USKRSNI POBJEDNICI – SVJEDOCI VJERE U NAŠE DOBA (II) Životi su im pretvoreni u žrtvu

Snimio: N. Pintarić
Na samom kraju 2018. godine – točnije 29. prosinca – misijska agencija Fides objavila je popis misionara, pastoralnih djelatnika i djelatnica ubijenih u toj godini u svijetu. U ovom broju prikazujemo drugi dio koristeći se Fidesovim dosjeom, jer njihova žrtva za Boga i Crkvu to zaslužuje, a njihovi životi pretvoreni su u žrtvu.
Pucali mu u glavu i prsa

Ujutro 29. travnja 2018. na sjeveru Filipina ubijen je don Mark Yuaga Ventura, star 37 godina. Bio je odgovoran za misijsku postaju San Isidro Labrador tek mjesec dana, a pogođen je vatrenim oružjem u glavu i u prsa dok je razgovarao s članovima zbora i djecom ujutro oko 8 sati. Ubojica je pobjegao na motorkotaču koji je vozio njegov pomoćnik. Don Mark je bio podupiratelj poštenih izbora i plemenskoga stanovništva.

Don Albert Toungoumale-Baba imao je 71 godinu, a ubijen je u župi Majke Božje Fatimske u glavnom gradu Srednjoafričke Republike Banguiju. Ondje je došlo do pokolja u kojem je ubijeno najmanje 16 ljudi, a više od sto ih je ranjeno. Naoružana je skupina napala župu dok je don Albert s vjernicima slavio misu na blagdan sv. Josipa Radnika 1. svibnja 2018. Bio je jako cijenjen među vjernicima, na koje su napadači pucali i bacali bombe, a ista je župa već napadnuta 28. svibnja 2014. i tada je ubijeno 18 vjernika.

Mladi Nikaragvanac José Maltez, 22 godine, ubijen je metkom u prsni koš u salezijanskom oratoriju u Granadi 5. lipnja 2019. u sukobu bandi i skupina koje brane grad. Ujutro su počeli sukobi oko Instituta »Don Bosco«, pa je čak napravljena barikada kako bi se zaštitila škola. Roditelji su stoga željeli vratiti djecu kući, jer su se čule eksplozije i pucnjevi, a bačen je i suzavac. Mladi José inače je sudjelovao u športskim aktivnostima, bio je uvijek točan, uporan i jako uslužan.

Ubijeni ministrant, apostolski administrator i generalni vikar

Don Richmond Nilo imao je 44 godine. Ubili su ga naoružani napadači 10. lipnja 2018. dok se pripremao za večernju misu u kapeli Majke Božje Snježne u selu Mayamot u biskupiji Cabanatuan, na sjeveru Filipina. Don Nilo je bio župnik župe sv. Vinka Ferrerskoga u mjestu Nueva Ecija te apostolski administrator biskupije. Treći je svećenik koji je ubijen na Filipinima u samo 6 mjeseci. Ostala su dvojica spomenuti o. Mark Ventura, i o. Marcelito Paez, o kojem će biti riječi kasnije.

Sandor Dolmus imao je samo 15 godina i bio je ministrant u katedrali u Leonu (Nikaragva). Ubila ga je paravojska 14. lipnja 2018. Zajedno s drugom djecom išao je po ulici blizu crkve San José kada ga je u prsa pogodio metak. Oni koji su ga poznavali opisuju ga kao vrlo draga i uslužna mladića koji je htio postati svećenik. Pokopan je u ministrantskoj odjeći, a njegova posljednja objava na Facebooku je bila: »Gospodine Isuse, u tvoje ruke stavljam svoju zemlju Nikaragvu, a posebno Leon. Nemoj ga napustiti. Pošalji nam mir. Nikada se nije čulo da si ikoga napustio, pomogni Leonu, pomogni nam pobijediti zlo.«

Don Firmin Gbagoua, generalni vikar biskupije Bambari u Srednjoafričkoj Republici ubijen je navečer 29. lipnja 2018., kada su ubojice uspjele provaliti u zgradu biskupije, premda je na samo nekoliko stotina metara dalje bio gabonski kontingent UN-ovih snaga (Minusca). Napadači su ubili čuvara, od don Firmina tražili novac i na kraju pucali u njega. Preminuo je u bolnici od zadobivenih rana. Bio je izvrstan svećenik, govore ljudi, jer je bio jednostavan i jako ponizan, blizak siromasima, ali i svima ostalima. Zbog toga su ga svi cijenili, a pomagao je puno i u posredovanju oko mira u Bambariju.

