UČITELJI I UČENICI ZA 5 Hrvatska – zemlja odlikaša

Mnoga djeca kreću u školu u prvi razred. Uz savjete roditelja važan je i savjet psihologa pa treba uzeti u obzir i mišljenje dječje psihologinje Žane Pavlović koja je savjete podijelila u Jutarnjem listu. Ona navodi da dijete prije ulaska u prvi razred ne mora znati čitati i pisati. »S druge strane, mnoga djeca spontano započinju proces čitanja i pisanja prije škole. U tom slučaju bilo bi pogrješno ne podržati djetetovu znatiželju i uskratiti mu poučavanje«, poručila je. Roditeljima je savjetovala da ne plaše dijete školom te da se prisjete svoga boravka u školi pa da naprave male rituale poput kupnje prvih stvari za školu. Savjetovala je i sljedeće: uključiti se u školske aktivnosti koje su namijenjene roditeljima, odvojiti vrijeme tijekom kojega se valja posvetiti školarcu, pokazati zainteresiranost, pohvaliti svaki uspjeh. Budući da se prvih dana ili tjedana u školi u djece može javiti osjećaj straha ili tjeskobe jer se susreću s novim i nepoznatim situacijama, valja razgovarati s djetetom o tome što ga zapravo plaši jer neka djeca se, na primjer, boje da ih nitko ne će dočekati kod kuće, druge je strah glasne djece i sl. Smatra i da ne treba djetetu na početku školske godina davati mnogo novih obveza, bilo da je riječ o školskim aktivnostima ili obvezama vezanim uz kućanstvo jer djetetu treba dati vremena za novi raspored.

Lanac ljubavi i plemenitosti

Da se djeci može pomoći na razne načine pokazala je i humanitarna akcija »Svaka kuna se računa« tijekom koje su prikupljene 113 164 kune, a cijeli iznos doznačen je »Bračkim pupoljcima«, udruzi koja se skrbi o djeci s teškoćama u razvoju. Akcija se sastojala u tome da su se konobari na jedan dan odrekli napojnice u korist »Bračkih pupoljaka«. U tom svojevrsnom lancu ljubavi i plemenitosti sudjelovalo je 116 ugostiteljskih objekata iz svih bračkih mjesta te prvi put jedan s kopna.

Gotovo polovica učenika prošlu je školsku godinu završila s odličnim uspjehom, a oko 18 posto (ili u brojkama 81 518 osnovaca i srednjoškolaca) na ocjenama nije imalo ni jedne mrlje – prošli su s uspjehom 5,0.

Zanimljivost stiže iz Privatne katoličke škole sv. Edwarda u američkom gradu Nashvilleu, o čemu je izvijestio i Večernji list. Iz knjižnice su uklonjene sve knjige o čarobnjaku Harryju Potteru nakon što su ih na njih upozorili egzorcisti. Nekoliko egzorcista savjetovalo je svećeniku Danu Reehilu, nadležnomu za tu privatnu katoličku školu, da to učine navodeći da se u tim knjigama nalaze stvarne kletve i čarolije koje bi, ako ih netko pročita, mogle prizivati stvarne zle duhove. »Te knjige prezentiraju magiju tvrdeći da ima one loše strane, ali i one dobre, što nije istina. Činjenica je da je sve to vrlo pametno iskonstruirana varka«, rekao je župnik. Cijela priča počela je kada je nekolicina roditelja tražila od župnika objašnjenje o tome smiju li njihova djeca čitati knjige od Potteru. Egzorcisti su upozorili da čak i u serijalu od sedam knjiga koje govore o školovanju maloga čarobnjaka ima kletvi i čarolija koje su rabili čarobnjaci. Rebecca Hammel, upraviteljica škole, kazala je da će uklanjanje tih knjiga pomoći roditeljima i učenicima da sadržaj knjiga promatraju kroz svoju vjeru.

Sve bolje ocjene

»Mala zemlja za velike ocjene« tekst je Marijane Cvrtile u Slobodnoj Dalmaciji koji započinje tvrdnjom da hrvatski učenici možda imaju velike izostanke, ali u osnovnim i srednjim školama postižu fantastične rezultate. Njih gotovo polovica prošlu je školsku godinu završila s odličnim uspjehom. I ne samo to, njih oko 18 posto (ili u brojkama 81 518 osnovaca i srednjoškolaca) na ocjenama nije imalo ni jedne mrlje – to su superodlikaši koji su lanjsku godinu okončali s uspjehom 5,0. Opći uspjeh svih 464 869 učenika osnovnih i srednjih škola na kraju lanjske školske godine bio je zavidnih 4,27. Samo 0,73 posto đaka palo je razred.

»Koliko se opći uspjeh poboljšava iz godine u godinu vidljivo je i iz usporednih podataka u posljednjih pet godina. Primjerice, 2013./2014. prosječna je ocjena tada gotovo 509 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola bila 4,09. Odlikaša je bilo 39 posto (197 000), a onih sa 5,0 oko 14,5 posto (73 138). Dvostruko više učenika nego lani palo je razred – njih 7359 ili 1,46 posto. Zaključiti se može sljedeće: u pet posljednjih godina samo prosječni opći uspjeh učenika narastao je za gotovo pet posto, a broj superodlikaša za 11,5 posto, dok se broj ponavljača upola smanjio.

