UDRUGA KAO OSLONAC Ostali u kontaktu jer je postojala potreba za druženjima

Udruga specijalne policije iz Domovinskoga rata RH
Zoran Maras iz Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata RH

Djelatnici specijalne policije MUP-a RH tijekom Domovinskoga rata i nakon njega ostali su u kontaktu jer je postojala potreba za druženjima, kao i za podrškom onima koji su ostali bez radne sposobnosti. Nakon nekoliko godina okupljanja 2004. osnovali su Udrugu specijalne policije iz Domovinskoga rata RH.

Briga za suborce

Ona je inicirala osnivanje temeljnih članica na područjima gradova odnosno policijskih uprava gdje su se tijekom Domovinskoga rata nalazile specijalne jedinice policije, tako da je utemeljeno desetak novih udruga od Dubrovnika do Vinkovaca. Osnovni je cilj djelovanja udruge zaštita statusa, dostojanstva, ponosa, časti i ugleda pripadnika Specijalne policije iz Domovinskoga rata.

Na tribinama i raznim kulturnim priredbama potiče se iznošenje istine u zemlji i inozemstvu o Domovinskom ratu i ulozi Specijalne policije u njemu, kao i promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih i kulturnih vrjednota

Udruga raznim aktivnostima nastoji pomoći u prilagodbi u mirnodopskim uvjetima, poticanjem školovanja, specijalizacije i primjerenoga profesionalnoga razvoja u aktivnoj službi unutar MUP-a, MORH-a i drugim državnim službama, kao i pomoći u svakodnevnom životu. Zato se organiziraju razni oblici pomoći pripadnicima djelatnoga i pričuvnoga sastava radi prevladavanja njihovih socijalnih, zdravstvenih, psiholoških, pravnih i drugih životnih problema. U brizi za suborce prepoznaju se oni najugroženiji te im se nastoji organizirati materijalna pomoć i socijalna podrška, a udruga osigurava i posmrtnu pripomoć članovima obitelji poginulih i umrlih pripadnika Specijalne policije iz Domovinskoga rata.

Sjećanje na žrtve

U prostorijama udruge održavaju se razne izložbe, tribine, edukativne radionice, spomeni obljetnica, promocije knjiga i drugi kulturni događaji na kojima se okupljaju članovi. Članovima udruge posebno su važni dostojna proslava i trajno sjećanje na žrtve, stradanja, ranjene, poginule i nestale, ali i na pobjede, podvige, uspjehe i herojska djela.

Na tribinama i raznim kulturnim priredbama potiče se iznošenje istine u zemlji i inozemstvu o Domovinskom ratu i ulozi Specijalne policije u njemu, kao i promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih i kulturnih vrjednota te drugih općih interesa hrvatskih građana. Stoga je udruga oslonac svojim članovima u njihovim socijalnim i osobnim potrebama.