ZAGREBAČKA UDRUGA »KRUGOVI« Praktična pomoć najranjivijima

Udruga Krugovi
Udruga Krugovi
Antonija Pleša, centar »Krugovi«, Zagreb

Centar »Krugovi« s radom je započeo 2011. godine u Zagrebu organizacijom aktivnosti dodatne podrške i pomoći maligno oboljelima i njihovim obiteljima, posebno onima slaboga socijalnoga statusa. Od tada centar raste i razvija se pružajući konstantnu podršku i pomoć i starijima i nemoćnima, socijalno ugroženima, djeci i mladima s posebnim potrebama te drugim marginaliziranim i osjetljivim društvenim skupinama. Organiziran je volonterski tim koji svakodnevno pruža praktičnu podršku starijim i nemoćnim korisnicima. Volonteri posjećuju korisnike i pomažu im u obavljanju svakodnevnih poslova u domu, pružaju im oslonac u šetnji, razgovaraju s njima i tako umanjuju osjećaj usamljenosti i napuštenosti koji je često prisutan u starijih osoba koje žive same. Kreiraju se i realiziraju projekti od socijalnoga značenja, uz podršku brojnih državnih i drugih institucija te Grada Zagreba.

Centar je započeo  s redom 2011. godine u Zagrebu organizacijom aktivnosti dodatne podrške i pomoći maligno oboljelima i njihovim obiteljima, posebno onima slaboga socijalnoga statusa.

U centru kao i u školama, zdravstvenim ustanovama i tvrtkama održavaju se radionice, savjetovanja, edukacije i supervizije, npr. psihološko-kreativne radionice za starije »Čajanka-bojanka«, radionice senzibilizacije djece za maligno oboljele vršnjake, »Družionica« – grupa podrške za žene, »Čitam ti blizinu« – druženje uz poticajno štivo/knjigu korisnika i volontera, edukacije za zdravstveno osoblje u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), edukacije za osobe treće životne dobi »Sigurni u svom domu« u suradnji sa Službom za prevenciju MUP-a RH. U svojem djelovanju centar surađuje sa zdravstvenim ustanovama, patronažnim službama, centrima za socijalnu skrb, drugim udrugama i institucijama.

U centru je organiziran Donacijski centar kao prostor u kojem su izložene igračke koje u akciji »Djeca za 5« prikupljaju zagrebački osnovnoškolci i daruju ih kao znak podrške svojim oboljelim vršnjacima. Građani u tom centru mogu, za simboličnu donaciju, izabrati igračku za svoje najmlađe. Prikupljenim sredstvima omogućuju se razni vidovi pružanja podrške i pomoći maligno oboljeloj djeci: financijska pomoć, savjetovanja, edukacija u školama i u centru, radionica. Na taj način igračka je i simbol podrške i stvarna, praktična pomoć maligno oboljeloj djeci. Od 2011. djeluje humanitarna akcija »I kuna je dovoljna« kojom je realizirana značajna financijska potpora i druge vrste podrške maligno oboljelima, djeci i odraslima. U volonterskom timu najviše je mladih, studenata i učenika, ali ima i osoba srednje i starije životne dobi, a moto centra je: »Nemoguće je često ono što nije pokušano…«