Ubijeni u pljačkama i od zalutalih metaka

Župnik župe Majke Božje Fatimske u nadbiskupiji Barquisimeto (Venezuela), don Iraluis José Garcia Escobar, 38 godina, ubijen je 9. srpnja 2018. Razbojnici su mu htjeli ukrasti kamiončić koji je vozio ulazeći u dvorište župe te su pucali na njega. Umro je jako brzo u bolnici, a ostao je zapamćen kao svećenik potpuno posvećen svojoj zajednici, koja ga je jako voljela i zbog njegove vedre naravi.

Don Alexandre Sob Nougi, 42 godine, župnik župe Svetoga Srca u mjestu Bomaka u kamerunskoj biskupiji Buea, ubijen je 20. srpnja na putu između Bueae i Muyuke. Bio je biskupijski tajnik za katolički odgoj. Na putu ga je slučajno pogodio metak kad su se separatistički pobunjenici sukobili s redovitim vojnim postrojbama.

Navečer 25. srpnja 2018. mrtav je pronađen svećenik John Fredy Garcia Jaramillo, 50 godina, u svojoj kući u četvrti Betlemme Los Almendros na jugozapadu Medellina (Kolumbija). Na tijelu su pronađene ozljede od oštroga oružja, a policija smatra da je ubijen u pokušaju pljačke. U Medellinu je don John Fredy radio kao učitelj u školi »Sv. Ignacije Loyolski«, a bio je poznat po svojim socijalnim akcijama.

Zavezan i sa znakovima nasilja po tijelu, ujutro 10. kolovoza 2018. u domorodačkoj amazonskoj peruanskoj zajednici Yamakentsa mrtav je pronađen o. Carlos Riudavets Montes, španjolski isusovac. O. Riudavets imao je 73 godine, a 38 godina radio je na odgoju obitelji domorodačkih zajednica u Amazoni, te je obrazovao više od 100 domorodačkih vođa. Mrtva ga je na podu pronašla kuharica u njegovu smještaju tik do škole »Valentin Salegui« u kojoj se školuje oko 1000 domorodačke djece.

O. Michael Akawu, Nigerijac, ubijen je 18. kolovoza 2018. u tijeku pljačke u jednom trgovačkom centru gdje je nabavljao stvari za župu. O. Akawu bio je župni vikar župe Majke Božje Bezgrješne u mjestu Dobi-Gwagwalada, gradu-satelitu glavnoga grada Abuje. Bio je prvi katolički svećenik iz Abuje.

Župnik o. Stephen Ekakabor, 74 godine, iz župe sv. Josipa u mjestu Okpare-Olomu iz područja Delte (Nigerija), umro je 23. kolovoza 2018. od teških ozljeda glave koje je pretrpio godinu dana prije toga, 12. veljače 2017., u pljački župne kuće. Pljačkaši su ga snažno premlatili, a da bi mu se spasio život liječen je u više bolnica. No nije bilo pomoći za toga svećenika sveta života, kojega ljudi pamte kao »istinskoga Božjega službenika« i kojega su voljeli i stari i mladi, među kojima je mnoge doveo do svećeništva.

O. Miguel Gerardo Flores Hernandez, 49 godina, misionar Svete obitelji (MSF) pronađen je mrtav 25. kolovoza 2018. na zapuštenom području u gradiću Nueva Italia, u meksičkoj državi Michoacán. Nestao je 18. kolovoza, a ubojstvo se povezuje s krađom njegova teretnoga automobila, koji nije pronađen. Bio je župni vikar u župi svete Katarine Aleksandrijske u mjestu Jucutacato, a radio je u Centru »Nazaret« za obiteljsku formaciju, gdje je vodio brigu o parovima, napuštenoj djeci i mladima. Svi su ga cijenili kao neumorna radnika.

U neuspjeloj je pljački život izgubio o. Jude Egbom. Ubijen je vatrenim oružjem navečer 10. rujna 2018. u mjestu Umuwala, u državi Imo na jugu Nigerije. O. Egboma šišao je ulični brijač na ulici Nkwerre-Anara, a kradljivci su ga pokušali opljačkati. Ne zna se kako je došlo do toga, no u jednom su trenutku napadači zapucali, ubili svećenika te pobjegli s torbom i svećenikovim autom.

