KAKO ŽIVE »KATOLIČKI HIPSTERI«? Oživljavaju staru katoličku praksu u novom svjetlu

Priručnik za hipstere

U urbanom rječniku pojam hipstera već je duže poznat, a opisuje supkulturnu skupinu mladih u dvadesetima i tridesetima koji vrjednuju samostalno razmišljanje, progresivne ideje i kreativnost, a često se uz njih veže i specifičan modni izričaj koji karakteriziraju karirane košulje, hlače različitih boja te naočale debelih okvira kao modni dodatak. Djeluje pomalo neobično, ali uz riječ hipster dodaje se i pridjev katolički, pa je tako prije nekoliko godina pokrenuta internetska stranica toga naziva koju vodi američki bloger Tommy Tighe iz San Francisca, otac četvero djece, koji piše i za katolički portal posvećen majčinstvu.

Protiv prevladavajuće struje
Posljednje tri godine Tommy Tighe je prikupljao različite eseje koji su duhoviti, ali i donose mudre savjete kako živjeti kršćanstvo u današnjem užurbanom vremenu, te ih je ukoričio u priručnik koji nosi podnaslov »Ponovno otkrivanje ‘cool’ svetaca, zaboravljenih molitava i drugih neobičnih, ali svetih stvari«

Sastavio je »Priručnik za katoličke hipstere«, knjigu čije je objavljivanje najavljeno 22. rujna, u kojoj se donose savjeti koji proizlaze iz njegove temeljne ideje da katolički hipsteri moraju imati stajalište slobodno od pritisaka prevladavajuće struje današnjega vremena, da čeznu doznati više o Katoličkoj Crkvi i vjeri otkrivajući stare molitve, brojne svetce i katoličku praksu. »Hipsteri su zabavni i ponosi što žive život koji se može opisati kao kontrakulturni. No što ako vam kažem da postoji mnogo veća skupina ljudi koja se protivi prevladavajućoj struji, a ne nosi naočale s debelim okvirima te postoji dvije tisuće godina? Riječ je o Katoličkoj Crkvi. ‘Priručnik za katoličke hipstere’ nudi put povratka privlačnomu katoličanstvu, koji pokazuje ljepotu katoličkoga života«, kazao je za vatikansku internetsku stranicu Aletelia.org Tommy Tighe, koji inače često komunicira preko društvenih mreža. Ima otvorene profile na Twitteru, Instagramu i Soundcloudu jer su upravo to najčešći kanali komunikacije zajednice hipstera, pa tako i katoličkih.

Živjeti kršćanstvo u užurbanom vremenu

Posljednje tri godine Tighe je prikupljao različite eseje koji su duhoviti, ali i donose mudre savjete kako živjeti kršćanstvo u današnjem užurbanom vremenu, te ih je ukoričio u priručnik koji nosi podnaslov »Ponovno otkrivanje ‘cool’ svetaca, zaboravljenih molitava i drugih neobičnih, ali svetih stvari«. Tako otkriva što je posebno u nošenju škapulara, kako primijeniti tekst Papine enciklike »Laudato si« na lokalnom tržištu poljoprivrednika, zašto moliti krunicu kamo god se ide, kako da liturgija časova postane dio svakodnevne rutine. Sve su to stare poznate katoličke prakse koje katolički hipsteri oživljavaju u novom svjetlu.