VINKOVAČKA UDRUGA »PUT MIRA« Skrb za brojne socijalno ugrožene

Spomenka Ivoš, predsjednica humanitarne udruge »Put mira«, Vinkovci – Mirkovci

Neimaština i nezaposlenost u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj brojne obitelji i samci žive u siromaštvu bez osnovnih namirnica za život potaknuli su grupu entuzijasta na osnivanje humanitarne udruge »Put mira«. Osnovana je 15. svibnja 2014. kao neprofitna udruga s ciljem pružanja različitih oblika pomoći osim financijske.

Dolaze novi korisnici

Korisnici udruge su osobe s niskom mirovinom i niskim primanjima koja nisu dostatna za život, s blokiranim računima, osobe bez prihoda, nemoćni i bolesni, obitelji djece s teškoćama i sve ostale grupe socijalno ugroženih osoba kojima je potrebna pomoć. Udruga danas ima od 2000 do 2500 korisnika, s tim da se ta brojka često mijenja jer dio staroga stanovništva umire, mlađi odlaze na sezonski rad ili na rad u inozemstvo, ali i dolaze novi korisnici.

Maleni prostor kojim se koristi udruga nije dobila besplatno, nego plaća najam i režije, no usprkos tomu članovi udruge nisu izgubili motiv za rad. Financiraju se tako što izrađuju i prodaju ručne radove, a materijal sami kupuju.

Udruga radi srijedom od 10 do 13 sati, osim ako dolaze donacije robe koju treba odmah podijeliti. Korisnicima se pomaže hranom i higijenskim potrepštinama, odjećom, obućom, igračkama, školskim priborom, namještajem, kućanskim aparatima, ogrjevom za zimu. Udruga je dvjema obiteljima pomogla i PVC stolarijom. Sve to moguće je samo zahvaljujući dobrim ljudima koji pomažu.

Ne izostaje pomoć ljudi

Iako udruga ima otvorena vrata svojega prostora jednom tjedno, korisnicima je na raspolaganju svakodnevno. Ni jedan korisnik koji je zatražio pomoć nije odbijen i za svakoga se nađe ponešto. Članovi udruge također posjećuju nemoćne i bolesne sumještane, donesu im namirnice, lijekove, odvedu ih k liječniku, pospreme im kuću.

Maleni prostor kojim se koristi udruga nije dobila besplatno, nego plaća najam i režije, no usprkos tomu članovi udruge nisu izgubili motiv za rad. Financiraju se tako što izrađuju i prodaju ručne radove, a materijal sami kupuju. No ne izostaje pomoć ljudi koji su se osvjedočili u dobrobit koja se pruža potrebitima pa podupiru rad udruge dobrovoljnim novčanim prilozima. Isto tako uključuju se i neke tvrtke, privatni poduzetnici, pekari, mesari i trgovine donirajući udruzi hranu, odjeću, školski pribor i slično. Udruga prikuplja sve što može pomoći obiteljima kako bi im poboljšala kvalitetu života i pomogla da spoje kraj s krajem. Posebna pažnja posvećuje se opremi za djecu pripremom dječjih paketića s igračkama, školskim priborom i slično.