ZA USTA OTROV, ZA TIJELO LIJEK Arnika u smanjenju tegoba nakon ozljeda

Foto: Shutterstock | Arnika

Arnika (Arnica montana, lat.), poznata kao brđanka, rabi se u narodnoj medicini najviše kao pripravak u liječenju ozljeda kože, hematoma i bolova. Branje divlje arnike zabranjeno je jer joj u prirodnom okruženju prijeti izumiranje, no ona se može uzgajati. Bogata je linolenskom, palmitinskom i miristinskom kiselinom, koje imaju protuupalno i antiseptičko djelovanje. Istraživanja na životinjama pokazala su da arnika osim antimikrobne ima i analgetsku te imunostimulatornu aktivnost. Rabi se isključivo lokalno u obliku raznih pripravaka (tinkture, balzami, kreme ili čajni odvarak) i ne smije se uzimati oralno jer je njezina glavna sastavnica – helenalin – otrovna. Upravo helenalin djeluje na poboljšanje cirkulacije i na sprječavanje stvaranja hematoma. Osim toga, ispitivanja su otkrila da helenalin smanjuje otekline i kronični artritis. Oblozi od čaja, tinkture ili ulja arnike pomažu kod športskih ozljeda, iščašenja, bolova u mišićima, opeklina, ozeblina, ugriza insekata te raznih upala, oteklina i modrica.

  • Provedena klinička istraživanja potvrdila su pozitivan učinak arnike na smanjenje upale mišića i poboljšanje venskoga tonusa te ublažavanje boli kod osteoartritisa.
  • Kada se topikalno primjenjuju na kožu, pripravci od arnike smanjuju upale i učinkoviti su u liječenju dermatitisa, psorijaze, ekcema i akna.
  • Zbog nedostatka informacija upotrebu preparata arnike treba izbjegavati u trudnoći i tijekom dojenja i ne upotrebljavati u djece mlađe od tri godine.
  • Neki sastojci arnike mogu izazvati kožne alergije.
  • Preparate arnike treba primijeniti samo na neoštećenoj koži.
  • Ulje arnike treba uzimati razrijeđeno i ne tijekom duljega razdoblja jer i razrijeđeno može tijekom dulje primjene uzrokovati nadražaj i oštećenje kože.
  • Preparati arnike mogu se pronaći u ljekarnama, a arnika se nalazi i u brojnim kozmetičkim proizvodima kao što su parfemi, šamponi protiv prhuti i razne kreme za njegu kože.