BEZ NAOČALA U DRUGOM STOLJEĆU ŽIVOTA Prvih sto godina majke i praprabake Alojzije Culjak

Alojzija Culjak rođena Bartolić na spomendan sv. Martina biskupa navršila je prvih 100 godina života

Alojzija Culjak rođena Bartolić na spomendan sv. Martina biskupa navršila je prvih 100 godina života. Rođena je 11. studenoga 1922. u selu Bartolićima u župi Mihovljan od oca Alojza i majke Josipe kao drugo dijete od ukupno osmero njih. Odgojena u velikom siromaštvu, ali i pobožnosti, završila je četiri razreda pučke škole, udala se 1943. godine za Slavka, rudara, i s njim proživjela šezdeset i četiri godine, a kao udovica sljedećih 15. U braku su izrodili devetero djece, od kojih je prvo rođeno mrtvo, a drugo je umrlo nakon šest mjeseci.

Ostalih sedmero odgajali su u skromnosti i neimaštini, ali darujući puno ljubavi i roditeljske skrbi, osobito stavljajući naglasak na moralnost i poštenje. Usprkos siromaštvu svoj djeci su pružili mogućnosti da prema vlastitom odabiru završe škole i zanate. Prije šest godina ispratila je u vječnost sina Ivicu koji je preminuo iznenada, od srca. Nedjeljne mise nije nikada propustila, sve do prije dvije godine kad su ju tjelesne snage napustile pa sada redovito prati misu preko TV ekrana. Stoti rođendan proslavila je u krugu svoga potomstva s misom zahvalnicom koju je služio njezin sin, svećenik Marijan, u koncelebraciji s domaćim župnikom Matijom Vragovićem.

U prisutnosti pet kćeri i sina svećenika primila je pričest puna zahvale i istinskoga predanja u volju Božju, što je cijeloga života zdušno činila. Slavljenica ima četrnaestero unučadi, osamnaest praunučadi i dvoje prapraunučadi. Ima četiri živa zeta i jednu snahu. Još je pomalo pokretna i voli uređivati cvijetnjak pred kućom. Svojemu potomstvu poručuje: »Radite, ali nađite vremena i za odmor i ne zaboravite Boga.« Čita Glas Koncila i drugi vjerski tisak – bez naočala. (M. C.)