UPORNOST U GORNJEM DESINCU Sredoposno proštenje opstalo uz crkvu koja je živcirala komuniste

Samoborsko-jastrebarskim krajem (68) Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Desincu (I)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Desincu

Ispod vinorodnih padina Plešivice i njezina najvišega vrha Tri kralja (779 m) nanizana su naselja, sela i kleti, a u podnožju su Gornji i Donji Desinec, Stankovo i Prhoć. U župu sv. Ivana Krstitelja – Desinec iz Gornjega Desinca, koja je nastala 1. rujna 1945. (dekret bl. Alojzija Stepinca) odjeljivanjem obaju Desinaca i Prhoća od župe sv. Jurja iz Plešivice, nalazila se prvobitna istoimena kapela iz g. 1334. Ivan Arhiđakon Gorički kapelu navodi pod nazivom »St. Joannes de Gouriena« (Gouriena je bio naziv današnjega Desinca). U 15. stoljeću mjesto se zvalo Sveti Ivan ili Ivanec. Kapela je postojala sve do g. 1683., kada se spominje nova zidana crkva, koju su tijekom vremena nadograđivali i povećavali do današnjega izgleda, koji je dobila nakon blagoslova 17. prosinca 1891. Crkva je župna od vremena ustanovljenja župe g. 1945.

Zbog tvrdoće komunističkih vlasti, koja se osobito očitovala u samoborskim, potplešivičkim i jastrebarskim mjestima, prvi župnik Franjo Ljubetić (čije ime nosi ulica od župnoga stana do Karlovačke ceste) tek je g. 1967. isposlovao dozvolu izgradnje župne kuće.

Mise su u 8 i 11 sati, a radnim danima u 17 sati. Proštenje je na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja ili u nedjelju nakon blagdana ako je blagdan radnim danom.

Stoljećima se održava i jedinstveno u Hrvatskoj »Sredoposno proštenje« na četvrtu korizmenu nedjelju, kada se euharistija održava vani na otvorenom uz pratnju tambura KUD-a »Desinec« i pjevanjem korizmenih pjesama. Proštenje je povezano s kultom i ulogom sv. Ivana Krstitelja u obraćenju izraelskoga naroda. U župi se još održava tijelovska, vidovska, cvjetnička i uskrsna procesija i procesija na blagdan sv. Florijana. Na Veliki četvrtak nakon euharistije pjeva se »Gospin plač i muka Isusova«. Procesija je i nakon blagdana Srca Isusova.