetko se referira i na promišljanje bl. Carla Acutisa o tome da su svi rođeni kao originali, ne kao kopije. To je, napominje Rizzo, još jedna lekcija koja se najbolje uči u velikim obiteljima. Napose, napomenuo je talijanski novinar Rizzo na tragu poznatoga sociologa iz 19. stoljeća Johna Ruskina, onaj tko odrasta u višečlanoj obitelji brzo uči da je najbolja nagrada za nečiji trud ne ono materijalno što za njega dobije, nego ono što trudom postaje.

Troškovi hrane u višečlanim obiteljima iznose oko 40 % mjesečnih prihoda. Rast troškova života, osobito zbog inflacije koja je u Hrvatskoj prema službenim podatcima iznosila više od 13 %, na poseban način pogađa obitelji s više djece.