VOĆE KOJEMU SE TIJELO RADUJE Jabuka – saveznica u probavi

Foto: Shutterstock | Jabuka

Jabuka (lat. Malus domestica) voće je koje se preporučuje u prehrani kod bolesti probavnoga sustava. Zbog sadržaja pektina koji čine netopiva vlakna koja bubre u želudčanom soku i stvaraju osjećaj sitosti jabuka je korisna u prehrani za mršavljenje. Osim toga, pektin se ponaša u probavnom sustavu kao probiotik, odnosno hrani dobre bakterije u crijevima.

Jabučni ocat potiče funkcije različitih organa i ljekovito djeluje kod bolesti probavnoga, krvožilnoga i dišnoga sustava te poremećaja metabolizma.

On djeluje na crijeva kao spužva, upija vodu i otrovne produkte iz crijeva i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. U liječenju crijevnih bolesti pomaže i taninska kiselina u jabukama jer koči razvoj bakterija. Osobitu ljekovitost ima i jabučni ocat koji sadržava više od 90 različitih sastojaka. Njegova je najvažnija ljekovitost iz bogata sadržaja organskih kiselina (jabučna, limunska i mliječna) kojih ima oko 5 %, a jabuke ih sadrže oko 1 %. Jabučni ocat potiče funkcije različitih organa i ljekovito djeluje kod bolesti probavnoga, krvožilnoga i dišnoga sustava te poremećaja metabolizma. Svojim dezinfekcijskim i antibakterijskim djelovanjem jabučni ocat blagotvorno utječe na probavu, regenerirajući sluznicu crijeva, sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže u razgradnji suvišnih masnoća i potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija.

  • Jabukom se može ukloniti čak 90 % bakterija u usnoj šupljini koje uzrokuju karijes. Kiselina koja se nalazi u jabukama može pomoći u otapanju zubnoga kamenca.
  • U narodnoj medicini sok od jabuke upotrebljava se kao prirodno sredstvo za rješavanje problema prhuti, a za rast kose mješavina jabučnoga octa i vode.
  • Osobe s akutnim bolestima želudca, žuči i jetara ne bi smjele uzimati svježu jabuku.
  • Sjemenke jabuke treba izbjegavati jesti jer sadrže otrovne supstancije.
  • Pijenje tekućine nakon jedenja jabuke smanjuje učinak pektina.
  • Jabuka u sebi sadrži mnogo kalija koji je važan za reguliranje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže, krvnoga tlaka i neuromuskularnih funkcija organizma.