KAD SRCE KAŽE »DA« Glogov tonik za srce i krvne žile

Foto: Shutterstock | Glog

Glog (lat. Crataegus) najpoznatiji je u narodu po ljekovitu djelovanju kod bolesti srca i krvnih žila te kao umirujuće sredstvo za umorno i oštećeno srce. Plodovi, lišće i cvjetovi gloga sadrže flavonoide (kvercetin, rutin, viteksin, hiperozid) te ljekovite i djelotvorne tvari katehine, procijanidine, triterpene, amine, glikozide (oksiakantin), natrij, kalij, kalcij i željezo te mnoge druge ljekovite tvari. Za osnaživanje rada srca najvažniju ulogu imaju procijanidini i flavonoidi. Oni djeluju na jačanje srčanoga mišića (pozitivno inotropno djelovanje). Zbog toga se glog smatra jednim od najjačih prirodnih tonika za srce. Znanstvena istraživanja potvrdila su da se kardiološki pacijenti manje umaraju i manje osjećaju simptome poput nedostatka daha i »preskakanja« otkucaja srca nakon konzumacije preparata gloga. Glog poboljšava prokrvljenost srčanoga mišića i cirkulaciju krvi te uvelike utječe na regulaciju krvnoga tlaka. Zbog ljekovitih tvari koje poboljšavaju cirkulaciju glog je djelotvoran u zaštiti arterija od razvoja plaka.

  • Glog jača stijenke krvnih žila pa je stoga izvrstan za regeneraciju proširenih vena i hemeroida.
  • Glog ima svojstva čuvanja kolagena, čime izravno pridonosi formiranju vezivnoga tkiva i jača vezivno tkivo na zglobovima. Zbog diuretskoga djelovanja (izbacivanje viška vode iz organizma) koristan je za liječenje oteklih i bolnih zglobova.
  • Kod uzimanja lijekova za srce ili srčane bolesti prije uzimanja gloga treba se savjetovati s liječnikom.
  • Glog je uglavnom sigurna biljka, no u nekih osoba može izazvati neželjene posljedice, pospanost, vrtoglavice, lupanje srca. Poželjno je izbjegavati upravljanje vozilom nakon uzimanja preparata od gloga jer se u nekih osoba može javiti usporenost refleksa.
  • Bobice gloga imaju adstrigentno (stežuće) djelovanje i upotrebljavaju se protiv proljeva.
  • Čaj od gloga ne smiju koristi trudnice i dojilje.