UZ RIMSKU MATERIJALNU BAŠTINU Od neoklasicizma do postpotresne obnove

Po Sisačkoj biskupiji (2) Katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku (II)

Snimio: Z. Galić

Župa sv. Križa s istoimenom katedralnom crkvom u središtu Siska obuhvaća područje centra, Tomićeva puta, Vrbine, Bolnice, Zibela i Pogorelca. Na uređenu trgu ispred katedrale za 120. obljetnicu rođenja bl. Alojzija Stepinca 10. svibnja 2018. postavljen je njemu u čast brončani spomenik, rad akademskoga kipara Tomislava Kršnjavoga. S južne strane trga otkopana je rimska materijalna baština Siscije. Sa sjeverne su strane biskupijske zgrade i popratni objekti. Danas je sve u građevinskim radovima jer su u nedavnim potresima nastala velika oštećenja.

Nakon Domovinskoga rata i temeljite obnove u crkvi su se nalazila tri neoklasicistička oltara. Glavni oltar sa središnjim prikazom raspetoga Krista i likovima sv. Marije i sv. Ivana bio je smješten u prostrano poligonalno svetište s križnim svodovima, mramornim oltarnim stolom, biskupskom stolicom, dvama ambonima i nekoliko pokrajnjih kipova. Na oltaru su se u pokrajnjim nišama nalazili kipovi svetaca, a na vrhu bogato ukrašena atika. Glavni je oltar, kao i dva pokrajnja, izrađen u Val Gardeni u Italiji početkom 20. stoljeća. U svetište su bile postavljene slike sv. Kvirina, zaštitnika biskupije i grada Siska, i bl. Alojzija Stepinca, koje su, kao i slike križnoga puta, rad sisačkoga slikara Slave Striegla. U crkvi su se 2015. g. nalazile orgulje, koje su bile izrađene u radionici Edgarda Pfaffa. Desni je oltar imao posvetu sv. Josipu, čiji se kip s malim Isusom nalazio u središnjoj niši, a u pokrajnjim su bili kipovi svetaca. Atika toga oltara također je bogato izrađena. Gotovo je istovjetan bio i lijevi oltar posvećen Blaženoj Djevici Mariji s njezinim kipom u središtu te kipovima svetica u pokrajnjim nišama.

Mise se slave u pastoralnom centru Petra Žagmeštra nedjeljom u 10 i 19 sati. Svećenik Žagmeštar je komunistički mučenik, čovjek koji je u ratu pomagao kozaračkoj djeci i Židovima, a ubijen je 1945. g. Njemu je ispred katedrale 2015. g. postavljena brončana bista.