UZ FILM »NEPLANIRANO« REDATELJ CHUCK KONZELMAN Pokret za život u SAD-u ponovno je ojačan

Foto: U ime obitelji | Chuck Konzelman

Počeo je s prikazivanjem prije deset mjeseci u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveći hrvatski distributeri i kinoprikazivači nisu bili voljni na svoj repertoar staviti film »Neplanirano« – biografsku životnu priču bivše ravnateljice klinike »Planirano roditeljstvo« (Planned Parenthood) u Texasu Abby Johnson koja je od promicateljice pobačaja postala zagovornicom prava na život, a temelji se na njezinoj istoimenoj autobiografiji. Unatoč brojnim opstrukcijama tijekom snimanja i kasnije u kinodistribuciji, film »Neplanirano« ipak je uspio doprijeti do gledatelja te je ostvario uspjeh, a imala ga je priliku vidjeti i zagrebačka publika u kinu »Forum« Studenskoga centra. Na premijeri su bili i scenaristi i redatelji Chuck Konzelman i Cary Solomon.

Odluku o pobačaju u nadležnost država

Neposredno nakon održanoga Hoda za život u Washingtonu razgovarali smo sa 60-godišnjim redateljem Chuckom Konzelmanom koji je rodom iz New Jerseyja, a iza sebe ima već filmove »Bog ipak postoji« 1 i 2, »Vjerujete li?« te gotovo 30 godina iskustva u filmskoj industriji. Ranije je vodio brokerski posao, no odlučio je ići u filmsku industriju – kako tvrdi – bez poznanstava i novca. Film »Neplanirano« zbog mogućih je opstrukcija sniman u tajnosti u Stillwateru u Oklahomi s proračunom od 6 milijuna dolara pod drugim imenom, a producenti su prethodno upozorili glumce da bi zbog sudjelovanja u filmu mogli imati problema s budućim ulogama u filmskoj industriji zbog teme filma. A kako je otkrio na premijeri u Zagrebu, na plakatu koji najavljuje film »Neplanirano« u oku glavne glumice postavljen je lik Blažene Djevice Marije jer su – tvrde filmski tandem Konzelman i Solomon – film posvetili njoj i Gospodinu da bi širom svijeta priveli kraju pobačaj.

Chuck Konzelman: »Zagovornici pobačaja su razjareni, a film označavaju kao mržnju i propagandu. Profesionalci su oduševljeni, a pokret za život ovdje u SAD-u ponovno je ojačan. Broj miroljubivih prosvjednika i molitelja ispred klinika za pobačaje se udvostručio… Hod za život bio je vrlo dobro posjećen ove godine, bila je najveća gužva do sada.«

»Američko društvo postaje još polariziranije – ako je to uopće moguće – te zagovornici pobačaja, ali i njegovi protivnici, postaju sve agresivniji i asertivniji. To je zbog toga što obje strane smatraju da je odluka Vrhovnoga suda iz 1973. godine ‘Roe Vs. Wade’, koja je temelj ‘zakona’ o pobačaju, imala veliku šansu da bude poništena. Ustvari, to je bila sudska odluka neutemeljena na zakonodavnom okviru, što je čini ranjivijom. Obje su strane svjesne da ukidanje saveznoga mandata za pobačaj znači da se ponovno mora izabrati Donalda Trumpa, zajedno s konzervativnom većinom u Senatu, kako bi se pripremile stvari za imenovanje barem još jednoga konzervativnoga sudca u Vrhovni sud SAD-a. Ako se to dogodi, odluka bi mogla biti poništena. To bi vratilo pobačaj u nadležnost državnih zakonodavstava, gdje bi većina država navela barem neka ograničenja pobačaja, a neke bi zabranile pobačaj u potpunosti. Neizgovoreno je, ali opsesivna zabrinutost zbog pitanja pobačaja s lijeve strane ono je što pokreće velik dio trenutačnih napora za opoziv predsjednika Trumpa«, rekao je o aktualnoj situaciji u SAD-u i tome na što se fokusira angažman zagovornika za život redatelj Konzelman.