Dubrovčani su peti po peticama i najuspješniji među dalmatinskim učenicima koji se s prosječnim općim uspjehom u prošloj školskoj godini od 4,27 nalaze na petom mjestu u zemlji. »U toj županiji lani je 46,2 posto učenika osnovnih i srednjih škola prošlo s odličnim, a 16,4 posto imalo je 5,0. Na osmom je mjestu Zadarska županija s prosječnim uspjehom svojih učenika 4,25 te 45 posto odlikaša i 16 posto onih sa svim peticama. Splitsko-dalmatinski učenici trinaesti su prema prosječnom uspjehu (4,21), ukupno 43 posto učenika prošlo je s pet, a superodlikaša je bilo oko 14 posto. Pri dnu ljestvice su đaci Šibensko-kninske županije s prosječnim uspjehom 4,12, oko 39 posto odlikaša i njih 13,23 posto s prosjekom 5,0. Splitsko-dalmatinska županija u proteklih pet godina bilježi najmanji porast prosječnoga općega uspjeha učenika, i to za tri posto (naspram državnoga prosjeka od oko pet posto).«

Traže se učitelji, kuhari i prodavači

Ekonomski institut u Zagrebu objavio je da od svibnja lagano pada potražnja za radnom snagom na temelju broja objavljenih oglasa. Ljubica Gatarić u Večernjem listu donosi i podatke analitičarke Instituta Marine Tkalec koja kaže da je najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini u kolovozu zabilježeno u zanimanjima učitelj, kuhar i prodavač, a najveće je smanjenje opaženo kod radnika u proizvodnji, skladištara i vozača.

»Početak školske godine mogao bi biti dobar za nešto više od 500 nezaposlenih učitelja, koji su prema rastu potražnje za radnicima izbili na prvo mjesto. Broj učenika u osnovnim i srednjim školama smanjuje se, no taj proces ne prati zaposlenost, koja se i dalje povećava. Ekonomski je institut u kolovozu pronašao 123 nova oglasa u kojima se zapošljavaju učitelji i učiteljice, što je 45 posto više nego istoga mjeseca prošle godine. Potražnja za učiteljima/učiteljicama pojačana je na državnoj burzi i u rujnu: u 202 oglasa traže se prosvjetari koji će raditi s najmlađim učenicima od prvoga do četvrtoga razreda osnove škole.

Tkalec otkriva da je većina, gotovo tri četvrtine oglasa za učitelje objavljena u središnjoj Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu i okolici, koji nisu toliko zahvaćeni iseljavanjem i padom nataliteta. Pojačana je potražnja i za kuharima, konobarima i prodavačima, koji se traže u svakom šestom oglasu za posao, njih 500. Poznavatelji prilika u sezonskom zapošljavanju kažu da se mnogi sezonski radnici nakon mjesec ili dva rada u restoranima, kafićima ili hotelima uz more razočaraju i napuštaju poslove, zbog čega poslodavci panično traže tko će ih zamijeniti. U odnosu na kolovoz 2018. godine znatnije se smanjio udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, a istodobno se povećao udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno. Za zaposlene na neodređeno, ako su mlađi od 30 godina, poslodavci pet godina ne moraju plaćati zdravstvene doprinose.«

Spašavanje za 0 eura

Istinske zvijezde ovoljetne turističke sezone bili su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Zanimljivo je da dok ostale zemlje naplaćuju spašavanje u visokim iznosima, akcije spašavanja HGSS-a u Hrvatskoj za sve su spašene – besplatne. Kako su njihova stajališta prenijeli u Slobodnoj Dalmaciji, spašavanje života iznimno je važna javna potreba. »Svaki je život neponovljiv i vrijedan pa u tom smislu na njega ne možemo staviti cijenu. Radimo srcem kako bismo pomogli ili spasili nekoga komu je naša pomoć potrebna i ne pristupamo tomu financijski. Pomoći ćemo svakomu neovisno o tome kakva je i kolika pogrješka ili krivnja onoga tko je doveo do neke nesreće ili nezgode zbog koje je potrebna naša intervencija«, rekao je Jadran Kapović iz HGSS-a. Slučaj talijanskih pustolova dokazuje koliko su spasioci strpljivi i spremni pomoći i onima kojima je sve to zabava. Kada su došli u opasnost (riječ je o španjolskom paru), spasioci su ih htjeli evakuirati. U dva navrata odbili su pomoć, ali su se odjednom predomislili i prihvatili evakuaciju helikopterom i par je prebačen do najbližega planinarskoga doma. Visina na kojoj su se nalazili bila je čak 2750 metara. No spasioci su zbog njih bili podignuti i prethodnoga tjedna, kad su pronađeni noću s drugim parom planinara, jer su bez svjetla zaglavili među stijenama. Talijani spašavanje naplaćuju 10 000 eura, a HGSS – 0.«