VRIJEDNO PRIZNANJE POZNATOJ KRČKOJ OBITELJI SA 12 DJECE Toljanićima titula »najobitelji« Europe

Obitelj Franje Toljanića

U vremenu dok je javni prostor okupiran rastom broja zaraženi i umrlih od koronavirusa svaka vijest koja svjedoči da unatoč svim zaprjekama na kraju ipak pobjeđuju život i ljubav ne može biti drugačije prihvaćena osim s velikom radošću. Europska velika obitelj godine, vrijedno priznanje koje svake godine dodjeljuje Europska konfederacija velikih obitelji, ove je godine došlo u Hrvatsku, do trinaesteročlane obitelji Toljanić iz Vrbnika na Krku.

Toljanići su svoje obiteljske vrijednosti i inače svjedočili u domaćoj javnosti, a unatoč velikoj obiteljskoj tragediji koja ih je pogodila u svibnju – pogibiji otca Franje u prometnoj nesreći – majka Katarina nastavlja biti pravi primjer za dvanaestero svoje djece, ali i svima u okolini. Nastoji pružiti djeci siguran i miran dom te čuvati sjećanje na vrijednoga supruga kojemu je obitelj uvijek bila na prvom mjestu. »On živi s nama, vidim ga u svakom djetetu, u našem poslu«, rekla je majka i udovica Katarina Toljanić u izjavi koju je objavila udruga »Obitelji 3plus«, koja ih je i nominirala za prestižno priznanje.

Usprkos velikim obiteljskim obvezama, Toljanići su uspjeli iznijeti i uspješan obiteljski posao, vinariju »Gospoju«, koja je u više od 25 godina svoga postojanja osvojila brojna domaća i inozemna priznanja za svoju žlahtinu te izrasla u tvrtku koja danas hrani više od pedeset obitelji svojih zaposlenika.

»Kada nas je udruga ‘Obitelji 3plus’ odlučila nominirati za ovu nagradu, ostali smo iznenađeni. Najviše iz razloga jer netko smatra bitnim istaknuti važnost odrastanja, odgoja, a na kraju krajeva i suživota trinaestero osoba raznih uzrasta pod jednim krovom. A kada smo doznali da nam je dodijeljena titula Europske velike obitelji 2020., iznenađenje je bilo još i veće. Bila je ispočetka nevjerica, ali i radost i zahvalnost da nas je netko izabrao, i to posebno u ovom, za nas jako teškom i izazovnom periodu života«, izjavila je majka u povodu imenovanja.

Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) okuplja udruge velikih obitelji diljem Europe i trenutačno predstavlja više od 60 milijuna europskih građana, odnosno 9 milijuna velikih obitelji. Cilj je djelovanja ELFAC-a promovirati društvene i ekonomske interese obitelji, a posebice velikih obitelji za koje smatraju da pridonose razvoju i napretku društva te im je potrebna solidarnost i podrška kroz poticajne i podržavajuće obiteljske politike. Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) članica je Europske konfederacije velikih obitelji od svoga osnutka 2018. godine. (M. E.)