USKRSNI POBJEDNICI – UBIJENI MISIONARI U 2020. GODINI (2) Tko su bili svjedoci vjere i suvremeni mučenici za Krista i Crkvu?

Sprovod salvadorskog svećenika Ricarda Antonija Corteza
Kratki portreti i okolnosti smrti i/ili ubojstva

O. Jozef (Jeff) Hollanders – Misionar Oblata Majke Božje Bezgrješne ubijen je tijekom pljačke u župi u gradu Bodibeu blizu Mahikenga u sjeverozapadnoj pokrajini Južne Afrike u noći nedjelje 12. siječnja 2020. O. Jeff je pronađen zavezanih ruku i nogu, s konopcem oko vrata, a umro je ili od infarkta ili od gušenja u pokušaju pljačke. Prema riječima biskupa Klerksdropa mons. Phalane, kojemu jurisdikcijski pripada i Bodibe, svi su znali da nema novca. »Služio je siromašnoj zajednici. Svaki je novčić koji je ikada imao dao za svoj narod. Uvijek je davao drugima sve što je imao.« O. Hollanders je bio »pun poleta, života i posvećenosti«, tečno je govorio afrikaans i tswanu, bantu jezik kojim se govori u Južnoj Africi i Botsvani. Rođen je u Belgiji 4. ožujka 1937., a prve je zavjete kao oblat položio 8. rujna 1958. Za svećenika je zaređen 26. prosinca 1963., a već je 31. siječnja 1965. došao u Južnu Afriku, gdje je 55 godina bio zauzeti i požrtvovni misionar.

Augustine Avertse – Ujutro 20. siječnja 2020. neki su banditi, možda pastiri Fulani, napali zajednicu u Abebeu, pucajući na sve što se kreće. U toj je pucnjavi ubijen i Augustine Avertse, voditelj lokalne katoličke zajednice sv. Augustina na području »Keana Local Government« pokrajine / države Nasarawa u središnjoj Nigeriji. Osim njega, napadači su mu ubili otca Akaa’ama Avertsea i još dvije osobe. Jedan od ranjenih, ali srećom preživjelih žrtava izjavio je da ničim nisu izazvali napadače jer na tom području nikada nije postojao sukob ili neslaganje između članova zajednice i pastira Fulani koji žive tamo.

Michael Nnadi – Biskup biskupije Sokoto u Nigeriji mons. Matthew Hassan Kukah 1. veljače 2020. objavio je da je pronađeno tijelo Michaela Nnadija, najmlađega od četvorice sjemeništarca koje su u noći 8. siječnja oteli naoružani ljudi iz Velikoga sjemeništa Dobroga Pastira u Kakau u državi Kaduni na sjeveroistoku Nigerije. Michael Nnadi imao je samo 18 godina. Ostala trojica sjemeništaraca puštena su na slobodu između 18. i 31. siječnja. Mustapha Mohammed koji je kasnije uhićen pod optužbom da je ubio mladoga sjemeništaraca u razgovoru je priznao svoju odgovornost za ubojstvo te je rekao da je mladi sjemeništarac svojim otmičarima »nastavio propovijedati evanđelje Isusa Krista«. Mustapha Mohammed ima 26 godina, a smatra ga se vođom bande od 45 članova koji se bave pljačkama vozača. Čak je pohvalio »izvanrednu hrabrost« sjemeništarca Nnadija, dodajući da mu je govorio da »napusti svoj zao put jer je inače u smrtnoj opasnosti«.

Philippe Yarga – Taj je vjeroučitelj ubijen zajedno sa skupinom osoba različitih vjera u napadu džihadista koji se dogodio u nedjelju 16. veljače 2020. u Pansiju, selu nedaleko od Sebbe u pokrajini Yahgha na sjeveru Burkine Faso. Među 24 ubijene osobe taj je katolički vjeroučitelj bio jedan od prvih kateheta poslan u misije kada je osnovana biskupija Dori koja manje-više obuhvaća područje Sahela u Burkini Faso. Nakon napada odlučeno je da se zatvori i župa u Sebbi. Biskupija Dori koja pokriva golemo područje, na kojem je od ukupnoga stanovništva samo 2 posto katolika, ima šest župa, od kojih su tri zatvorene zbog napada džihadista. Svećenici su povučeni u Dori, a isto tako katehete zajedno s njihovim obiteljima, izvijestio je Fides.

