VELIKAN KOJI SE NIJE MOGAO VRATITI U DOMOVINU 21. studenoga 1985. – umro hrvatski slikar svjetskoga glasa Kristijan Kreković

Kristijan Kreković

Jedan od najvećih i u svijetu najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika »slikar sa zlatnim kistom« Kristijan Kreković rođen je 28. veljače 1901. u Koprivni, selu između Doboja i Modriče u Bosni i Hercegovini, u obitelji podrijetlom iz Like. Slikarstvo je studirao u Beču, a slikarstvo i arhitekturu u Parizu. Godine 1930. otputovao je u Peru, što je odredilo velik dio njegova opusa. Godine 1933. vratio se u Tuzlu, a potom je otišao u Beograd, gdje je radio projekte za izgradnju Palače nacionalnih vladara na Trgu bana Jelačića, Hrvatskoga panteona na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu te Arheološkoga muzeja hrvatskih spomenika, koji je trebao biti smješten u špiljama Velebita! Nažalost, mnoga djela uništena su tijekom njemačkoga bombardiranja Beograda, među kojima i 143 velika platna posvećena hrvatskoj povijesti, od kojih su 63 portreta hrvatskih knezova i kraljeva od Porge do Stjepana Tomaševića!

Vrativši se u Zagreb sa suprugom Sinom rođ. Pevsner, pariškom Židovkom, koja je savršeno govorila hrvatski, radio je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i portretirao tadašnje uglednike. Nakon rata, u kojem su mu ubijena tri brata, na zajedničkom suđenju godine 1946. s Lovrom pl. Matačićem i Tinom Ujevićem zbog »suradnje s neprijateljem« oduzeta mu je sva pokretna i nepokretna imovina, pa je 1947. pobjegao u Italiju, potom je otišao u Francusku i Švicarsku, a 1951. ponovno u Peru, gdje mu je grandioznu izložbu u Limi 1954. otvorio peruanski predsjednik te mu svečano dodijelio državljanstvo. Od 1965. živio je u Palma de Mallorci, gdje je 1977. dao izgraditi Museo Kreković. U gradu je park koji nosi njegovo ime.

Zanimljivo je da je rado rabio hrvatsko glagoljsko pismo, a na slikama se često potpisivao »pintor croata« ili »pintor croata-peruano«. Najpoznatije mu je nacionalno djelo »Egzodus dvadesetog stoljeća«. U sakralnom opusu najpoznatije su »Djevica mira«, »Mojsije«, slika Ivana Pavla II. s četvero djece raznih rasa te triptih u crkvi sv. Filipa i Jakova u Mallorci – Gospa s devetero djece, simbolom čovječanstva.

Umro je u Palma de Mallorci 21. studenoga 1985. Supruga Sina donirala je Hrvatskoj više desetaka njegovih likovnih radova, koja se čuvaju u Zagrebu i Perušiću, rodnom mjestu Krekovićeva oca. U franjevačkom samostanu u Tuzli, gdje ga nazivaju »tuzlanskim Michelangelom«, otvorena je 2007. galerija nazvana njemu u čast. (L)