Pobačaj i moralna ljudska bića
Budući da je u fokusu filma pobačaj, koji mnogi doživljavaju kao svjetonazorsko pitanje, film »Neplanirano« također je bio izvor rasprava i podjela u Americi i svijetu, pa smo autora pitali koliko je film uspio približiti suprotstavljena stajališta. »Uloga filma ‘Neplanirano’ jest otvoriti oči ljudima o tome što je uistinu pobačaj, kako izgleda i zvuči široj društvenoj javnosti, često ljudima koji se nikada nisu susreli s industrijom pobačaja. Također, film može biti poticaj za početak ‘razgovora’ o tome je li pobačaj nešto što bismo trebali prihvatiti kao moralna ljudska bića. Jesmo li spremni bez rezerve tvrditi da dijete u maternici nije ljudsko biće? Jer ako ikada zaključimo da je riječ o djetetu, bit ćemo dužni promijeniti svoja ponašanja«, govori Konzelman.
Odobravanje glavne akterice

Temelj filma istinita je priča Abby Johnson, a kada je zajedno s kolegom Caryem Solomonom u ruke dobio njezinu knjigu, odmah je pomislio da je treba ekranizirati kako bi došla do što većega broja ljudi. No je li raditi film po istinitoj priča bilo jednostavnije ili zahtjevnije? »Jednostavnije je jer ima mnogo materijala i ideja za skiciranje. Teže jer se ne želi odstupiti od stvarnih događaja, no ipak moramo priču ispričati na način koji služi kao zabava. A uz sve to htjeli smo biti sigurni da imamo potpuno odobravanje glavne akterice Abby Johnson jer ona nije lik iz prošlosti. Doživjela je sve događaje koji se prikazuju dok je bila u svojim dvadesetima, a to je bilo tek prije deset godina«, rekao je Konzelman i prenio reakcije koje su uslijedile na film.

Pokušaji cenzure

»Zagovornici pobačaja su razjareni, a film označavaju kao mržnju i propagandu. Profesionalci su oduševljeni, a pokret za život ovdje u SAD-u ponovno je ojačan. Broj miroljubivih prosvjednika i molitelja ispred klinika za pobačaje se udvostručio… Hod za život bio je vrlo dobro posjećen ove godine, bila je najveća gužva do sada, a čak su i neke medijske kuće – iako ne većina njih – podržale film. Marc Thiessen, novinar ‘Washington Posta’, uglavnom ljevičarske publikacije, izrazito je podržao gledanje filma«, kazao je Konzelman.

Ipak, prevladavajuće je mišljenje javnosti o filmu bilo negativno. Tako je američka organizacija odgovorna za određivanje prikladnosti filma po dobnim skupinama MPAA filmu »Neplanirano« dala ocjenu R, što znači da maloljetnici do 17 godina film u kinu mogu gledati isključivo uz pratnju roditelja ili punoljetnoga skrbnika. Tri bi scene trebale biti izbrisane kako bi MPAA ponovno razmotrila ocjenu…

No to nije kraj blokadama, o čemu naš sugovornik Konzelman kaže: »Nismo mogli kupiti reklamu na kabelskim mrežama koje su ovdje u SAD-u vrlo važne. Također se nismo mogli oglašavati na Googleu jer nas je ta globalna tražilica označila kao ‘propagandu’, pa je svatko tko želi kupiti kartu vidio tu njihovu kvalifikaciju. Twitter je blokirao naš račun na dan premijere. ‘Netflix’ – koji je dodijelio ugovore o produkciji filmova Baracku i Michelle Obami – ne želi prikazivati naš već gotov film. Tiskani su nam se mediji potpuno suprotstavili i većinom su se TV mreže pretvarale da ne postojimo. A to je samo u SAD-u. U Kanadi smo imali puno poteškoća s pronalaženjem distributera, no kada smo na kraju u tome uspjeli, uoči prvoga prikazivanja filma šefica kabineta kanadskoga premijera Justina Trudeaua Katie Telford cijeli je vikend provela na Twitteru ponavljajući da je film ‘dopušten’ u zemlji. Drugim riječima, uznemirila se što su pokušaji cenzure propali«, poručio je zaključno Konzelman.