Pobjegao otimačima, pa umro

P. Louis Odudu umro je u bolnici u mjestu Warri, u državi Delta (na jugu Nigerije), 19. rujna 2018., četiri dana nakon što je pobjegao otimačima. Trpio je velike bolove te su ga odveli u bolnicu, gdje je ubrzo umro. Više je godina djelovao u Velikoj Britaniji, a u Nigeriju se vratio prije pet mjeseci.

Don Arturo Rene Pozo Sampaz, 62 godine, župnik župe svetoga Ivana na sjeveru grada Quita (Ekvador), pronađen je mrtav pokraj svoga kreveta svezanih ruku i nogu i sa znakovima nasilja po tijelu. Pamte ga kao dobra svećenika. Nekoliko je mjeseci stanovao kod sestre, koja je tih dana bila odsutna. Umro je od gušenja dan ili dva prije nego što su ga pronašli.

Mladi sjemeništarac, 19-godišnji Gérard Anjiangwe ubijen je 4. listopada 2018. U njega su pucali vojnici ispred župne crkve sv. Terezije u Bamessingu u Kamerunu. Gérard je s više vjernika bio ispred crkve nakon mise kada je došao kamion pun vojnika. Neki su sišli i počeli pucati, pa su se vjernici skrili u sakristiju i zatvorili, a sjemeništarac je legao na zemlju i molio krunicu. Kako vojnici nisu mogli otvoriti vrata sakristije, došli su do Gérarda i naredili mu da ustane. Nakon što su ga ispitali, naredili su mu da klekne te su mu tri puta pucali u vrat, od čega je odmah preminuo.

Don Ícmar Arturo Orta, 50 godina, nestao je 11. listopada nakon mise koju je proslavio u četvrti Colonia Obrera. Beživotno tijelo župnika župe svetoga Luja francuskoga u nadbiskupiji Tijuana (Meksiko) pronađeno je popodne 13. listopada 2018. u ulici Santa María u Tijuani, zavezanih ruku i nogu te s vidljivim znakovima nasilja po cijelom tijelu. Njegovi su ga vjernici jako voljeli i smatrali su ga svojim otcem.

Ubijen prvi isusovac Kenijac

U Sudanu je ubijen prvi isusovac kenijske nacionalnosti o. Victor Luke Odhiambo. Na smrt ga je ranila u noći 14. studenoga 2018. skupina naoružanih muškaraca koji su napali isusovačku zajednicu u Cueibetu, u državi Gok. Ostala tri člana nisu ozlijeđena. O. Odhiambo bio je prvi Kenijac koji je postao isusovac, u Južnom Sudanu bio je ravnatelj isusovačke škole, u Nairobiju u Keniji podučavao je na tisuće đaka, kao i na Visokoj školi Loyola u Dar Es Salaamu u Tanzaniji. Svagdje su ga voljeli jer je bio hrabar, inteligentan, brižan, kreativni upravitelj, a nadasve osoba koja je bila uvjerena u vrijednost obrazovanja.

Generalni vikar biskupije Alindao don Blaise Mada i don Celestine Ngoumbango, župnik u Mingali, u Srednjoafričkoj Republici, ubijeni su u napadu na zgradu biskupije kamo su se sklonili s drugim ljudima 15. studenoga 2018. Pobunjenici su najprije napali katedralu i zapalili ju, te se potom uputili u izbjeglički logor u kojem su ubili najmanje 42 ljudi. Navodni motiv za napad bila je osveta zbog ubojstva »jednoga muslimana«.

Don Cosmas Omboto Ondari, misionar kenijske nacionalnosti i član Misionarske družbe sv. Josipa iz Mill Hilla, ubijen je poslije podne 21. studenoga u mjestu Kembong u Kamerunu. Dva su puta u njega pucali vojnici iz patrole dok je stajao pred crkvom sv. Martina Tourskoga gdje je bio župni vikar. Misionar je pogođen u prsa i donji dio želudca te je odmah preminuo. Imao je 30-ak godina.

Ujutro 10. prosinca 2018. don John Njoroge Muhia, 56 godina, župnik župe Kinoo u mjestu Kiambu, oko 25 km od Nairobija, išao je u banku da bi položio novac od milostinje svojih vjernika. U tom su mu se trenutku približila četvorica zlikovaca, zaustavili su automobil kojim se vozio i naredili mu da im preda torbu. Kako je oklijevao, jedan je od njih izvukao pištolj i ispalio više hitaca kroz vjetrobransko staklo te ga pogodio u prsa. Tada su zločinci ukrali svećenikovu torbu i mobitel te pobjegli na motociklu.