UZ FILM »RAZBIJAČICA SUSTAVA« Problem agresivne djece

Razbijačica sustava
»Razbijačica sustava« (Systemsprenger); drama; redateljica: Nora Fingscheidt; glume: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Lisa Hagmeister

U nezavisnim kinima prikazuje se njemački film »Razbijačica sustava« koji je lani na »Berlinalu« osvojio »Srebrnoga medvjeda« i bio njihov kandidat za »Oscara«. Pobijedio je na Vukovarskom filmskom festivalu, dobio je i nagradu Europske filmske akademije za najbolju glazbu, kada je nominiran i za najbolji film, a glavna glumica, djevojčica Helena Zengel najmlađa je osoba dosad nominirana za najbolju ulogu.

Riječ je o psihološko-socijalnoj drami o djeci koja su tako agresivna da katkad njihov gnjev ne mogu svladati ni roditelji ni institucije, ni cijeli sustav pomoći. Njihova je pretpubertetska dob najveća zaprjeka. Iako su katkad kratko vrlo dobra, draga i pažljiva, takva djeca ruše sve predviđene mogućnosti, često završavaju u bolnicama, a iznenađuje da Njemačka nema za to trajno rješenje.

Takva agresivna djeca često svojim postupcima u bîti traže pomoć u postizanju onoga što žele. Tako i glavni lik, devetogodišnja djevojčica Bernardette, koja želi da je zovu Benni, očajnički želi biti s majkom (Hagmeister). Međutim, Benni je dijete iz disfunkcionalne obitelji, majka se boji njezinih reakcija i utjecaja na mlađega brata i sestru, ali i sama, nažalost, vodi nesređen život. Svi je nakon kraćega vremena vraćaju socijalnim službama. Ipak Benni ima ljubav socijalne radnice, udomiteljice i odgojitelja Miche (Schuch) koji je stručnjak za svladavanje dječjega gnjeva, ali ona sama sve doslovce ruši.

Film je za odrasle gledatelje, katkad vrlo težak i mučan, ali i vrlo upozoravajući. Gluma je izvrsna, a kamera prati ubrzavajući i usporavajući ritam događaja. Nagrađena glazba ističe suvremenu dinamičnost.