VELIK POVRATAK KARDINALA STEPINCA U UMJETNOST KOJU JE PODUPIRAO Počinju projekcije filma u trideset hrvatskih gradova

Premijera filma »Stepinac - kardinal i njegova savjest« redateljice i scenaristice Višnje Starešine u HNK-u

Prvi će put ove jeseni film koji tematizira život i djelovanje bl. Alojzija Stepinca biti prikazan u hrvatskim kinima u široj distribuciji, a riječ je o dokumentarnom filmu scenaristice i redateljice Višnje Starešine »Stepinac – Kardinal i njegova savjest« koji je nastao u produkciji »Interfilma« u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Bit će to svojevrsni veliki povratak hrvatskoga blaženika koji je tijekom svoje biskupske službe snažno podupirao sedmu umjetnost.

U borbi protiv zla i nemorala

Tako je svjedočio otvorenju kinodvorana u tadašnjoj Zagrebačkoj nadbiskupiji koje je upravo Crkva gradila kao »dvorane za slikokaz« kako bi prikazivala »slikopise« koji mogu u vjersko-ćudorednom pogledu prosvjetno i odgojno djelovati na vjernike. Na prigovore o gradnji crkvene kinodvorane sredinom četrdesetih nadbiskup Stepinac odgovarao je da je »kino moderna velevlast koju ne možemo uništiti, ali ju moramo osvojiti«. Također je isticao da »Katolička Crkva traži sredstva kojima će pomoći vjernicima u borbi protiv zla i nemorala, a jedno od takvih sredstava je i plemeniti slikopis«.

Kardinal Stepinac je isticao da »Katolička Crkva traži sredstva kojima će pomoći vjernicima u borbi protiv zla i nemorala, a jedno od takvih sredstava je i plemeniti slikopis«

O tijeku snimanja filma i manje poznatim detaljima uoči početka kinodistribucije za Glas Koncila govorila je redateljica Starešina. Film se snimao više od tri godine u pet zemalja, a nju je posebno iznenadio odnos prema blaženiku Stepincu u Sjedinjenim Američkim Državama. »Impresionirala me katolička gimnazija koja nosi Stepinčevo ime u White Plainsu, ne samo svojom veličinom i monumentalnošću, nego i načinom na koji njeguju sjećanje na kardinala Stepinca. Zanimljivo je pročitati tekst njihove školske himne i vidjeti njihovu školsku odoru s natpisom Stepinac. Zapravo tamo vas Stepinac gleda odasvud – s nogometnoga stadiona, košarkaškoga igrališta, iz kinodvorane, kao i gimnazijske kapele u kojoj se vitraj kardinala Stepinca nalazi među duhovnim velikanima poput Thomasa Becketa, Thomasa Mora i sv. Ivan Nepomuka, mučenika Katoličke Crkve koji su – kao i Stepinac – branili vjeru i slobodnu misao.« A upravo tim kadrovima iz katoličke gimnazije iz gradića u blizini New Yorka počinje film koji u globalni kontekst stavlja montirani proces protiv Stepinca.

Živo sjećanje na Stepinca

Posvjedočila je redateljica da je u određenim katoličkim krugovima još živo sjećanje na Stepinca i među Amerikancima koji nemaju nikakve veza s Hrvatskom. »Iz hrvatskoga veleposlanstva u Washingtonu bila sam zamoljena da se nađem s osobom koja je htjela dogovoriti susret sa mnom kada je čula da radim film o Stepincu. Očekivala sam čovjeka u ozbiljnijim godinama, hrvatskoga podrijetla, koji se sjeća prosvjeda protiv njegova zatvaranja. No naišla sam na mladoga pravnika koji je tada volontirao u State Departmentu, koji je znao mnogo o kardinalu Stepincu te je bio voljan pomoći u kontaktu s ljudima koji se sjećaju kada su američki katolici prosvjedovali protiv njegova zatvaranja.

U trideset gradova

Dokumentarni film »Stepinac – Kardinal i njegova savjest« počinje se prikazivati u četvrtak 24. rujna u dvoranama »Cinestar« u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i Puli. Dogovorena su prikazivanja i s Kinematografima Dubrovnik i Kinematografima Osijek te krajem rujna i početkom listopada u Ivancu, Metkoviću, Novoj Gradiški, Novom Marofu, Novskoj, Opatiji, Pakracu, Rovinju, Velikoj Gorici, Samoboru, Kutini i Našicama, a planira se prikazivanje i u Bjelovaru, Koprivnici, Daruvaru, Lošinju, Rabu, Sinju i Virovitici.