S. Henrietta Alokha – Ravnateljica zavoda »Bethlehem Girls College« na području Abule Ado u Lagosu jedna je od žrtava snažne eksplozije koja se dogodila u nedjelju 15. ožujka 2020. tijekom mise u školi, nakon čega je izbio strašan požar koji je teško oštetio kuću i okolne zgrade. S. Henrietta pohitala je u pomoć učenicama kako bi sve došle na sigurno, ali kada je i ona trebala napustiti zapaljenu zgradu, zahvatila ju je vatra u kojoj se na nju urušila zgrada. Nadbiskup Lagosa mons. Alfred Adewale Martins izjavio je da je s. Henrietta »platila najvišu cijenu svoje žrtve kako bi osigurala sigurnost više od 300 učenika za koje je bila odgovorna«. Svi učenici škole ostali su zdravi i na sigurnom, a samo su neki lakše ozlijeđeni. S. Henrietta pripadala je Kongregaciji sestara Presvetoga Srca, prvoga domorodačkoga reda na području zapadne Nigerije koju je 6. travnja 1975. osnovao mons. Patrick Ebosele Ekpu.

S. Lydie Oyanem Nzoughe – U noći između 19. i 20. ožujka 2020. u svojoj je sobi napadnuta i ubijena s. Lydie Oyanem Nzoughe koja je cijeli svoj život posvetila prihvatu i brizi za stare osobe koje je napustila njihova obitelj, za siromašne i beskućnike u »Prihvatnom centru Bratstva svetoga Ivana« u Libervilleu gdje je bila ravnateljica. Nestale su neke njezine osobne stvari i automobil. Počinitelj zločina sam se predao, a prema agenciji Fides riječ je o čovjeku koji je u centru obavljao sitne poslove. Valja dodati da to prihvatilište, koje se nalazi do katedrale Majke Božje na nebo uznesene u Libervilleu, nema javne potpore, to jest to se prihvatilište brine za bolesne i napuštene starije osobe uzdržavajući se samo dobrotom darivatelja. S. Lydie koja je pripadala autohtonoj redovničkoj kongregaciji Redovnica svete Marije bila je i osnivačica gabonskoga Euharistijskoga pokreta mladih.

Oscar Juarez – Svećenik, kojega je mrtvoga pronašao čistač u srijedu 15. srpnja 2020. u crkvi svetoga Martina iz Porresa u glavnom gradu pokrajine Tucuman u Argentini, bio je župnik te župe od 2004. Ubijen je u pokušaju pljačke. »Vjerujemo da je ovaj tužan gubitak dio brojnih nesigurnosti koje doživljavamo u Tucumanu«, piše u priopćenju nadbiskupije koje citira Fides. Oscar Juarez bio je biskupijski svećenik rođen 6. veljače 1953. u San Miguel de Tucumanu. Za svećenika je zaređen 17. ožujka 1979. Bio je profesor u sjemeništu i na Visokom institutu religijske kulture.

Ricardo Antonio Cortez – Rektor Bogoslovije Santiago de Maria u gradu Zacatecoluci u Salvadoru ubijen je vatrenim oružjem 7. kolovoza 2020. tijekom pucnjave na 80. kilometru autoceste El Litoral koja povezuje San Salvador s raznim općinama pokrajine La Paz i istočnoga obalnoga područja. Salvador se smatra jednom od zemalja s najviše nasilja na svijetu i s najvećim brojem ubojstava. Ubojstva se uobičajeno pripisuju bandama Mara Salvatrucha (MS13) i Barrio 18, piše Fides.

Nastavlja se

Među svećenicima ubijenima krajem XX. stoljeća u Ruandi je i hrvatski misionar fra Vjeko Ćurić

Od početka novoga tisućljeća, točnije od 2001. do 2019. godine, u svijetu je ubijeno 485 pastoralnih djelatnika, objavila je zadnji dan prošle godine misijska agencija Fides u Rimu. Agencija svake godine izvještava, na temelju informacija i podataka koje može prikupiti i koji su joj dostupni, ne tvrdeći da može doći do svih podataka iz svakoga zakutka svijeta, o suvremenim svjedocima vjere, o onima koji su i životom platili svoju vjernost Kristu i Crkvi. A takvih je prema toj agenciji u desetljeću od 1980. do 1989. godine bilo 115 – zabilježenih, dakako, za koje se to i utvrdilo. Od 1990. do 2000. ubijena su čak 604 misionara, a broj je tako visok i zato što se u Ruandi 1994. godine dogodio genocid u kojem je ubijeno čak 248 pastoralnih djelatnika, među kojima i naš hrvatski misionar fra Vjeko Ćurić, koji je ubijen četiri godine kasnije – 1998. u Kigaliju. On je spašavao baš vjernike iz zaraćenih plemena Tutsija i Hutua od 1983. godine, od kada je kao misionar djelovao u Ruandi, sve do 31. siječnja 1998. kada je ubijen. Pokopan je u Kivumu gdje je sa svojim vjernicima izgradio školu i župnu crkvu, u kojoj počiva njegovo tijelo. Sprovod je vodio tadašnji apostolski nuncij u Ruandi poljski nadbiskup Juliusz Jacucz, a samo dan nakon ubojstva o. Ćurića sveti papa Ivan Pavao II. na Trgu sv. Petra je rekao: »Fra Vjeko još je jedna žrtva pribrojena dugomu popisu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.«