VRSTAN PROPOVJEDNIK I VRSTAN PISAC 24. rujna 2008. – umro katolički književnik Stjepan Džalto

Stjepan Džalto

Katolička književnost, ugušena komunističkom represijom nakon Drugoga svjetskoga rata, započela se buditi šezdesetih godina, čemu je izvanredno pridonio romanopisac i pripovjedač svećenik Stjepan Džalto.

Rođen je 21. listopada 1931. u Voljicu kod Uskoplja. Srednju je školu pohađao u Rijeci i Zagrebu, a bogosloviju je završio u Đakovu, gdje je 1959. godine zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Bio je župnik u Rostovu, Brusnici, Obrima, Modriči i Uzdolu u Rami, gdje je podigao crkvu, što je u ono doba bio velik pothvat! To ga je stajalo dva i pol mjeseca zatvora u Mostaru. Od 1986. upravljao je župom Glavice kod Bugojna. Tijekom rata sudjelovao je u organizaciji obrane Hrvata. Od 1996. živio je u Zagrebu, a 1998. imenovan je pastoralnim suradnikom u župi Skopaljska Gračanica. Pet godina prije smrti oslijepio je nakon moždanoga udara, a umro je 24. rujna 2008. u Sarajevu.

Bio je vrstan propovjednik, sa smislom za šalu i omiljen u narodu te vrstan pisac. Brojne su njegove priče objavljene u katoličkom tisku. Objavio je romane »Naricanja Frane Markanova«, »Pod Jurcanovim orahom«, »Novo selo«, »Čudna zemlja«, »Zvonimirovo«, »Drug nastavnik iz predvojničke« i autobiografski »U tami svjetlost«, zbirke pjesama »Spontanosti« i »Trzaji« te desetak zbiraka priča, među kojima »Gladne i nemirne godine«, »Priče iz Pasjih Korita«, »Svečev kafić«, balade i tragedije »Krv i suze«, crtice »S ljudima« i drame »Pismo«.

»Džalto nas podsjeća na velike majstore koji su slikali regionalne ambijente univerzalno i umjetnički vrijedno… a njegova proza slijeva se s pojedinačnim zvucima i šumovima njegova sela u impresivnu epopeju zemlje Bosne« (R. Grgec). Nedvojbeno, »Stjepan Džalto svojim je djelima stvorio epopeju bosanskoga malog čovjeka, iskazujući duboku zabrinutost za sudbinu svoje rodne Bosne – jer boli Bosna i kad se o njoj šuti, a kamoli kad se govori« (M. Dragić). Radi popularizacije književnoga stvaralaštva i u njegovu počast kulturna udruga »Hrvatska uzdanica Uskoplje« bila je utemeljila književnu nagradu »Stjepan Džalto« za najbolju neobjavljenu kratku priču. (L)