STVORITELJ DAJE, ČOVJEK PREPOZNAJE Kadulja – spasiteljica iz vrta

Foto: Shutterstock | Kadulja

Danas postoje brojni znanstveni radovi koji potvrđuju ljekovitost biljaka i plodova prirode, a među njima je i kadulja (lat. Salvia officinalis) koja je tisućama godina popularan biljni lijek tradicionalne medicine. Njezin latinski naziv Salvia u prijevodu znači »spasiti«, zato se često kaže »spasiteljica kadulja«. U narodnoj medicini kadulja se upotrebljava u obliku čaja kao antiseptik za ispiranje rana, čireva, usne šupljine i ždrijela. Nadalje, pomaže u liječenju upale crijeva, želudca, jetara, žuči i mokraćnih putova. Iako kadulja ima brojna ljekovita svojstva, treba je oprezno upotrebljavati, pogotovo djeca i trudnice. Zbog sadržaja tujona u eteričnom ulju koji je vrlo toksičan treba biti oprezan s konzumiranjem čaja od kadulje jer tujon može biti štetan za jetra, podražuje srce i mozak te može izazvati povraćanje i proljev, ali i teže reakcije.

Klinička ispitivanja pokazala su da kadulja smanjuje znojenje te se može upotrebljavati u terapiji pojačanoga znojenja i kod klimakteričnih tegoba (valunga).
Znanstveno je dokazano protuupalno djelovanje koje se pripisuje tujonu,
sastavnici eteričnoga ulja kadulje.
Efikasna je protiv bakterija, virusa i raznih gljivica.
U službenoj medicini najčešće i učestalo preporučuje za ispiranje grla i usne šupljine kod parodontoze, afta, bolnih desni i općenito upalnih promjena u grlu i usnoj šupljini.
Upotrebu preparata s uljem ljekovite kadulje treba izbjegavati u djece,
trudnica i osoba s povišenim krvnim tlakom te oboljelih od epilepsije.