ZAPAŽEN USPJEH ZBORA »CANTORES SANCTI MARCI« Skladbom ranjenoj crkvi zaslužili lovorike

Zbor »Cantores sancti Marci« gornjogradske zagrebačke župe sv. Marka uspio je posljednjih dana unatoč rijetko zabilježenu kolopletu okolnosti – posljedicama potresa i suživotu s pandemijom – razveseliti i učiniti ponosnima svoje župljane vrijednim priznanjima s natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova »Zagreb 2020«. Umjesto u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga zborovi su se na ovogodišnjem natjecanju borili u virtualnom svijetu, snimkama nastalim u danima »socijalnoga distanciranja«.

U videospotu prizori oštećene crkve i zdanja Gornjega grada

»Cantoresi« su na natjecanju mogli predstaviti vrijedne plodove svoga rada. Prvi plod bila je obrada »Angeluša«, koji je po tekstu Jure Stubičanca davno uglazbio Arsen Dedić, a »Cantoresi« su ga u prvim danima nakon potresa posvetili svojoj stradaloj župnoj crkvi sv. Marka. Potpuno suprotno samoj biti zbora, koji u svakoj vježbi ili izvedbi želi što bolje zajednički disati, »Cantoresi« su pjevali i snimali se svatko iz svoga doma po notama i matrici koju je poslao dirigent Jurica Petar Petrač. Snimke svih pjevača montirane su i sjedinjene u jedinstveno virtualno pjevanje. Uz izvrsnu glazbenu izvedbu, videospot obrade »Angeluša« ostavlja snažan dojam odabranim prizorima oštećene crkve i napuklina na zgradama i kućama Gornjega grada.

Potpuno suprotno samoj biti zbora, koji u svakoj vježbi ili izvedbi želi što bolje zajednički disati, »Cantoresi« su pjevali i snimali se svatko iz svoga doma po notama i matrici koju je poslao dirigent Jurica Petar Petrač.

Nekoliko tjedana nakon toga, uz blagdan sv. Jurja, »Cantoresi« su »lansirali« i drugi vrijedan plod – narodnu pjesmu »Jurjevske iz Dubranca« u obradi Franje Dugana mlađega. Glazbeni talenti u tom videospotu oplemenjeni su prizorima brojnih starih hrvatskih običaja kojima se kroz povijest slavio znameniti ranokršćanski mučenik. Ipak, jurjevska je narodna pjesma bila nešto manje izazovna od »Angeluša« jer ona čini sastavni dio redovitoga repertoara zbora pa je većini dobro poznata i više puta izvježbana prije ere »socijalnoga distanciranja«.

Apsolutni pobjednici natjecanja »Zagreb 2020«

Na temelju tih dviju obrada zboraši zagrebačke župe sv. Marka nagrađeni su zlatnim priznanjima i proglašeni apsolutnim pobjednicima natjecanja »Zagreb 2020«. Za »Jurjevsku iz Dubranca« »Cantoresi« su nagrađeni i posebnom nagradom Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskoga skladatelja.

Osim što su se kao priznati glazbenici nametnuli posredovanjem virtualnoga svijeta, »Cantoresi« će se svojim pobjedničkim skladbama, kada zdravstvene okolnosti to budu dopuštale, predstaviti i uživo pred publikom na koncertu »Zlatni zborovi« u dvorani »Lisinski«.

Lipanjski uspjeh pjevača sa zagrebačkoga Gornjega grada nije prvo važno priznanje za napore zbora. »Cantores sancti Marci« sudjelovali su u Rigi 2017. godine na međunarodnom natjecanju »Europske zborske igre«, svojevrsnim zborskim Olimpijskim igrama i općenito jednom od najprestižnijih međunarodnih zborskih natjecanja. Na natjecanju koje je te godine u Latviji okupilo više od 400 zborova i 25 000 sudionika »Cantoresi« su u dvjema kategorijama – odrasli zborovi i »musica sacra a capella« – osvojili dvije zlatne medalje. (M. E.)